I Miss Marys undertøy i de glade 80-årene | Miss Mary of Sweden
Hopp til hovedinnhold
Din handlekurv er tom
Refunded Returns

I Miss Marys undertøy i de glade 80-årene

I Miss Marys undertøy i de glade 80-årene

80-tallets mote har nok ikke unngått noen av oss med sine enorme skulderputer, strekkbukser og permanenter med puddelfrisyrer. Men hvordan så undertøyet ut? Var de like karakteristiske som moten for øvrig? Vi har tatt en titt i gamle kataloger og oppdaget alt fra frottétruser til plagg som ble kalt «Minusbyste». Heng med tilbake til en bildekavalkade fra før i tiden.

Nå vil vi ta dere med på en titt inn på 80-tallets undertøy hos Miss Mary. På den tiden produserte vi også andre typer klær i tillegg til det undertøyet vi nå er mest kjent for.Hva kan man ellers si om 80-tallet? Moten over enkelte årtier utmerker seg mer enn andre gjennom sin karakteristiske stil og 80-tallet er et av disse. Tenk disko, pannebånd, strekkbukser, brede skulderputer, neon og pasteller. Tubesokker i pumpsene og bukseben stappet ned i tubesokker. Storskjorter med brede belter. Haremsbukser, ballongskjørt, volanger og puffermer. Body under langbukser eller skjørt. Collegegenser og joggebukser med matchende trykk. Store treningsoveraller – helst i mintgrønt, gult eller rosa. Bildet nedenfor er klippet ut av 1988-tallets sommerkatalog.80-TALLETS UNDERTØY
Det hendte også mye med undertøyet i løpet av 80-tallet. Samtidig som tiden noen ganger virket å stå stille. Korsetter var fortsatt populært i sortimentet vårt. Og det viste seg å være ganske likt sammenlignet med 70-tallet. En typisk måte på hvordan vi presenterte korsettene våre kunne se ut slik ut på midten av 80-tallet. Vi ser straks av frisyren og sminkingen til modellen at dette var fotografert på 80-tallet, men at klærne var mere tidløse.Mindre figurkontrollerende og mer moderne utseende fant vi igjen i vår populære serie med funksjonsriktige plagg til allergikere og alle andre med høye krav til kvalitet. Dette var en «Verdensnyhet». Alle klær ble testet av Statens Provningsanstalt! Nå for tiden er det en selvfølge at alle stoffer vi benytter oss av er allergi- og hudvennlige. Allergiserien besto av helt hvite klær i stilren design, der mange modeller skulle fungere like godt i dag. Her finner vi igjen bh’er, blant annet formpressede t-skjorte-bh’er, topper, bodyer, nattkjoler, koseplagg og teddyplagg. Teddy var en løst sittende body med strikk i midjen og var et populært innslag gjennom hele 80- og 90-tallet.Trusene på 80-tallet hadde ofte sterke farger og mønstre. Stoffene kunne gjerne være i ulike frottékvaliteter, noe som ikke er spesielt vanlig i dagens truser. En populær trend på 80-tallet var de så kalte «uketrusene» i 7-pack. Hver truse hadde et trykk med navnet på en ukedag.  Vi produserte også en serie med uketruser med en vri. Her sto det Monday Perhaps, Tuesday Tomorrow, Wednesday If, Thursday No, Saturday Try Again og Sunday Not Today. Da kunne de jo brukes hvilken dag som helst.Titter vi på mønsterbildene eller fargene på øvrig undertøy var disse ikke like «skrikende» som på trusene. Eksempler på populære mønstre på bodyer var dette lekre Paisley-mønsteret i gråtoner, eller det sommerinspirerte mønsteret i blått og aprikos.BH’ER til «MINUSBYSTEN» OG SPORTSAKTIVITETER
På 80-tallet benyttet vi oss av det litt mystiske epitelet «MINUSBYSTE». Dersom dere lurer på hva det står for, så var det vel det vi i dag ville kalle en «Minimizer». En MINUSBYSTE-bh kunne fås både som bøylefri korsett og bøylefri bh og fantes i C-D-cuper.


Noen år senere lanserte vi en «Minimizer»-bh med bøyler. Den så veldig nett og elegant ut med blonder, smale skulderbånd og opphøyd kant nede foran. Ganske likt mange av dagens bøyle-bh’er.På siste halvdel av 80-tallet begynte vi å døpe klærne våre med egennavn som MARY LÄTT, MARY NÄTT, MARY COOL, MARY SUN, MARY LUCK, MARY FREE, MARY PERFECT, MARY CLASS og MARY GRACE.

Vår første rene sportsbh lanserte vi i 1984 og døpte den til MARY SPORT. Det er interessant å se at den utseendemessig lignet en vanlig bh. De typiske funksjonsstoffene med varme- og fuktavledning som i dagens sportsbh’er fantes ikke på den tiden.Vi laget også et joggesett bestående av bh og truse, som vi døpte MARY RUN og MARY JOGGING.Det var mye fokus på plaggenes ulike funksjoner, som eksempelvis det vi kalt for «Nadiavinge». Den var patentert og ble en verdenssuksess. Nadiavingen var en forsterkning av undercupene, som hjalp til med å løfte opp bysten.Den mest uvanlige bh-nyheten på 80-tallet var nok den «Naturlige bh’en». På denne bh hadde cupene integrerte brystvorter, som ble meget godt synlige gjennom genser eller bluse. På den måten så det ut som en gikk rundt uten bh og en fikk en «naturlig vakker profil». Litt annerledes enn i forhold til dagens ideal, der en ikke ønsker at brystvortene skal være synlige gjennom klærne. Den Naturlige bh’en gjorde stor suksess og kunne fås i A-B cuper.FIGURFORMENDE PLAGG I ALLE VARIANTER
I løpet av 80-tallet utvidet vi sortimentet vårt med flere bomullsplagg. Vi annonserte stort for forskjellige bomull-Lycra kvaliteter blant serier med korsetter.Det er ekstra morsomt å se at det bomull-Lycra stoffet vi i dag kaller DIAMOND og som fortsatt blir brukt, allerede ble introdusert på 80-tallet. Selv om moten og plaggene er forandret, har dette kvalitetsstoffet fortsatt med å være populært. Vi hadde enerett på dette fantastiske stoffet i lang tid.Slik ser dagens Diamond plagg ut. Nå fås de, i tillegg til hvitt, også i svart og beige.Under hele 80-tallet fantes det blant bh og korsetter fortsatt bare A-D-cuper, samt enkelte ganger DD i sortimentet. Vår mest kjente serie korsetter i flere årtier var GARANTI. som ble lansert allerede på 60-tallet. De kom i sort på 70-tallet, men på 80-tallet måtte den sorte fargen vike unna for beige, som solgte bedre.I 1982 lanserte vi en korselett med ytre hofteholder, som kunne stilles inn i 4 forskjellige stillinger og muliggjorde perfekt støtte til mage og rygg.Året efter kom en pantyer uten bh, som kunde kombineres med valgfri bh. Korselettet hadde skulderbånd og rullet ikke ned, bakfra så den ut som en trøye. Bak dette produktet lå flere år med produktutvikling. En annen smart løsning var en trusepanty med glidelås midt på magen, slik at det var mulig «lette på trykket», dersom en eksempelvis satt, eller kanskje hadde spist litt for mye.Alt var likevel ikke like heldekkende og figurformende. ROMANTIC COLLECTION var en serie sort blondeundertøy av det vesentlig mer raffinerte slaget.KOSESTUNDER I SOFAEN OG SKIBAKKEN
I tillegg til truser, bh og hofteholdere, solgte vi også underkjoler, underskjørt eller «mamelukker», som ble brukt i stedet for et underskjørt. Disse var gjerne i antistatiske stoffer, slik at klærne skulle få et fint fall.Også nattkjoler og morgenkåper i forskjellige stiler, frotté, velur eller silkemyke stoffer med blonde var mest i vinden.
Varmende termoplagg var fortsatt populært og et selvfølgelig innslag i enhver vinterkatalog. Termoplagg var noe vi hadde introdusert i sortimentet allerede i 70-årene. Nå kom de i en ny serie produsert i fiberstoffet Rhovylon, som var bra mot allergi, brannhemmende og fuktavledende. Perfekt til en dag i skibakken og under den kalde årstiden.Miss Mary har alltid ligget i forkant når det gjelder produktutvikling. Vi tester de seneste teknikkene innen funksjonsstoffer, enten det handler om varmende termoplagg eller rent ut undertøy.

Visst er det fantastisk å se hvordan moten har endret seg gjennom årene? Enkelte ting er de samme, enkelte kan vi savne, men andre ting er vi glade for hører fortiden til. Trender kommer og går mens stil og komfort består.

 

Skriv ny kommentar

Plain text

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Internettadresser og e-postadresser konverteres til lenker automatisk.
  • Automatisk linjeskift