Miss Marys Garderobe – Mer enn bare undertøy | Miss Mary of Sweden
Hopp til hovedinnhold
Din handlekurv er tom
Refunded Returns

Miss Marys Garderobe – Mer enn bare undertøy

Miss Marys Garderobe – Mer enn bare undertøy

I dag er Miss Mary of Sweden mest kjent som bh-spesialist, men tidligere var det ikke i første rekke undertøy folk forbandt med oss. Bli med på en nostalgitripp tilbake til en tid der Miss Mary var mer enn bare undertøy, og nyt herlige vintagebilder.

Miss Mary of Sweden ble grunnlagt i 1957 da Marwel og Ingemar Rydström startet selskapet, som den gangen het Marys Mode. Han var symaskintekniker og hun var sydame som hadde designet og sydd klær til venner og kjente. Sammen begynte de å lage dameklær basert på Marwels design. På denne tiden het selskapet Marys Mode, oppkalt etter Marwel, som hadde kjælenavnet Mary. Plaggene ble produsert i vår egen syfabrikk i den tradisjonsrike tekstilbyen Borås i Sverige.


Forsiden til høst- og vinterkatalogen 1965–66

Vi har bladd i gamle kataloger i arkivet for å få en følelse av hvordan moten, skjønnhetsprodukter og interiør så ut i Miss Marys versjon på 60-tallet og framover.


Ettermiddagskjoler fra Miss Mary 1965

Et utvalg ”ettermiddagskjoler” fra midten av 60-tallet. De røde og grønne skjortekjolene var laget i acetat-silke, mens den blå kjolen var i mønstret jacquard.

Til kveldsbruk og finere tilstelninger tilbød vi også festplagg som de tre cocktailkjolene på bildet under. Til venstre en svart crimplene-kjole i vevd permanentplissering med lange hansker som prikken over i-en. Kjolen i svart og gull hadde liv i mønstret brokade og skjørt i ensfarget fløyel. Den smaragdgrønne kjolen til høyre var sydd i silkebrokade.


Aftenkjoler fra Miss Mary 1965

Vinterkolleksjonen inneholdt ofte festplagg av denne typen og var beregnet på selskaper, finere kveldsarrangementer og nyttårsfester. Her ser vi en elegant aftenkjole i bolero-stil i svart og gull-lamé.


Miss Mary 1965

Hvis man gjerne ville være elegant kledd uten å være stivpyntet, var drakten et perfekt valg, det vil si jakke med matchende bukse eller skjørt. Til venstre på bildet under ser vi en tredelt drakt der jakke og skjørt er i jersey i lurextråd med gnistrende sølveffekt. Den svarte drakten var laget i crimplene i jerseykvalitet og var en ”innedrakt som alle kvinner burde ha i sin garderobe”.


Draktjakker med skjørt fra Miss Mary 1966.

Kremfarget jakke med pepitamønstrede detaljer og skjørt i samme pepitamønster lot seg med fordel kombinere med hatt og hansker til et komplett antrekk, prefekt på kjølige høstdager.


Høyeste postordremote vinteren 1965–66.

Drakter var et fast innslag i alle de årene Miss Mary tilbød klær. Under ser vi en typisk Miss Mary-drakt fra midten av 60-tallet i krøllfri polyester i rosa tweedkvalitet samt en kennedy-kjole i samme stoff.


Elegant rosa fra Miss Marys katalog 1966

I likhet med 60-tallet har også 70-tallet en særpreget stil og silhuett. Fargeskalaen skulle gjerne være mørk i brunt, grønt og oransje. Hvis plagget var mønstret, skulle mønsteret helst være stort og veldig synlig. Buksesilhuetten skulle selvfølgelig være utsvingt.


Mote fra Miss Mary på sent 70-tall

Men det gikk ikke bare i damete penklær; Miss Mary tilbød klær for alle døgnets timer, fra morgenkåpe til pene arbeidsantrekk og behagelige fritidsplagg. Miss Mary ga deg ”friheten til å være den du vil”, som vi pleide si på denne tiden. Så deilig avslappende så sommerkatalogen ut i 1996.


Miss Marys 1996 med Yvonne Ryding på forsiden

På forsiden finner vi den svenske kjendisprofilen Yvonne Ryding, som vant Miss Universum i 1984. Vi samarbeidet med Yvonne i noen sesonger i andre halvdel av 90-tallet.


Yvonne Ryding for Miss Mary i andre halvdel av 90-tallet

Vi ga alltid ut to kataloger i året, én for vår og sommer og én for høst og vinter. På 80- og 90-tallet hadde sommerkatalogene som regel flere sider med et tidløst marint tema som gikk i hvitt, rødt og selvsagt også marineblått. En klassiker i postordrebransjen.


90-tallets postordremote fra Miss Mary med marint tema

Allerede noen år etter at Miss Mary of Sweden ble grunnlagt, begynte vi å eksportere klær til andre land i Europa. I dag er vi å finne i nærmere 20 land. Katalogene ble utgitt på flere språk. Under er et oppslag fra den tyskspråklige utgaven.


Fra Miss Mary of Swedens tyske postordrekatalog fra 1996

Men Miss Mary var mer enn bare klær og undertøy i disse tiårene, vi tilbød også skjønnhetsprodukter under vårt eget varemerke, alt fra hårspray og sminke til hudpleieprodukter. Det begynte vi å selge allerede tidlig på 60-tallet. I 1966 kunne det se slik ut.


60-tallsfrisyrene krevde mye hårspray

”Selvregulerende hårspray med en forførerisk duft” som holdt seg selv om man greide håret, og som ikke inneholdt shellack eller brennbare giftige stoffer. Hudpleieserien bestod blant annet av tre ansiktsvann for fet, normal eller tørr hud, dagkrem for tørr eller normal hud, nattkrem og renseprodukt. I reklamen viste vi to kvinner som var mor og datter, men som så omtrent like gamle ut.


60-tallets sminke og hudpleie fra Miss Mary of Sweden

Men ikke nok med det, vi solgte også interiørtekstiler som sengetepper, sengetøy, gardiner, håndklær og gulvtepper. Vi hadde både en skjønnhetsklubb og en planteklubb og solgte diverse småting til hjemmet, for eksempel fotbad. Hvis du handlet hos Miss Mary of Sweden, skulle det ikke være nødvendig å handle noen andre steder. Slik kunne det se ut på soverommet på 60-tallet.


Eksempler på interiørvarer man kunne kjøpe på postordre i 1963

Undertøyet så dagens lys i 1962 og ble straks en stor suksess. På 2000-tallet ble de andre produktgruppene gradvis faset ut av sortimentet slik at bare badetøy og undertøy var igjen. Hvis du er nysgjerrig på hvordan undertøyet vårt har sett opp gjennom årene, kan du ta en titt på våre tidligere artikler om undertøy på henholdsvis 60-tallet, 70-tallet og 80-tallet. En fryd for alle som elsker vintage og retro. I neste artikkel i serien Miss Marys Garderobe ser vi nærmere på undertøyet på 90-tallet.

Skriv ny kommentar