Myte eller fakta - Kan en bøyle-bh øke risikoen for brystkreft? | Miss Mary of Sweden
Hopp til hovedinnhold
Din handlekurv er tom
Refunded Returns

Myte eller fakta - Kan en bøyle-bh øke risikoen for brystkreft?

Myte eller fakta - Kan en bøyle-bh øke risikoen for brystkreft?

Med jevne mellomrom florerer det rykter i pressen og sosiale medier om at bh-bruk og da spesielt bøyle-bh, forårsaker brystkreft. Vi undersøker hvordan det egentlig ligger an og sjekker hva forskningen viser.

Siden 90-tallet har det fra tid til annen dukket opp artikler i media og sosiale medier om at bruk av bh med bøyler er en medvirkende årsak til brystkreft. Det sies blant annet at kvinner som bruker bh mer enn 12 timer om dagen, løper større risiko for å få brystkreft sammenlignet med kvinner som ikke bruker bh og at bøyle bh´er hindrer sirkulasjon og drenering av giftstoffer som lymfesystemet prøver å transportere bort. Fra tid til annen mottar vi henvendelser fra bekymrede kunder og vi vil derfor benytte anledningen til å sjekke hvordan det egentlig er og henvise til aktuell forskning som er gjort innen området. 

Forskningsstudie från 2014
I 2014 publiserte ”Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention” en amerikansk forskningsstudie “Bra Wearing Not Associated with Breast Cancer Risk: A Population-Based Case–Control Study”,som undersøkte sammenhengen mellom bruk av bh og risikoen for brystkreft blant kvinner. Denne forskningsstudien er den største som er gjort innen området bh og brystkreft. I innledningen av rapporten skriver forskerne at de gjorde studien nettopp med tanke på rapportene i media, som hevder at bruk av bh hindrer sirkulasjon og drenering i lymfesystemet og dermed påvirker dets evne til å transportere giftstoffer og avfallsprodukter. 

Kvinner i alderen 55 til 74 år, som har passert overgangsalderen, ble undersøkt med tanke på bh-vanene deres gjennom livet. 1044 kvinner som har blitt diagnostisert med to typer brystkreft, IDC og ILC, og en kontrollgruppe på 469 kvinner som ikke hadde eller hadde hatt brystkreft, deltok i studien.

«Ingen aspekter ved bruk av bh kan knyttes til økt risiko for brystkreft.»

Resultatene viste at ingen aspekter ved bruk av bh kan knyttes til økt risiko for brystkreft. Dette inkluderer blant annet:

  • Bryststørrelse (Cup-størrelse A, B, C, D eller større).
  • Antall timer i gjennomsnitt du bruker bh per dag.
  • Bh med bøyler.
  • Alderen du først begynte å bruke bh, 12 eller yngre, 13-15, 15 eller eldre.

Ingen av faktorene øker risikoen for brystkreft.

Tidligere studier innen området
I resultatet av rapporten skriver de at resultatene deres stemmer overens med en tidligere forskningsstudie fra 1991,som ble publisert i ”European Journal of Cancer and Oncology”. I den forrige studien, som også ble foretatt på kvinner som hadde passert overgangsalderen, hadde imidlertid kvinnene som deltok i studien bare blitt klassifisert som bh-brukere eller ikke bh-brukere. Studien tok ikke hensyn til typen bh, bøyle/bøylefri som kvinnene hadde på seg, eller hvor lenge de hadde bh'en på seg per dag.

Den tok hensyn til cupstørrelse og skriver at kvinner som ikke bruker bh, løper bare halvparten så stor risiko for å få brystkreft sammenlignet med kvinner som bruker bh. Dette kom av at kvinnene som ikke brukte bh var slankere og hadde mindre bryster. Blant bh-brukere var det kvinner med større bryster som var i fare for brystkreft, men ifølge studien skyldtes dette kraftig overvekt, ikke selve bruken av bh´en. Så du kan trygt fortsette å bruke den bh´en du foretrekker.

Hvis du er usikker eller bekymret over risikoen for å få kreft, eller hvis du har brystkreft, kontakt lege eller annen spesialist. Det er bra å vite hva som øker eller reduserer risikoen for brystkreft, da det er mange faktorer som påvirker, men det har ingen innvirkning om du bruker bh eller ikke.

Vi synes imidlertid det er viktig at du bruker riktig størrelse på bh’en din for behagelighetens skyld. Hvis du er usikker på hvilken størrelse som er riktig for deg kan du se i vår størrelseguide, eller kontakte vår kundeservice, som vil hjelpe deg med å beregne bh-størrelsen din.

Kilder:
Lu Chen, Kathleen E. Malone og Christopher I. Li. “Bra Wearing Not Associated with Breast Cancer Risk: A Population-Based Case–Control Study.” Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, September 2014, Volume 23 Nummer 10. Les forskningsartikkelen her: https://cebp.aacrjournals.org/content/cebp/23/10.toc.pdf

Hsieh CC, Trichopoulos D “Breast size, handedness and breast cancer risk”. European Journal of Cancer and Onmcology 1991;27:131–5. Les forskningsartikkelen her: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/027753799190469T

https://www.center4research.org/can-wearing-bra-cause-breast-cancer/

 

Skriv ny kommentar

Plain text

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Internettadresser og e-postadresser konverteres til lenker automatisk.
  • Automatisk linjeskift