Er dette virkelig sant? Myter og sannheter om bh´er

3 Dec 2021 8:00 am
Annica Svensson

Bruker 8 av 10 kvinner virkelig feil størrelse? Blir brystene slappe hvis du ikke bruker bh eller er det egentlig omvendt; at bh´en gjør dem mindre faste? Myter og rykter om dette elskede og kontroversielle produktet er mange og urimelige. Vi ser nærmere på hva som er sant og hva som er falskt.


Myte eller fakta – 80 % av alle kvinner bruker feil bh-størrelse


Du har sikkert hørt flere ganger at 80 % av alle kvinner bruker feil bh-størrelse. Det er ofte sitert av de fleste bh-merker så vel som i media. Kilden er en studie fra 1999 av Kanhai og Hagg. Dette har siden også blitt bekreftet i andre undersøkelser fra 2002 av Greenbaum, Heslop, Morris, Dunn samt 2008 av Cameron og Fitzgerald. Sistnevnte undersøkelse konkluderte også med at 70 % har en for liten størrelse, 10 % for stor. Studiene er imidlertid gjort på et lite antall kvinner. I dag er det mer tvilsomt at så mange virkelig kvinner bruker feil bh-størrelse, da det er mer informasjon tilgjengelig og det er lettere å finne større størrelsesutvalg i butikker og på nett.


Sant eller Falskt: Sant en gang i tiden.

Mange er usikre på bh-størrelsen, men at det er så mange som 80 % er usikkert. Damene på bildet har vi derimot kledd i riktig størrelse.


Myte eller fakta – D eller DD cuper er for store bryster


Fram til 90-tallet hadde de fleste barmfagre kvinner for små cuper, da det var vanskelig å finne en bh som hadde større cupstørrelse enn D. Derfor tolket de fleste at D-cup betydde veldig stor byste, da dette rett og slett var den største størrelsen. I dag er det betydelig større cupstørrelser, men det er ikke slik at kvinner har fått større, naturlige bryster de siste 30 årene. Selve cupstørrelsen sier egentlig ikke så mye. Den står proporsjon til omkretsen. Volumet på bysten på 100F-cuper er betydelig større enn volumet på 75F. 80D er like stor som 90B. Les mer her om forhold mellom cuper og omkrets.


Sant eller Falskt: Falskt.

Modellen til venstre har 85E mens modellen til høyre har 75C. Begge har cuper uten vattering.


Myte eller fakta – Bysten ser større ut hvis du bruker vatterte cuper


Vatterte cuper må ikke forveksles med en push-up bh som har puter i cupene og får bysten til å skyve seg opp og også øke i omfang. Standard vattering i de fleste vatterte cuper på markedet i dag er omtrent 3 mm tykke. Dette gjelder også de hos Miss Mary. Vatteringen er ikke der for å gjøre bysten større, det er heller for å forme om. Har du vatterte cuper, såkalt contour-bh, opprettholdes formen selv om du ligger på ryggen. Det kan til og med være slik at vatterte cuper føles som om brystene blir mindre hvis du har stor byste, fordi vatteringen ikke er elastisk og cupene samler sammen bysten. Hvis du har flatere byste, eller om du har forskjellige størrelser på brystene, kan vatterte cuper kjennes som følelsen av en større størrelse, fordi den beholder formen selv om det er et tomrom i cupene.


Sant eller Falskt: Falskt.

Vatterte cuper øker ikke størrelsen på brystene. På bildet har McCallah på seg bh´en vår JOY


Myte eller fakta – En hvit bh er minst synlig under hvite klær


Hvitt, beige og svart undertøy er de som selger mest. Hvitt gir et friskt inntrykk, men er mer synlig under lette klær enn om du bruker for eksempel cerise eller blått undertøy. Hvis du ikke har veldig lys hud, er beige og brun, eller det som er nærmest din egen hudtone, mer diskret under hvite tynne klær fordi de skaper mindre kontrast. Det mange ikke vet er at rødt UNDERTØY nesten blir helt usynlig under en hvit skjorte, uansett hudfarge.


Sant eller Falskt: Falskt.

Hemmeligheten: Rødfargen er minst synlig under hvite plagg, uavhengig av hudfarge. På bildet har Armanda på seg bh´en ROSE.


Myte eller fakta – bh med bøyler er ubehagelig


Dette er hverken sant eller falskt. Det er helt individuelt av hva du synes, men generelt pleier de som ikke liker bh med bøyler å bruke feil størrelse. Bruker du bh med bøyler er det enda viktigere at du har riktig størrelse. Du er mer fleksibel med bh uten bøyler fordi de ikke er elastiske. Hvis cupene er for små, vil bøylene klemme brystvevet. Har du for liten omkrets på bh´en kan bøylene presses inn i ribbeina under bysten. Hvis du har for stor omkrets, beveger bh´en seg og da kan brystvev skli ut under bøylene og forårsake ubehag. Avhengig av hvordan brystet er formet, kan høye bøyler presses inn i brystet, velg derfor en bh med lavere bøyle. Les mer her hvordan du får en bh med bøyler til å sitte komfortabelt.


Sant eller falskt: Avhenger av om du bruker riktig størrelse.

Med en bh med bøyler som sitter godt skal du kunne bevege deg fritt og den skal ikke klemme noe sted


Myte eller fakta – Minimizer er kun for de som har en stor byste


Skjorter tar vanligvis ikke hensyn til om du har større byste eller smalere midje og derfor kan det sprike mellom knappene over bysten. Da er Minimizer perfekte å ha på seg. Cupene på en minimizer har buttere og bredere cuper. Den fordeler brystvevet over et større område slik at det ikke blir like projisert, det vil si at den ser mindre ut i profil. Når du tenker på minimizere tenker du ofte på barmfagre kvinner, men faktum er at minimizere også er optimalt hvis du har naturlig brede og flate bryster, selv om du «bare» har B-cup. Minimizer handler om form og ikke størrelse.


Sant eller Falskt: Falskt.


Myte eller fakta – BH´er av syntetisk fiber er varme og ubehagelige


Det er generelt velkjent at naturmaterialet bomull puster og føles kjølig. Det er et populært og utmerket stoff å bruke til undertøy takket være dets slitestyrke, myke følelse og evne til å puste. De fleste liker å bruke bomullstruser. Ulempen med bomull er at den ikke har særlig god elastisitet og ikke er formsikret, du kan for eksempel ikke formpresse bomull til en t-skjorte-bh, derfor trenger bomulls-bh´er alltid en viss mengde syntetiske fibre. Bomull binder også fuktighet, noe som gjør at om du svetter i et bomullsplagg føles det fuktig. Derfor er for eksempel ikke sports-bh´er laget av bomull.

Alexandra bruker STAY FRESH med cuper i funksjonsstoffet Keep Fresh. Det er et spesialutviklet syntetisk stoff som er fukttransporterende og som puster. Dermed oppleves det ikke like varmt som andre stoffer.


De best egnede fibrene du kan ha hvis det er varmt og du svetter mye, for eksempel under trening eller overgangsalder, er et stoff av de syntetiske fiberene polyamid. Polyamid er de sterkeste av alle de rå tekstilfibrene og er mye mer elastisk enn bomull og andre naturlige fibre. I likhet med bomullsfibre er polyamid mykt mot huden og puster. I motsetning til bomull har den stor motstand mot fukt og talg, den krymper ikke, rynker sjelden og er fargeekte.


Stoffene WinCool og Keep Fresh, som vi hos Miss Mary bruker på flere av våre bestselgere, fås i to ulike utførelser med polyamidfibere som base. Keep Fresh, som vi blant annet bruker i sports-bh'en Exhale og bestselgeren Stay Fresh , puster og føles som en hud nummer to.
Når stoffet WinCool fra vår Cool Sensation-serie lages, blandes det inn mineraler som avkjøler tekstilfibrene før selve stoffet veves. Resultatet er et fuktavvisende, føyelig stoff som avkjøler huden 1-2 grader.


Så nei, det er ikke varmt og ubehagelig med alle syntetiske fibre. Det er mange unntak. Les gjerne våre detaljerte produktbeskrivelser når du lurer på om et bestemt produkt er noe for deg. Lær mer i vår stoffguide for undertøy


Sant eller Falskt: Avhenger av hvilke syntetiske fibre som brukes.

McCallah bruker COOL SENSATION truse og trøye i funksjonsstoffet Win Cool.


Myte eller fakta – Brystene blir slappere hvis du stadig bruker bh


Brystptosis, altså en slappere bryst blant kvinner, er svært vanlig og helt naturlig. Ptosis betyr ganske enkelt at brystvorten og det meste av brystkjertelvevet er plassert lavere enn nedre brystlinje, der hvor bøylene sitter på bh´en under brystene. Det er genetisk hvilken form og størrelse brystene dine har. Bh´en påvirker ikke fastheten, størrelsen eller former om brystene. Når du kommer i overgangsalderen vil brystene dine bli mykere når brystvevet blir erstattet med fett, men dette har ingenting med bh ´en å gjøre. Det skjer enten du har gått hele livet uten bh eller om du har brukt bh hver dag siden du var 12. En bh er der for å øke komforten. Mange kvinner synes at det er ubehagelig når brystene «skumper rundt» og beveger seg uten bh. Hvis du har større byste, vill en bh også gjøre stor forskjell ved å avlaste skuldre og rygg. Til syvende og sist er det opp til deg om du vil bruke bh eller ikke.


Sant eller Falskt: Falskt.


Tilsynelatende er det mange påstander om bh´er og bruken av dem og dette var bare noen få. Hvis du har tenkt på et utsagn som du har hørt om bh´er, men er usikker på om det er sant eller ikke, kommenter gjerne nedenfor, så vil vi utdype dette emnet i neste artikkel.