Slik blir en bøyle-bh alltid bekvem | Miss Mary of Sweden
Hopp til hovedinnhold
Din handlekurv er tom
Refunded Returns

Slik blir en bøyle-bh alltid bekvem

Slik blir en bøyle-bh alltid bekvem

Bh med bøyler. Det er vel ikke noe undertøy det råder flere delte meninger om en akkurat bøyle-bh. Noen elsker den for dens overlegne støtte og løft, mens andre mener at den bare er ubehagelig og klemmer. I dag vil vi utrede alt om den evig populære, men omdiskuterte bøyle-behåen.

Bøyle-bh er en klassiker som aldri ser ut til å bli umoderne. Når en skal kjøpe en ny bh er det kanskje den første beslutningen en tar – enten bevisst eller ubevisst – om en skal ha bøyler eller ikke.
Bøylene er stort sett laget i tynn plast eller metall, som er sydd inn i en kanal, som går langs sidene og underdelen av cupene. Bøylene begynner ved armhulene og slutter mellom brystene foran. Bøyler er blitt brukt i behåer siden begynnelsen av 1900 tallet. De ble videreutviklet i flere utgaver under 30-tallet, men ble ikke virkelig populære kommersielt før på 50-tallet.


Modellen på bildet har bøyle-behåen Floral Sun i design av Lars Wallin for Visionary by Miss Mary

BØYLEN HAR TRE HENSIKTER
Det er flere praktiske fordeler med en bøyle-bh. Frem for alt har den tre funksjoner: den løfter, støtter og former på en helt annen måte enn en bøylefri bh har mulighet til å gjøre. Selve bøylen er støttepilaren i støtten til behåen. Bøylen fordeler bystens tyngde og fordeler den likt langs bøylene, som deretter fordeler den videre til de øvrige delene av behåen. Jo høyere bøylene går opp i siden og mellom brystene, desto større flate har bøylene mulighet til å fordele støtten videre. Det er derfor en bh med bred rygg og side, samt en bh som går høyere opp mellom cupene har bedre støtte enn eksempelvis en utringet bh.

 «Bøylene omfordeler tyngden på bysten til øvrige deler av behåen.»


Bøylene løfter bysten og støtter, samtidig som de omfordeler bystens tyngde og fordeler den til ryggen, sidene og midten på behåen. Jo høyere bøyler og jo bredere sider og rygg, desto bedre støtte.

I og med at bøylene omslutter brystene, sørger den også for at behåen sitter virkelig tett mot brystkassen og separerer bysten. Separere betyr at behåens midtdel ligger tett inntil brystbeinet mellom brystene, og ikke «flyter oppå» slik at bysten danner en «loff» eller «uni-breast». Takket være separasjonen får hvert enkelt bryst individuell støtte fra behåen. Dessuten dannes en tydelig form av to forskjellige bryst. Bøylene hjelper også til med å gi bysten et løft opp og sørger for at trykket på skuldrene blir mindre.

MEN HVORDAN SKAL BØYLENE EGENTLIG SITTE?
Bøylene skal omslutte hele underdelen av brystene og aldri trykke mot selve brystvevet, verken i sidene eller i midten. Du skal kunne løfte armene oppover uten at bøylene sklir opp. Gjør de det er omkretsen på behåen for stor. 

Det finnes også forskjellige høyder på bøylene. En del går høyere opp mellom brystene, mens en del slutter ganske langt nede og blir brukt på en så kalt «plunge-bh» med kraftig utringning.

«Bøylene har tre hensikter:;løfte, forme og støtte»

HJELP! MIN BØYLE-BH FØLES UBEHAGELIG!
En velsittende bøyle-bh skal aldri være ubehagelig å ha på. Dersom den er det, har du på deg feil størrelse eller feil modell til din type kropp. Den vanligste årsaken, dersom en opplever at en bøyle-bh er ubehagelig er at en har på seg feil størrelse. Trykker den inn i brystene, eksempelvis i sidene, da har du på deg for små cuper. Etterlater formen på bøylene røde merker på huden er det mye mulig at du har på en bh med for stram omkrets.
 

«Cupen skal omslutte hele brystet og
bøylen skal ikke skjære inn i brystvevet»

Opplever du at enden på bøylene stikker inn mellom brystene på en ubehagelig måte, skal du prøve en annen modell, der bøylene slutter lengre ned, eller der bøylene møtes i en annen helling. Det finnes mange forskjellige skjæringer på dagens marked. En og samme bh sitter forskjellig på hver kropp, avhengig av formen på brystkassen og formen på brystene, om de sitter tett sammen eller lengre fra hverandre. Prøv deg frem! Alle bryster er forskjellige og unike.

«Dersom du har brede bryster, prøv gjerne en «minimizer»»

Dersom du eksempelvis har en bred brystbase, uansett cupstørrelse, kan det være en god ide å prøve en «minimizer», som forminsker. Tvert imot hva mange tror er en «minimizer-bh» ikke bare til kvinner med stor byste, som ønsker å «forminske» brystene. Det som kjennetegner en «minimizer» er at den har bredere bueform og grunnere cuper enn en vanlig bh.

 

«Alle bryst er unike. Samme bh
vil sitte forskjellige på hver kropp.»


Vi er alle forskjellige og hvert par bryster er unike. En skal ikke stirre seg blind på størrelsen. Hvor brede eller smale brystene er og om de sitter nære eller langt fra hverandre, har like stor påvirkning på hvordan behåen vil sitte. 

Har du derimot en smal brystbase eller sitter brystene tett sammen, kan det hende at du må velge en bh, der cupene sitter bra på din byste, men der omkretsen på behåen egentlig sitter for stramt. For å kompensere den trange omkretsen skal du bruke bh-forlengeren i hektelukningen, i stedet for å gå opp en størrelse i omkrets. Takket være bh-forlengeren er det bare båndet i ryggen som blir lenger, uten at det påvirker passformen på behåen foran, eller hvor cupene sitter.

ER DET ANLEDNINGER NÅR EN IKKE SKAL BRUKE BØYLER?
Hver kropp er unik, for ikke å snakke om smak og behag! Og enkelte ganger liker en helt enkelt ikke bøyler. Da skal en lytte til seg selv og gå for bøylefritt. Du kjenner selv din egen kropp bedre enn noen annen. Selv om en bøyle-bh tilbyr beste støtte og løft, skal du ikke bruke den, dersom du virkelig ikke liker den. Undertøy skal være gøy og du skal kle deg for din egen skyld og føle deg både fysisk og emosjonelt bekvem i det du har på deg.  De finnes kvinner som kaster av seg behåen det første de gjør når de kommer hjem innenfor døren etter en dag på jobben, skolen eller i byen. De simpelthen elsker å slappe av i sofaen uten bh under t-skjorten. Det finnes også kvinner som har på seg bøyle-bh når de er ute, men bytter til en mer bekvem bh når de er hjemme. Og til slutt finnes det mange kvinner, som f.eks. jeg, som har bøyle-behåen på hele dagen, fordi de synes at den er like behagelige som hvilken bh som helst, i og med at de har funnet både riktig modell og størrelse.
 

«Kle deg for din egen skyld.Det skal være gøy med undertøy.»

Det er noen få tilfeller, når en blir frarådet fra å bruke bøyle-bh og det er dersom en nettopp har foretatt en brystoperasjon, f.eks. en brystreduksjon, mastektomi eller forstørring. Månedene etter denne typen operasjoner har en vanligvis en post-operasjons-bh, som er tilpasset operasjonen hensikt. Ved brystforstørrelse bruker en eksempelvis en kompresjons-bh som trykker inn bysten.

Dersom du planlegger, eller dersom du nylig har foretatt en brystoperasjon, anbefaler vi at du konsulterer legen din og spør hvor lenge du må vente til du kan bruke en bøyle-bh, eller en vanlig bh, igjen. Er en pacemaker-operert, anbefales det også å bruke bøylefri bh.

EN TING ER KONSTANT…
Akkurat som for øvrige klær har trendene kommet og gått, selv når det gjelder undertøy. Hvem kan f.eks. glemme de kremmerhusformede behåene eller 70-tallets kryss-bh. I dag finnes det et større utvalg en noen gang i forskjellige utførelser, stoffer og farger. Men en ting har vært konstant og det er bøyle-behåen. Og ingen ting tyder på at den vil bli mindre populær de nærmeste årene. Hvilke typer behåer foretrekker du helst selv? Med eller uten bøyler, eller kanskje både og? Skriv gjerne en kommentar i kommentarfeltet nedenfor og fortell hvorfor.

Skriv ny kommentar

Plain text

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Internettadresser og e-postadresser konverteres til lenker automatisk.
  • Automatisk linjeskift