Råd om hvordan du tar vare på behåen din | Miss Mary of Sweden
Hopp til hovedinnhold
Din handlekurv er tom
Refunded Returns

Råd om hvordan du tar vare på behåen din

Råd om hvordan du tar vare på behåen din

Investerer du i en kvalitets-bh ønsker du jo å kunne ta vare på den så lenge som mulig. Med litt ekstra kjærlighet og omtanke kan du forlenge levetiden til behåen vesentlig. Her er våre beste råd om hvordan du best tar vare på behåen din.

Hvor lenge varer en bh egentlig? Svaret er ikke helt lett, i og med at det til dels kommer an på kvaliteten til behåen, dels hvilket stoff den er laget av, hvordan den blir vasket, samt hvor ofte den blir brukt. En ekte kvalitets-bh fra en bh-spesialist er vanligvis laget for å vare lengre enn en billigere bh. Men selv en bh av høyeste kvalitet vil ikke vare evig. Generelt sies det at levetiden til en bh pleier å vare omtrent to år, men de fleste kvinner bruker dem vesentlig lengre enn det. Det er lett å forlenge levetiden til behåen ved å ta vare på den med litt ekstra omtanke og kjærlighet.

«Levetiden til en bh forlenges, dersom den får anledning til hvile mellom hver gangs bruk.»HVORFOR DU SKAL VARIERE MELLOM FLERE BEHÅER
Et av de beste rådene om hvordan du forlenger levetiden er å ha flere behåer å variere med. Det ideelle antallet er en håndfull behåer du kan variere med. Dersom du bruker en og samme bh flere dager i strekk, vil den fort bli utslitt. En bh må få anledning til å «hvile» mellom hver gang du har den på. Dette skyldes at fibrene i stoffene trenger å restituere seg, spesielt gjelder dette behåer som inneholder elastan, noe nesten alle behåer i markedet inneholder i dag.

«Fibrene i stoffet trenger å restituere seg, for å kunne beholde elastisiteten»

Elastan fører til at et elastisk stoff ikke mister formen. Dersom ryggen hadde vært laget i 100 % bomullstrikot. hadde den blitt tøyd ut og mistet formen etter kort tids bruk. Men bare fordi det er elastan i behåen betyr ikke dette at den vil ha sin «spenst» i all evighet.  Det er derfor fibrene i stoffene trenger hvile og få anledning til å trekke seg sammen etter hver bruk. En natts hvile er ikke nok, men la den hvile et par dager. Når behåen er utslitt og føles for stor på innerste hektelukning, er det på tide å kaste den.

OPPBEVAR BEHÅEN PÅ RIKTIG MÅTE
Du bør alltid oppbevare behåene hektet igjen.

«Hekt igjen behåen, brett ned skulderbåndene og oppbevar behåen liggende» 

Oppbevar behåene på en plan flate, f.eks. i en skuff. Legg dem slik at de ligger med cupene inni hverandre. Dette gjelder spesielt dersom du har cuper med vattering. Da får behåene støtte av hverandre. En ekstra bonus er at du får god oversikt over hvilke behåer du har og de at de ikke vikler seg i hverandre. Dette er en anledning til hvorfor eksklusive bh-butikker ofte oppbevarer behåene liggende på denne måten, i stedet for å ha dem hengende.

SLIK VASKER DU BEHÅEN DIN
Du trenger ikke å vaske den etter hver gangs bruk. Det holder å vaske den etter cirka tre ganger. Bh som har silikonbånd, som blant annet er vanlig på innsiden av cuper med blonde, eller på bh ut skulderbånd, må vaskes oftere. Svette kan nemlig etse og gjøre at silikonet svekkes.

Følg alltid vaskerådene på vaskerådsetiketten som står på behåen. En bh med bøyler kan generelt i vaskes i maskin, selv ikke om en bruker vaskepose. Når det gjelder bh fra Miss Mary anbefaler vi håndvask for behåer med bøyler og finvask i maskin for dem uten bøyler.

Vask ikke hvite behåer sammen med fargerike eller svarte behåer. Husk at også enkelte farger smitter av, så unngå å blande farger uvilkårlig. Les vaskrådsetiketten nøye, for å få vite om den må vaskes separat.

«Bruk vaskemiddel for farget tøy,
også når du vasker vite behåer»

Hekt alltid behåen sammen i ryggen før du vasker den. Det hindrer at hektelukningen setter seg fast i blonder eller annet ømtålig stoff. I og med at behåen er lukket vil heller ikke skulderbåndene snurres, vris om eller vikle seg inn.

Bruk mildt vaskemiddel for farget tøy. Dette gjelder selv hvitt tøy, ettersom hvite stoffer ofte ikke er naturlig hvite, men faktisk er farget hvite. Aller helst bør du bruke spesialvaskemiddel spesielt beregnet på undertøy. Unngå vaskemidler som inneholder blekemiddel eller alkohol.

Vask for hånd i en ren balje eller kum/vask. Bruk kuldslått vann dersom behåen er ømtålig. Kuldslått vann sørger for at behåen vi vare lengre. Ingen bh må vaskes i meget varmt vann, da dette kan ødelegge elastisiteten. La behåen ligge og trekke i vannet, helst i noen timer, slik at hudavleiringer og lignende virkelig forsvinner. Bløtlegg gjerne natten over. Gni deretter behåen forsiktig med fokus på innsiden av cupene og under armhulene, der behåen som oftest blir mest skitten. Tøm ut vannet og skyll nøye under rennende, kuldslått vann.

Dersom den bøylefrie behåen tåler maskinvask, bruk programmet for finvask. Unngå sentrifugering. Fyll aldri maskinen helt full. Bruk alltid vaskepose beregnet på undertøy, for å beskytte behåen fra annet tøy, eksempelvis om du vasker sammen med sportstøy som har borrelås. Vaskeposen hindrer også behåene i å bli viklet inn i hverandre. Unngå å vaske bh sammen med tunge plagg som jeans, jakker og tykke gensere.

Tørk aldri en bh i en tørketrommel. Varmen i tørketrommelen ødelegger elastisiteten i behåen og er ødeleggende for elastan. 

SLIK SKAL DU TØRKE BEHÅENE DINE
Dersom behåen har vatterte cuper eller skulderbånd, skal du strekke ut vatteringen så den ikke krymper.

Strekk også bøylebåndet som bøylen ligger inni. Dette gjøres for å hindre at bøylebåndet krymper. Dersom bøylebåndet krymper er det lett at bøylen kryper ut av båndet.

Klem vannet forsiktig ut av behåen, vri aldri! Pakk behåen inn i et tørt frottéhåndkle. Klem og trykk forsiktig, slik at håndkleet suger til seg overflødig vann fra den våte behåen.

«Strekk bøylebåndet etter vask.
Det hindrer at bøylen kryper ut.»

La ikke behåen henge til tørk i skulderbåndene, da disse kan tøye seg av tyngden fra den våte behåen. Heng i stedet behåen opp på midten, slik at hver halvdel blir hengende på hver side av tørkesnora.

Ømtålige plagg kan av og til måtte bli tørket flatt.

Oppbevar aldri en fuktig bh i skuffen, men vent til den er helt tørr.

DU KOMMER LENGST MED OMTANKE
Dette var noen råd om hva du kan gjøre for å kunne bevare behåen så lenge som mulig. Har du investert i en kvalitets-bh og funnet en virkelig favoritt, vil du selvfølgelig kunne bruke den så lenge som mulig.   

Skriv ny kommentar

Plain text

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Internettadresser og e-postadresser konverteres til lenker automatisk.
  • Automatisk linjeskift