Å! Bøylen på behåen brakk!

7 Feb 2020 7:59 AM
Annica Svensson

Enkelte ganger hender det som ikke skal hende. En bøyle går i stykker. Her gjennomgår vi hvorfor, hva du kan gjøre selv og hva vi som produsenter gjør for å hindre at dette skjer.


HVORDAN SKAL EN KVALITETSBØYLE SE UT?
Billigere bh-merker benytter seg ofte av bøyler av dårlig kvalitet. Dersom du kjenner på bøylen skal den være flat og ikke ha en rund form. Den skal også være laget i metall, som skal være dekket av et tynt, beskyttende lag i plast. For at behåen som bøylen ligger i skal være behagelig, må metallbøylen ikke være helt stiv. Den skal kunne bøyes litt, slik at den kan følge kroppens form og bevegelser.


Hvordan metallet bearbeides når bøylen blir laget, vil også påvirke kvaliteten. Dette er det likevel ganske umulig å ha kontroll over som forbruker. Som bh-produsent derimot, er det vårt ansvar å bruke en bøyle i god kvalitet, selv om dette koster litt mer. Hos Miss Mary bruker vi bare flate, nikkelfrie og rustfrie metallbøyler, som er belagt med plast. Disse er av meget høy kvalitet og kommer fra en tysk leverandør, som vi har benyttet oss i mange år.

Her ses den typen kvalitetsbøyle som Miss Mary benytter seg av. Det er en flat, plastbelagt metallbue med runde ender. Fargen på tuppen indikerer størrelsen på bøylen og den siden som skal ligge mellom brystene.


FEIL STØRRELSE PÅ BEHÅEN KAN BREKKE BØYLEN
Men selv en virkelig god kvalitetsbøyle tåler ikke akkurat hva som helst. Brukes det en bh med for liten cupstørrelse eller omkrets, vil bh-båndet bli tøyd for hardt rundt kroppen og bøylen tvinges til en annen form. Denne påkjennelsen får bøylen til å bli deformert, slik at den i verste fall brekker. Mange kvinner bruker behåene sine i mange år. De tenker ikke på at behåen blir slitt og tøyes ut etter lang tids bruk. Dersom en har gått opp i vekt og fortsatt bruker en utslitt bh, vil dette ta enormt på plagget. Kjenner du at bøylen trykker mot ribbena under bysten når du sitter, er dette et tegn på at omkretsen på behåen din er for liten.


HVA SKAL VI GJØRE NÅR BØYLEN TIL BEHÅEN GÅR ISTYKKER?
Dersom du er hjemmefra og ikke i nærheten av en bh-butikk når bøylen brekker, har du i praksis tre valg. Holde ut med å ha på en ødelagt bh til du kommer hjem, gå uten bh, eller gjøre behåen om til en bøylefri variant ved at du trekker ut bøylen. Ingen av delene er optimalt.


Å gå rundt med en bh med en brekt eller deformert bøyle kan være smertefullt og er ikke noe vi anbefaler. Å trekke ut bøyle, for å reparere den med teip, klister, eller prøve å sveise den sammen igjen er heller ikke å anbefale. Har du derimot en eldre, maken bh i samme størrelse, fra samme produsent, kan du forsøke med å trekke ut bøylen fra den ene og sette den inn i den andre. Bytt ikke fra et annet bh-merke, selv om begge plaggene har samme størrelse på størrelsesetiketten. Bøyler har forskjellige former og høyder. Og å tvinge inn en annen bøyle med en annen form vil ødelegge behåen.


Dersom du trekker ut bøylen, må du være forberedt på at behåen ikke lenger vil sitte godt eller ha samme støtte. I blant har en likevel ikke noe valg, dersom bøylen går i stykker på et uegnet tidspunkt, for hvem går rundt med en ekstra bh i håndvesken?


KAN EN TREKKE UT BØYLEN OG FORTSETTE Å BRUKE BEHÅEN?
Selv om en bøyle-bh tilsynelatende ser lik ut i skjæringen som en bøylefri bh, er det ikke bare å trekke ut selve bøylen og deretter fortsette å bruke behåen som vanlig. Så selv om de ser like ut vil de være konstruert på forskjellig måte. Dersom du trekker ut bøylen, vil den derfor ikke gi samme støtte som før. Bøylen sprer støtten ut til øvrige deler av behåen. Bøylen påvirker ikke bare selve cupen, men også frontdelen, samt vingene dvs. side/rygg. Se tegningen nedenfor.

NÅR BØYLEN KRYPER UT
Det vanligste bøyle-problemet er ikke at selve bøylen brekker på midten eller deformeres. Det er heller at bøylen trenger seg inn gjennom enden av bøylebåndet og stikker opp mellom brystene. Dersom bøylen kryper ut, kan du fikse det ved å sy sammen bøylekanalen for hånd eller med symaskin.


Årsaken til at bøylen kryper ut kan være flere. Den vanligste årsaken er at behåen er vasket i for varmt vann, eller at den er kjørt i tørketrommelen. Det kan også skylles at cupstørrelsen og / eller båndstørrelsen er for liten, slik at det blir friksjon og ekstra slitasje når du beveger deg. Eller så er behåen ganske enkelt for gammel og utslitt. Dersom den er nyinnkjøpt kan det skyldes dårlig kvalitet på selve bøylen, f.eks. at enden er spiss. I enkelte tilfeller kan det være en produksjonsfeil, som at båndet er strukket ut for hardt under syingen, eller at sømmen ikke er ordentlig festet og har gått opp.


De bøylene vi benytter hos Miss Mary har en rund, plastovertrukket ende, slik at den ikke skal skjære seg ut gjennom stoffet. For å hindre at bøylen ikke træs i motsatt, er de bøylene vi benytter merket med farge, slik at den som syr skal se hvilken del som skal være mellom brystene og hvilken del som skal være mot armhulen.

Bildet over viser riktig, henholdsvis feil innsatt bøyle. Bøylen til venstre ligger feil mot de ulike lagene til bøylebåndet. Til høyre ligger bøylen riktig i bøylebåndet.


Stoffet i bøylebåndet brettes dobbelt, slik at bøylen skal være godt kapslet inn. Under syingen er det nøye at bøylebåndet stappes inn mellom riktig lag. Gjør den ikke det, slik som i det blå bøylebåndet til venstre i bildet over, er de fare for at bøylen sliter ut bøylebåndet og lager hull på det. Vi utfører derfor kontroller under produksjonen for å motvirke dette.


HVORDAN FOREBYGGER EN AT BØYLEN IKKE KRYPER UT?
Er det mulig å forebygge at bøylen trenger seg ut gjennom stoffet? Ja, absolutt. Hver gang behåen vaskes, skal du strekke den ut og trekke i bøylebåndet mens behåen fortsatt er våt. På den måtes blir båndet hindret i å krympe elle trekke seg sammen. Vask ikke bøyle-behåen i varmt vann i en maskin, ikke en gang i en vaskepose. Følg alltid vaskerådene på etiketten. La den aldri tørke i tørketrommel! Tørketrommelen tar livet av behåen, i og med at den ødelegger stoffet. Alle behåer inneholder et elastisk stoff i noen av delene. Selv om selve bøylebåndet ikke er elastisk, så er ofte stoffet som bøylebåndet er sydd sammen med elastisk. Dersom det krymper vil også bøylebåndet bli påvirket. Tørking i tørketrommel forkorter levetiden vesentlig!


Pass på at har riktig størrelse på behåen. Slik ser du om du har feil størrelse. Bruker du riktig størrelse på behåen og har fulgt det som står på vaskerådsetiketten og behåen mot formodning går i stykker likevel, kontakt vår kundeservice, så hjelper vi deg.

You may also like