En perfekt passform - slik vet du at din bh sitter riktig

19 Sep 2018 1:23 PM
Annica Svensson

Når 8 av 10 kvinner har feil bh-størrelse uten å vite det, hvordan vet jeg da om jeg har den riktige? Hvordan skal jeg vite om behåen passer og sitter som den skal? Med våre enkle tips vil behåen sitte som støpt.


Å finne perfekt passform er ikke helt lett. Kvinner har ulike typer bryster, som trenger forskjellig støtte. Ikke bare størrelsen, men også form og plassering av brystene stiller forskjellig krav til valg av bh. Ofte holder det ikke bare å se på størrelsetabeller. Det viktigste du må tenke på er at en bh skal gi støtte, men aldri være ubekvem eller vond å ha på. I hovedsak er det tre områder du trenger å fokusere på, når du skal prøve en ny bh: cuper, omkrets og skulderbånd. La oss gå gjennom hva du må tenke på for hver enkelt del.

CUPENE
En cup skal omfavne hele brystet. Brystet skal ikke prøve å falle ut av behåen, verken i siden eller inn mot midten. Det må ikke dannes «dobbeltbryster» mellom cupene og brystene skal heller ikke presses ut mot armhulene. Dersom den gjør det har du valgt en bh med for liten cupstørrelse. Prøv da en cupstørrelse større.


Cupene skal heller ikke sitte for løst. Bøy deg forover, se inn mot brystene og kontroller at cupene ikke har glipper. Kan du se inn i cupene har du for store cuper.


”En velsittende cup er nøkkelen til god passform.”


De fleste kvinner har ulik størrelse og form på brystene. På noen synes det tydelig, mens på andre er forskjellen mindre åpenbar. Dersom du opplever at høyre og venstre cup sitter veldig forskjellig på brystet, skal du alltid utgå fra det brystet som er størst og sørge for at det fyller ut cupen bra. Du kan alltid legge inn et lite bh-innlegg, for å fylle ut den andre cupen, dersom du sjeneres av brystenes asymmetri. Men husk at det er helt naturlig med ulike former og størrelser på brystene.

”Cupen skal omfavne hele brystet og ikke falle ut i siden.”


Dersom du har på en bøyle-bh skal bøylen omslutte hele underdelen av bysten og ikke klemme brystvevet noen steder. Bøylen skal også ligge helt flatt mot kroppen og mellom brystene, slik at brystene separeres.


Det finnes ulike høyder på bøylene. Velg derfor en bh med lavere skjæring, dersom du kjenner at bøylen klemmer på en ubehagelig måte mellom brystene eller ved armhulene. Her kan du behøve å prøve deg frem blant forskjellige modeller. En bøyle skal aldri føles ubehagelig. Gjør den det har du på deg fei type bh eller størrelse.


RYGG OG OMKRETS
Om du ser deg selv i profil i speilet når du har på deg en bh, skal bh-båndet rundt kroppen sitte i en rett linje, det vil si at båndet ikke skal trekkes oppover i ryggen. Om den gjør det har du forkortet skulderbåndene for mye. Det er ikke uvanlig at en gjør dette når en vil gi bysten litt ekstra løft eller støtte, men dette vil føre til ubehag i det lange løp, da skulderbåndene vil begynne å gnage og etterlate ømme merker på skuldrene.

"Ryggen på behåen skal sitte i rett linje i nederkant og ikke trekkes oppover.”


Det er omkretsen på behåen som skal utgjøre det meste av støtten, helt opp til 80 %, og ikke skulderbåndene. Dersom ryggen på behåen trekkes oppover, kan du løsne litt på reguleringen av skulderbåndene. Nesten alle bh-modeller har regulerbare skulderbånd, som kan forkortes eller forlenges.


Opplever du at bysten ikke får tilstrekkelig støtte når du forlenger skulderbåndene, kan du stramme til hektelukningen i ryggen et eller to trinn. Hjelper ikke dette, er det bedre å velge en bh med mindre omkrets.


Tenk likevel på, at dersom cupene sitter bra og det bare er omkretsen du trenger å minske, skal du gå opp samme antall størrelser i cupene som du minsker i størrelsen på omkretsen. Eksempelvis har 80C og 75D samme cuper volummessig sett. I en tidigere artikkel skrev vi om nettopp søsterstørrelser og forholdet mellom cuper og omkrets, samt hvordan du velger mellom størrelsene.


Ryggen skal sitte ordentlig, men ikke stramme for mye, slik at du får problemer med å puste. En bh skal aldri føles ubehagelig. Om du opplever at den sitter for hardt rundt ryggen eller klemmer, gå opp en størrelse. Du kan også prøve å bruke en bh-forlenger i ryggen. Er brystene dine plassert nær hverandre kan en bh-forlenger være en smart investering, da den bare blir bredere i selve ryggen men ikke påvirker cupene.


SKULDERBÅNDENE
Hvordan vet en da at skulderbåndet sitter tilstrekkelig stramt eller løst? De skal ikke skjære inn og du skal uten problem kunne stikke inn en finger mellom skulderbånd og skulder når du har behåen på.

Skulderbåndene finnes i mange forskjellige bredder og utførelser, fra vatterte komfortskulderbånd til smalere med stretch.


Skulderbåndets rolle er å passe på at cupene ligger tett mot brystet, dens funksjon er ikke å løfte hele bysten. Forestill deg at skulderbåndene er som skolisser. Har du en eller to størrelser for store sko på deg spiller det ingen rolle hvor hardt du drar i skolissene, skoene vil likevel aldri passe perfekt. Samme sak er det med skulderbånd på en bh.


”Skulderbåndenes rolle er som skolissene er til skoene”


Dersom båndet i ryggen trekkes oppover har du forkortet skulderbåndene for mye. Da må du løsne på skulderbåndene og stramme til behåen rundt kroppen i stedet. De fleste bh har regulerbare skulderbånd, som lettvint kan justeres enten i ryggen eller foran. Juster dem helst hver morgen når du setter på deg behåen.


Og til slutt, undervurder aldri effekten når det gjelder hva riktig størrelse og passform på undertøyet kan gjøre for selvfølelse og komfort. Skjønnhet begynner innenfra.

You may also like