Knepene som gjør at du finner den perfekte behåen til den tunge bysten!

12 Jul 2019 9:17 AM
Annica Svensson

Langt fra alle behåer gir god støtte. Jo større cupstørrelse og jo tyngre byste en har, desto vanskeligere er det å finne den optimale behåen. Men det finnes knep du kan benytte deg av. Vi gjennomgår hva du må å huske på når du skal kjøpe en bh til en større og tyngre byste.


«En bh skal føles bekvem uansett bystestørrelse.»


En stor byste veier! En riktig stor byste kan veie hele 4 kg. Derfor er det nødvendig med en god og stødig bh som kan hjelpe til med å løfte og støtte bysten, for å avlaste rygg og nakke. Dette stiller krav til din bh, men det er flere faktorer som avgjør hvor mye støtte en bh kan tilby. Det er ganske vanlig at kvinner med tung byste først og fremst ser på skulderbåndene, om de er brede eller ikke. Deretter ser de om modellen finnes i deres cupstørrelse og gjør den det så kjøper de den. Men det er faktisk ikke skulderbåndene en først og fremst må se etter når en skal velge ny bh. De spiller en stor rolle, men de er mindre viktig enn mange tror.

«En stor byste må ha en stødig bh»


En bh som er spesielt laget til tung byste har mange egenskaper, som hjelper til med å løfte bysten. Det absolutt viktigste er hvordan behåen sitter rundt ryggen, hvilket stoff behåen er laget av og i kombinasjon med flere egenskaper. La oss begynne med ryggen.


RYGGBÅNDET ER VIKTIGST FOR STØTTEN
Ryggen står for mesteparten av støtten til bysten. Nettopp derfor er det bra å satse på en modell som har en bred, stødig rygg og brede sider. Hektelukningen i ryggen bør ha minst tre hekter i høyden.

«En bred og stødig rygg gir støtte til hele bysten»


Behåen må sitte stramt rundt kroppen for å gi optimal støtte, men aldri så stramt at den blir ubekvem eller gjør vondt og etterlater merker. Jo bredere rygg, desto mer overflate å fordele støtten over og desto mindre vil behåen skjære inn. Foretrekker du bh med blonde, pass på at blonden ikke er for tynn eller skjør. Dersom den er veldig tynn, er det bra om den er fôret for å gi ekstra stabilitet.


DET ER FORSKJELL PÅ CUPER OG CUPER
De cupene som er beste egnet til en tung byste er hele cuper, da de fanger inn hele bysten og hindrer følelsen av at brystene skal falle ut når en bøyer seg fremover. Velg derfor helst hele cuper, for å få en sikker og behagelig følelse hele dagen. Men stoffet er enda viktigere. Cuper som er laget i et solid stoff vil hindre at bysten tøyer ut stoffet etter en tids bruk. Et solid stoff trenger ikke å være kjempesolid, men bør det bør være stretch i begge retninger. Kjenn etter og trekk litt i stoffet, for å danne deg en oppfatning. Meget solide stoffer er ikke alltid kjempekomfortable. På cuper som er sydd sammen av flere deler, er tøyeligheten noen ganger lagt i forskjellige retninger på de forskjellige cupdelene. For eksempel kan undercupene ha vertikal stretch og cupsidene horisontal stretch, eller være skråskjært. Å variere stretchretningen på denne måten, sammenlignet med å bare legge den i en retning, gir ekstra stabilitet og plass til fleksible størrelser. Dersom alt stoffet i cupene ikke er tøyelig i nedgående retning, men også horisontalt, blir tyngden på bysten bedre fordelt. Dette varierer mellom forskjellige cupskjæringer og modeller.


«Sjekk stoffet i cupene når du velger bh»

En bh med hele cuper i solid stoff gir bysten ekstra støtte.


Det finnes cuper der underdelen av cupene er solide, mens øvre del av cupene har strechblonde. Den elastiske delen vil tilpasse seg bysten, noe som er bra om du eksempelvis har litt usymmetriske bryster, eller dersom du ligger mellom to cupstørrelser.


Et annet tips er å velge en cup med vattering. Det finns både helvatterte cuper eller cuper der bare underdelen er vattert. I motsetning til hva mange tror vil ikke vatterte cuper øke volumet til bysten, men snarere lage en fastere form og en mer stabil støtte. Er du ute etter å øke volumet, skal du heller velge en push-up bh, som har puter i nedre del av cupene eller en «maximizer», som i blant kan ha en vattering på cirka 1-2 centimeter og i blant til og med enda tykkere.

«Vatteringen på cupene er ofte bare noen millimeter tykk og øker derfor ikke omfanget»


Det vanligste stoffet som blir brukt i klassiske, vatterte cuper er et tynt lag skumgummi, ikke så tykt som 3 mm. Det er denne typen som blant annet Miss Mary bruker. Det er tilstrekkelig for å gi støtte og avlastning, uten å øke omfanget. Det føles lett og behagelig og er samme type som blir brukt i de brede, vatterte komfortskulderbåndene.


Vil du heller vil ha cuper uten vattering i et elastisk stoff, velg gjerne en modell som er fôret. Det kan være et bra alternativ, dersom du ønsker deg en blonde-bh. Akkurat som med vatteringen finnes det modeller der hele cuper eller bare undercupene er fôrede.


VELG CUPER MED STØTTELØFT ELLER SIDESTØTTE
I enkelte cuper er det separat støtteløft i undercupene, som hjelper til med å løfte bysten. Dette er vatterte paneler eller buer, som ligger langs undercupene og hindrer at bysten tøyer cupene nedover. Det er forskjell på løft og støtte. Støtten gjør at behåen blir holdt fast mot kroppen og dermed «skumper» mindre når du beveger deg. Løft gjør at bysten blir løftet opp og gir en flott silhuett. Samtidig slipper du å bli sjenert av at bysten ligger mot magen og det blir varmt og ubehagelig.

«Cuper med ekstra støtteløft hjelper til med å heise opp en tyngre byste»


Dersom du har en bred byste eller har brystene plasserte langt fra hverandre og du ønsker å samle bysten ved å løfte den frem mot midten, da er bh med sidestøtter et bra alternativ. Sidestøtte er en konstruksjon som sitter i yttersidene på cupene, for å forsterke støtten og hindre at bysten «faller» mot sidene og armhulene. Dette letter eksempelvis ved vanlige, daglige aktiviteter og armbevegelser, men gir også et slankere inntrykk, da bysten blir mindre bred. Det finnes sidestøtter både med og uten vattering. De vatterte sidestøttene øker ikke volumet, men gir større effekt enn varianten uten vattering.


«Sidestøtter sentrerer bysten mot midten»

Tegningen til høyre viser effekten med sidestøtter til bysten. Den som har en stor byste eller brystene bredt fra hverandre vil få hjelp av sidestøttene til å sentrere bysten, slik at den ikke flyter ut mot sidene og er i veien ved armbevegelser.


BØYLENE LØFTER OG FORDELER VEKTEN
En bh med bøyler er å anbefale, da bøylene gir meget god støtte og hjelper til med å løfte opp bysten. Videre sprer bøylene vekten og fordeler den til begge sidene av behåen. Jo høyere bøylene går opp i sidene og mellom bysten, desto større flate har den til å spre støttene på. Bøylene sørger også for å separere bysten, da bøylene hjelper til med å holde behåen flat mot brystkorgen. Har du riktig størrelse og modell vil bøylene aldri være ubekvemme.

«Bøylene sprer og omfordeler tyngden på brystene»


GLEM IKKE SKULDERBÅNDENE
Selv om det først og fremst er båndet lengst nede og rundt ryggen som skal holde behåen på plass, er skulderbåndene også viktige. Skulderbåndenes funksjon er i første rekke faktisk å holde cupene inn mot kroppen. Forestill deg et par sko med lisser. Skolissene gjør at skoene sitter bedre, men har skoene feil størrelse, spiller dette ingen rolle. Skulderbåndene står for cirka 20 % av behåens støtte. Har du stor byste velg gjerne brede skulderbånd, for å avlaste skuldrene. Mange av våre bh-modeller fås med vatterte skulderbånd, som øker komforten og er skånsomme mot skuldrene. De fleste av våre komfortskulderbånd er ikke helt uelastiske, men en liten del av skulderbåndet i ryggen pleier derimot å være elastisk, slik at det skal underlette ved bevegelse.


«Skulderbåndene står for maks 20 % av behåens støtte»

*Til venstre: Brede og vatterte komfortskulderbånd avlaster. På bildet vises Amsterdam bøyle-bh.


Enkelte bh-modeller har også skulderbånd som kan tas av festene og bli krysskoblet i ryggen. Det fås også skulderbånd som har en liten hekte eller spenne, som gjør at de kan hektes sammen i ryggen. Se bildet over. Det å ha mulighet til å variere skulderbåndene på denne måten avlaster skuldrene, i og med at du da omfordeler vekten.
Selvfølgelig er det ikke nødvendig å finne en bh med alle disse egenskapene for at den skal støtte, men jo flere muligheter desto bedre. Det er heller ikke bare stor og tung byste som trenger støtte, men også en liten byste som ikke er fast trenger ekstra støtte. Dette ligger ikke i størrelse eller volum. Ta vare på bysten uansett hvilken form den har.

You may also like