Hvilke stoffer passer best til undertøy?

27 Nov 2020 12:25 PM
Annica Svensson

Når vi skal velge hvilken bh vi vil ha handler valget ofte om støtte og hvordan den føles og ser ut på oss. Ofte glemmer vi hvilket stoff den er laget av, mens stoffet påvirker både komfort, støtte og holdbarhet. Her er vår stoffguide for undertøy.


I dag er stoffer til dagens undertøy nesten uendelige. Her vil vi gjennomgå fordeler og ulemper med de vanligste stoffene som brukes til undertøy og hvorfor stoffene blir brukt hver for seg eller blir blandet.


"Alle tekstilfibre har forskjellige egenskaper med fordeler og ."

En bh består av mange forskjellige deler og flere forskjellige stoffer, som i kombinert former og støtter, samtidig som den skal være behagelig å ha på seg.


Tekstilfibre kan deles inn i to grupper, naturfibre og kunstfibre. Naturfibre kan i sin tur deles inn i plantefibre (bomull, lin, hamp), og dyrefibre (ull, silke). Videre er kunstfibre delt inn i to undergrupper, regenererende fibre av naturlig opprinnelse (for eksempel viskose, bambus, modal), samt syntetiske fibre med kunstig fremstilte, organiske polymer som basis, som oftest fra olje. Eksempler på syntetfibre er polyester, elastan og polyamid.


Alle tekstilfibre har forskjellige egenskaper med fordeler og ulemper. Det er ingen stekstilfibre som er best til alle typer undertøy. En og samme bh består av flere forskjellige typer stoffer, i og med at de forskjellige delene i en bh har ulike funksjoner og derfor krever forskjellige egenskaper fra stoffet.


UNDERTØY AV BOMULL OG ANDRE NATURFIBRE
Naturfibre har en naturlig opprinnelse og deles inn i to hovedgrupper: Plantefibre som bomull,** lin og hamp, samt fibre fra dyreriket som ull og silke.** Naturfibre må ikke å omdannes eller brytes ned, men kan spinnes til garn eller tråd med det samme, som deretter kan veves til et stoff eller strikkes til et plagg. Den typen naturfibre som egner seg best og derfor også er mest vanlig i undertøy er bomull. Lin passer ikke særlig godt til undertøy, da det krymper og ikke er elastisk. Undertøy av silkefibre eller silke, som stoffet heter er vakre og behagelige å ha på, men stoffet er ikke lettstelt og undertøyet blir både dyrt og ømtålig.


Ull blir brukt i mange typer tøy, men til kroppsnære klær brukes den mest i longs og trøyer til sportsaktiviteter, da ull varmer og kan absorbere fukt inntil 30 % av sin vekt uten at den føles våt. I vanlig undertøy, som en bh er ull likevel uvanlig, da ull ikke er så lettstelt og ofte må vaskes ved lave temperaturer.

Undertøy av bomull er perfekt til hverdags, da de er slitesterke og lettstelte. Bildet viser Lovely Lace bh og truse.


Av alle naturfibre er bomull det som er best egnet til undertøy. Bomull er slitesterkt, lettstelt, lett å farge, har lang levetid og tåler mange gangers vask. Bomullsfibrene blir faktisk sterkere i våt tilstand enn i tørr. Det trekker ikke til seg lukt på samme måte som syntetiske stoffer. Legg merke til hvordan enkelte plagg kan trekke til seg lukt når de henger ubenyttede over lengre tid. Bomull er behagelig å ha på seg og passer utmerket til ømtålig hud. Den blir derfor et naturlig valg til kroppsnære plagg som truser, trøyer, topper, bh’er, bodyer og nattøy.

Broderie Anglaise bh består av 83 % bomull, dersom vi regner med alle delene. Bomullsstoffet i cupene er 100 % bomull.


Den største fordelen med bomull er at den puster, akkurat som alle naturfibre. Det gjør at det er et utmerket stoff å ha på seg på varme dager. Den største ulempen med bomull er at det kreves mye vann til å dyrke den. Bomullen trekker til seg fukt og vil holde seg tørr, så lenge fukten dunster bort raskere enn det suges opp av stoffet. Den er derfor ikke det best egnede stoffet til sportsaktiviteter eller dersom en svetter mye. Da er det bedre å bruke en bh produsert av et syntetisk stoff. Husk også at truser av bomull bare lar kroppen puste, om trusene også er laget i stoffer som puster. Bomull er ikke like elastisk, sammenlignet med syntetfibre, noe som fører til at de delene av bh’en som skal være elastiske, som ryggdelen, også må inneholde en viss andel syntetiske fibre.

Når vi fôrer en bomulls-bh fôrer vi alltid med bomull, som eksempelvis i bh’en STAR.


Tips! Dersom det er en bomullsbh du er ute etter, skal du kjøpe en bh uten vattering, da vatteringen i undercupene er syntetiske og derfor kan bli veldig varme. Vatteringer puster sjelden, så sant de ikke er av et spesielt funksjonsstoff, som Spacer for eksempel. Dersom cupene er fôrede, sjekk da at fôret ikke er syntetisk, men at den også er av bomull. Har du to bomullsstoffer, ytterstoff og fôr, vil cupene puste. Når vi fôrer våre bomulls-bh’er benytter vi alltid bomullsfôr nettopp med tanke på dette.


UNDERTØY AV SYNTETISKE FIBRE
Syntetiske fibre fremstilles via en kjemisk prosess med olje som råvare. Det finnes mange forskjellige typer av syntetiske stoffer med enda flere bruksområder. Det vanligste brukt i undertøy er polyester, polyamid og elastan.

Polyester er det mest vanlige syntetiske fibre. Det er varme- og fargebestandig, tørker raskt, skrukker ikke og krymper mindre enn for eksempel bomullsfibre. Polyester er også mer elastisk enn bomull. Det er slitesterkt og vanlig å bruke i funksjonsstoffer og i sports-bh’er, da det ikke binder fukt. Polyesterfibre transporterer fukten vekk fra kroppen, men fukten fester seg ikke til stoffet men dunster bort. Resultatet blir at stoffet føles tørt.

Sportsbh’er laget i funksjonsstoffer av syntetiske fibre som ikke binder fukt. Bildet viser Exhale sport-bh i 69 % polyamid, 18 % elastan, 13 % polyester.


Når polyester farges beholder polyesterfibrene fargen bedre enn bomull, som kan ha blitt bleket etter vask. Polyester kan lett bli nuppete, derfor er det bra at det blandes med andre fibre. Det er stor forskjell på kvaliteten blant de ulike polyesterstoffene. Polyester er allsidig og kan brukes til et stort antall forskjellige utførelser som satin, charmeuse, chiffon osv.


Et annet syntetisk fiber som er populært og mye brukt til undertøy er polyamid. Dette er det sterkeste av alle råtekstilfibrene, også i våt tilstand og er mye mer elastisk enn naturfibre. Det er lettstelt, skrukker sjelden og nupper ikke, i motsetning til polyester og bomull. Det føles mykt og glatt mot huden, det puster og har er motstandskraftig mot fukt og fett fra huden. Det har bedre motstandskraft mot fukt enn polyester, men tørker langsommere.

Blandingen polyamid/elastan er mye brukt til undertøy, da det føles mykt og elastisk. Bildet viser Cool sensation truse i en blanding av 81 % polyamid, 19 % elastan.


For å kunne utnytte de beste egenskapene hos respektive fibre, er det vanlig å kombinere både polyester- og polyamidfibre. Da fås det et meget solid stoff med mange fordeler.

Serien Summer bøyle-bh og truse i charmeuse og guipure-blonder i blandingen polyamid/polyester/elastan. Polyester og polyamid er fargebestandige og blekes ikke i vask.


Elastan består av polymerfibre, som det blir tilsatt en liten andel av i stoffer, der det er brukt for holdbar elastisitet, som ikke tøyer seg og mister formen. Dette gjør at det er vanlig å blande inn en liten andel elastan i stoffer som er beregnet på å sitte tett inntil kroppen, men likevel være behagelige, som for eksempel en bh-rygg.

Det rombemønstrete stoffet i Diamond truse og bh er en bomull/Lycra-blanding av toppkvalitet med behagelig, elastisk passform. Undercupene er i 100 % bomull. Tar vi med alle delene i bh’en, består den av 34 % polyamid, 30 % bomull, 20 % polyester og 16 % elastan.


I USA er elastan kjent som Spandex, men i Europa brukes navnet elastan. Lycra og Dorlastan er registrerte varemerker for elastanfibre. Lycra kan tøyes inntil 6 ganger sin egen lengde og deretter gå tilbake til opprinnelig lengde uten å miste sin elastisitet.


UNDERTØY AV REGENERERENDE FIBRE
Regenererende fibre er kunstfibre, på samme måte som syntetiske fibre. De kommer fra naturen og utvinnes via en kjemisk prosess av cellulose fra trær. Fremstillingen foregår i et lukket system, som gjør at mesteparten av kjemikaliene kan gjenvinnes, men prosessen med å omdanne cellulosen til tekstilfiber er meget resurskrevende. Råvaren risikerer også å bli utvunnet fra ikke bærekraftig skogbruk og kan bidra til avskoging. De eldste regenererende fibre er rayon, som i dag oftest blir kalt viskose. Tidligere ble det kalt for kunstsilke eller nitratsilke. Viskose er meget mykt og behagelig å ha på seg, men er også resurskrevende. Et annet regenererende fiber er modal, som utvinnes av cellulosemassen fra bøketrær. Dette stoffet er mykt samtidig som det er solid, kraftig og holder formen. Det krymper heller ikke i vask. Undertøy av modal er meget uvanlig, selv om modal er fibre som godt kunne egnet seg godt til truser. Men prisen på modal er ganske høy sammenlignet med bomull eller polyester. Et annet regenererende fiber som er blitt populært i senere år er bambus. Stoffer av bambus er også myke og de puster, men har en tendens til å miste formen etter en stund. Det er derfor ikke optimalt til klær som skal sitte tett mot kroppen. Derimot passer det utmerket til nattøy og trøyer, samt sengetøy.


Som en del i utviklingen av bærekraftighet er det i dag økosertifiseringer og varemerker, som garanterer at regenererende fibre blir utvunnet fra bærekraftig skogbruk. Eksempler på dette er Tencel, som er varemerke for det regenererende fiberet lyocell. Dette utvinnes fra bærekraftig skogbruk og kan spores gjennom hele fremstillingsprosessen. Ulempen med Tencel er at det er dyrt og følgelig er også etterspørselen mindre.


HVORFOR BLANDES STOFFENE?
Det er mange fordeler med å blande forskjellige tekstilfibre i et stoff. Dersom polyesterfiber blandes med bomull, blir det ferdige stoffet mer elastisk. Form og farge holder bedre og krymper mindre enn stoffer av 100 % bomull. Videre nupper det også mindre enn ren polyester. En bh må ha en meget elastisk rygg som heller ikke tøyer seg og mister formen. Derfor tilsettes elastan i de fleste stoffer som skal brukes i ryggen på bh’er.

Ryggdelen på en bomulls-bh inneholder alltid elastan, for å kunne beholde elastisiteten. Bildet viser Lovely Lace, med 61 % bomull.


En bh består av omtrent 35 forskjellige deler: Fra cuper, fôr og vatteringer til skulderbånd, elastikk, forstykke, vinger og rygg. En bomulls-bh inneholder derfor sjelden 100 % bomull, i og med at elastikk, skulderbånd og rygg ikke lages av ren bomull, selv om stoffet i cupene består av 100 % bomull. Stoffsammensetningen som står på vaskeanvisningen, er alltid plaggets gjennomsnitt, når alle andeler av de forskjellige fibrene er slått sammen.

Polyamid/elastan er en meget populær og god kvalitet til undertøy som ikke er av bomull. Flere stoffer som er fremstilte av syntetiske fibre, som for eksempel satin eller charmeuse føles og ser luksuriøst ut med sitt blanke og glansfulle utseende. Bildet ovenfor SUMMER truse i polyamid/elastan. De forskjellige delene i bøyle-bh’en SUMMER er i polyester/polyamid/elastan med cuper i solid charmeuse med guipure blonder, som støtter bysten meget godt.


STOFFER OG STRUKTURER
Med så mange forskjellige tekstilfibre og strukturer er det mulig å produsere adskillige stoffer med forskjellige vevemåter og utseender. Mange kvinner elsker den hverdagsinntrykket som en bomulls-bh har, mens andre foretrekker et mer luksuriøst og elegant utseende som glansfulle stoffer har. I dag finnes det undertøy for enhver smak. Satin er for eksempel et tettvevd stoff med glanset forside og matt bakside. Det kan være produsert av flere forskjellige fibre. Før i tiden var silke det mest alminnelige, mens det nå til dags er mest vanlig å lage satin i polyester, når de skal brukes til undertøy.


"Mange elsker den hverdagsinntrykket en bomulls-bh har, mens andre foretrekker et mer luksuriøst utseende som glansfulle stoffer har."

Bh’en Rose med charmeuse i undercupene og broderi i overcupene gir et elegant og luksuriøst inntrykk.


Charmeuse er et satinvevd, solid stoff med halvglanset utside og matt innside. Det føles behagelig mot huden og vevingen lager et eksklusivt inntrykk av plagget. Perfekt å bruke i cuper, da den solide og stødige kvaliteten støtter godt. Charmeuse var tradisjonelt laget av silke, mens det nå vanligvis er fremstilt av polyesterfibre.

Bodyen Hold Me fremstilt i et løvmønstret, vevd jacquard og blomstermønstret blonde. Både blonde og jacquard er i myk polyamid-elastan.


Jacquard er alltid mønstret, men mønsteret er ikke trykt, men inngår i selve det vevde stoffet. Jacquard er en teknikk, som kan fremstilles av nesten hvilken tråd som helst, for eksempel bomull, silke, polyester og akryl. Jacquard kan veves med tråder i forskjellige farger, slik at de danner et mønster, eller med en farge, som danner et opphøyd mønster.

Basic truse i herlig mikrofiberkvalitet av polyester/polyamid/elastan.


Undertøy produsert i microfibre er lette, smidige og føles meget myke mot kroppen. Mikrofiber er ultrafine syntetiske fibre, finere enn 1 denier. Mikrofiberkvalitet blir vanligvis produsert av polyester eller polyamid. Truser i mikrofibre gir inntrykk av en andre hud.

Mesh (nettingvev) kan også være mønstret som bildet på vår sports-bh Exhale viser.


I rygger på bh’er er det vanlig å bruke et elastisk nettstoff, også kalt mesh. Det finnes mange forskjellige typer mesh, noen av dem kraftigere og andre er finere. Mesh gir et sporty og luftig inntrykk. Det er vanlig å bruke mesh i sports-bh’er samt i ryggen på vanlige bh’er. Den typen mesh som blir brukt til sports-bh’er binder ikke fukt. Et annen type nettingstoff er powernet. Dette blir vanligvis brukt til fôring av undertøy og badetøy, men da for å forsterke. Frontpanel/forstykke er eksempler som er mye brukt til å forsterke på en body eller en trusepanty.

Confident t-skjorte-bh med cuper i Spacer-stoff.


Et av de mest spennende og allsidige stoffene er Spacer, en lett og luftig vattering i tre lag. Det mellomste laget har luftlommer, som lar luften sirkulere. De ytterste lagene transporter fukt og varme vekk fra kroppen. En bh med Spacer-stoff i cupene støtter og former godt og føles kjølig. Spacer-stoff som benyttes til undertøy er ofte laget i en polyamid/polyester-blanding.


Et annet godt funksjonsstoff til undertøy er Keep Fresh, et glatt og smidig stoff av polyamid/elastan, som er meget behagelig å ha på rett mot huden. Det puster og transporterer bort fukt uten at det føles vått. Dette gjør det perfekt å bruke både til hverdagsundertøy og sports-bh’er.


HVILKET STOFF ER BEST?
Hvilket stoff som passer best til dine behov vet du best selv. Det beste rådet vi kan gi er at du ikke skal nøye deg med undertøy av dårlig kvalitet. Disse vil du bare få glede av i en kort periode, da de vil bli utslitt før tiden. Det er også stor forskjell på syntetiske kvaliteter. Hos Miss Mary håndplukker vi stoffene fra de mest anerkjente stoffleverandørene innen undertøymarkedet. Vi foretar alltid strenge kvalitetskontroller på ferdigsydde testmodeller fra designavdelingen og tester hvordan stoffene oppfører seg sammen etter vask og flittig bruk. Det hender ofte at vi må kassere stoffer som ikke holder mål. Vi har testet forskjellige typer stoffer i over 60 år og oppdaterer vårt sortiment kontinuerlig. Vi beholder bare de produktene som selger godt, for å kunne tilby et så attraktivt sortiment som mulig.


Vår kundeservice svare gjerne på spørsmål, dersom du har noe å spørre om vedrørende vårt sortiment, eller har spørsmål om bh-størrelser og passform. Vi mottar gjerne tilbakemeldinger med ris eller ros, slik at vi kan fortsette å tilby det sortimentet og den kvaliteten som kundene våre vil ha.

You may also like