Nyt bh´en din lenger ved å vaske på riktig måte

30 Sep 2021 4:23 pm
Annica Svensson

Vet du hvorfor du ikke bør bruke tøymykner eller tørketromle en bh? Her er ti tips som vil forlenge levetiden til bh´en.


Det som påvirker levetiden er hvilken kvalitet bh´en har fra begynnelsen av, hvor ofte du bruker den og hvordan du tar vare på den. Hvis du bruker bh´en din hver dag uten at den får 1-2 dagers hvile mellom gangene, slites den fortere ut. En bh laget av stoff av lavere kvalitet vil også slites ut raskere. På sikt, både økonomisk og miljømessig, lønner det seg å investere i en håndfull bh´er av god kvalitet.


«Alle bh´er er forskjellige, så følg alltid produsentens vaskeinstruksjoner»

Følg alltid vaskeinstruksjonene fra produsenten. Når vi hos Miss Mary velger stoffer, vasker vi alltid stoffene først, for å se hvordan det/de blir etter vask. Vi vasker deretter det ferdige plagget, for å se hvordan de forskjellige stoffene reagerer når de er sydd sammen. Noen stoffer kan krympe mer enn andre. Vi tester alltid ordentlig før vi leverer et klesplagg til produksjon. Testepanelet vårt med kvinner bruker deretter bh´ene over lengre tid og vasker dem hjemme som vanlig.


Håndvask eller maskinvask?


Å unngå maskinvask er spesielt viktig for bh´er og bodyer som har bøyler. Hvis du er virkelig uheldig, kan bøylene krype ut av plagget og sette seg fast i maskinen og ødelegge den. Hvis du derimot har en bh med bøyler som kan vaskes i maskin, bruk ALLTID en vaskepose. Den beskytter både maskinen og klærne.


Når du vasker for hånd, la klærne bløtelegges i noen timer først sammen med mildt vaskemiddel, da løsner smuss, oljer og fett osv. Hvis du har tid, la det ligge og trekke over natten, det spiller ingen rolle at vannet blir kaldt. Gni deretter på bh´en med fokus på cupene og delene som er nærmest huden eller som er skitne. La den trekke igjen og skyll deretter av klærne. Unngå å bruke tøymykner.


«Hvite klær bør vaskes sammen med andre hvite klær.»

Skill fargene
Skill fargene og ikke vask hvitt med mørke klær. Selv om det ikke står at klærne må vaskes hver for seg/med lignende farger, er dette det beste for alle hvite klær, det vil si at de forblir hvite ved ikke å blandes med for eksempel røde eller svarte klær.


Bruk mildt vaskemiddel
Enten du vasker for hånd eller maskin, må du være forsiktig med hvilket vaskemiddel du bruker. Bruk et mildt vaskemiddel som ikke inneholder blekemiddel. Dette gjelder også når du vasker det hvite undertøyet ditt. Hvite plagg er farget hvite.


Unngå tøymykner
Skyllemiddel inneholder polymer, mikroskopiske plastpartikler, som legger seg på stoffets overflate og får det til å føles mykere. Grunnen til den myke følelsen er at polymer binder fuktighet og hindrer plagget i å tørke helt, selv om du opplever at plagget er tørt. Elastiske plagg, som inneholder elastan (Lycra og Spandex er andre navn/ merkenavn for elastan), som alle bh´er gjør, har ikke godt av å ikke kunne tørke ordentlig, fordi fiberene blir svakere i våt tilstand. Du forkorter derfor levetiden til bh´en din vesentlig hvis du bruker tøymykner. Hvis du vil at bh´en din skal føles mykere, bruk den. Fibrene mykner etter en stund med bevegelse av kroppen.

Light blue bra with elastic bands

En bh-rygg som inneholder elastan, Spandex eller Lycra ødelegges av tørketrommel og tøymykner.


Bruk alltid vaskepose
Enten du vasker bh´er, truser, bodyer eller tynne strømpebukser, så har de best av å vaskes i en vaskepose. Mange er uforsiktig med dette, men vaskeposen hjelper mer enn du tror. Den beskytter klærne dine fra å vikle seg inn i andre tyngre klær og at de tøyer seg ut. Posen beskytter også ømtålige stoffer som blonder og broderier mot å bli sittende fast i en borrelås eller glidelåser på andre klær i maskinen. Det er også mindre risiko for at klærne vrir seg ut og inn under vaskingen og at skulderbåndene vikler seg sammen.


Aldri tørketrommel.
Tørketrommel betyr en for tidlig død for en bh. Det er framfor alt elastanen som blir ødelagt, noe som betyr at bh´en mister elastisiteten og formen. Selv farger blir mattere av å bli tørketromlet.


Tørk den i et håndkle
Før du henger opp bh´en, rull den inn i et håndkle og klem den, slik at det meste av fuktigheten suges opp.

Strekk bøylebåndet som bøylene ligger i etter vask. Dette hindrer at bøylene kryper ut.


Strekk bøylenebåndene
Etter at du har vasket bh´en, strekker du bøylebåndet, kanalen som bøylene er sydd inn i. Dette hindrer at bøylene kryper ut av bøylebåndet.


Glatt ut vattering osv.
Har bh´en vatterte cuper eller vattering på skulderbåndene, strekk og glatt ut vatteringen. Dette gjør at den tørker jevnt og holder seg fin.


Heng den opp rett
Heng bh´en på en klessnor/stang mellom cupene. På denne måten beholder bh´en sin fine form og skulderbåndene vil ikke tøye seg. Bodys kan du henge opp slik at livet henger over tørkesnoren/stangen. Hvis det står tørkes flatt på vasketrådsetiketten, følg disse rådene.

549.00kr
Med bøyler
449.00kr
Med bøyler
449.00kr
Uten bøyler
349.00kr
Med bøyler