Fra A til Å – Alt du trenger å vite om behåer

Hva betyr guipurebroderi og hva er egentlig sidestøtter? Det finnes så mange forskjellige fagtermer og uttrykk som brukes nå en skal beskrive en bh. Ved hjelp av vår ordliste fra A til Å vil du få en rask oversikt over de vanligste, og noen uvanlige, begrep som står i de fleste bh-beskrivelsene en ser på nettet eller i ukeblader i dag.


Aktivitets-bh
Aktivitets-bh støtter meget godt og er perfekt til hverdagssysler og lettere aktiviteter. De er ofte laget i funksjonsstoffer som puster og transporterer bort fukt fra huden, for økt komfort og langvarig velbehag.


Amme-bh
Amme-bh blir brukt under ammeperioden og har cuper som kan åpnes, sli at det er lett å amme uten å måtte ta av seg behåen.

Balconette

En balconette-bh har cuper med rettere skjæring øverst. Den løfter god og bygger opp nedenifra. Modellen har fått navnet i og med at bysten hviler som i en balkong. En balconette-bh passer nesten alle typer bryst.


Omkrets
Omkretsen er det målet du måler med målebånd rundt overkroppen like under bysten. Det er det som avgjør hvilken bh-størrelse du har.


Bh-forlengere
Bh-forlengere hektes fast til hektelukningen i ryggen på behåen, slik at den danner en forlengning bak og øker omkretsen på behåen.


Bomull
Bomull er et naturstoff som er mykt og behagelig, slitesterkt og lettstelt. Det puster, trekker ikke til seg lukt og passer utmerket til ømtålig hud, samt er et populært valg når det gjelder undertøy.


Bralette
En myk bh-modell som går ned et stykke langs livet. Fås i modeller som kan lukkes, eller modeller en trekker over hodet.


Bryterrygg
En bryterrygg, også kalt «racer back», er en T-formet rygg som er tett og ikke har lukking. Den kan f.eks. forekomme på en forknappet bh, eller en som trekkes over hodet. På en modell med bryterrygg kan ikke skulderbåndene skli ned og modellen passer utmerket når du ikke vil at skulderbåndene skal stikke frem under f.eks. en topp.


Bustier
Se Lang bh.


Bøyle-bh
En bh med bøyler støtter og løfter godt, samtidig som den hjelper til med å forme bysten. Bøylene omslutter brystene og passer på at behåen sitter tett inntil kroppen mitt foran, samt deler bysten fint og holder dem på plass.


Bøylefri bh
Et samlingsnavn for alle bh-modeller som ikke har bøyler rundt cupene. Fås i mange forskjellige utførelser. Kalles noen ganger myk-bh.


Bøylebånd
En bh med et mykt bånd i stedet for bøyler. Bøylebåndet er føyelig, som på en bøylefri bh, men den er også litt mer stødig, sammenlignet med en bøylefri bh.


Sentrering
Sentrering viser til at brystene sentreres, dvs. samles sammen mot midten, slik at når en ser rett forfra ser bysten mindre bred ut. Dette kan gjøres ved hjelp av f.eks. en bh med sidestøtter, eller av en «push-up» bh.


Charmeuse
Et satengvevd, solid stoff med halvglanset utside og matt innside. Føles behagelig å ha mot huden. Vanligvis laget av silke, mens det nå er mer vanlig med polyesterfibre. Populært å bruke i cuper og forsiden av en bh.


Kontur-bh
Kontur-bh har helvatterte, formpressede cuper som definerer bystens form i behåen. Forskjellen mellom kontur-cuper og en t-skjorte-bh er at kontur-cupene alltid er helvatterte, mens en t-skjorte-bh kan være både med og uten vattering og derfor ikke definerer formen på bysten på samme måte. Kontur-cuper gjør også at brystene ser symmetriske ut.


Demicuper
Cuper som har lavere skjæring enn hele cuper og som ikke dekker hele brystet. De dekker inntil cirka trefiredeler av brystene.


Elastiske cuper
En bh med elastiske cuper betyr at cupene er laget i stretchstoff, som vil tilpasse seg etter bysten. Det finnes forskjeller i tøyelighet, en del tøyer seg i begge retninger, mens andre i bare i en. Fordelen med elastiske cuper er at de i tillegg til å være behagelige også er mer tøyelige når det gjelder størrelse, noe som er bra dersom en har forskjellige størrelser på brystene og ligger mellom to størrelser.


Elastan
Elastan er en polymerfiber som blir benyttet som en liten andel i stoffer når det er nødvendig med elastisitet som er varig og som ikke utvider seg ved å miste formen. Dette gjør tt det er populært å ha en liten andel elastan i stoffer som skal sitte stramt på kroppen, men likevel skal være behagelig, f.eks. i en bh-rygg. I USA er elastan kjent som Spandex, men i Europa brukes navnet elastan. Lycra og Dorlastan er registrerte varemerker for elastanfibre.


Filetbroderi
Broderi som er brodert på tyllbunn.


Spiler
Spiler som blant annet sitter i sidesømmene på en bh for å få ekstra god støtte.


Fylte cuper
Se vatterte cuper.


Fyldig byste
Når en har en fyldig byste betyr dette at cupstørrelsen er stor i forhold til omkretsen. Som oftest betyr dette D-cuper og oppover.


Fôrede cuper
En bh med fôrede cuper betyr at hele eller deler av cupene har dobbelt lag med stoff. Enkelte ganger gjøres dette for å forsterke cupene i elastiske eller tynne stoffer, slik at det blir bedre støtte, men det kan også være for å unngå at den blir gjennomsiktig, som f.eks. på en blonde-bh.


Fôrede undercuper
En bh med fôrede undercuper betyr at nederste delen av cupene har dobbelt lag stoff. Dette gjøres for å forsterke cupene og for å kunne støtte bysten bedre.


Formpresset bh
I en formpresset bh er stoffet i cupene blitt formet runde via varmebehandling. Den er derfor helt sømløs og passer perfekt under tynne eller stramme plagg. Det finnes formpressede cuper både med og uten vattering og med eller uten fôr.


Forknappet bh
Bh som lukkes foran mellom cupene i stedet for i ryggen. Forknapping er spesielt smart om en ønsker å ta av og på seg behåen uten å måtte vri seg, eller har vanskeligheter med å nå lukkingen i ryggen.


Frontregulerte skulderbånd
Bh med skulderbånd som reguleres foran, i stedet for i ryggen. Dette er smart, i og med at det blir lett å justere skulderbåndene selv når behåen er på.


Guipure-broderi
Guipure er et broderi, der en broderer på en bunn som deretter helt eller delvis skjæres bort. En teknikk som er populært på eksklusive behåer og undertøy.


Helfôrede cuper
En bh med helfôrede cuper betyr at cupene har dobbelt lag med stoff. Noen ganger gjøres dette for å forsterke cupene med et elastisk eller tynt stoff, men det kan også være for å unngå at cupene er gjennomsiktige, f.eks. på en blonde-bh.


Halve cuper
Se demicuper.


Hele cuper
Hele cuper fanger inn hele bysten og høy utringning. Perfekt ved stor byste, eller når en trenger ekstra støtte. De høyt skårne cupkantene gjør også at overgangen mellom hud og cuper blir jevnere.


Helvattering
Helvatterte cuper gjør cupene stødigere og hjelper til med å forme bysten. Finnes som formpressede modeller, eller cuper med sømmer, samt med eller uten bøyler. Det mest vanlige er en lett vattering på noen få millimeter, som gjør den stødigere uten å øke volumet.


Keep Fresh
Keep Fresh er et spesielt utviklet stoff, som transporterer bort fukt fra kroppen og ikke føles fuktig.


Komfortskulderbånd
Komfortskulderbånd er brede skulderbånd, som oftest vatterte, som er skånsomme mot skuldrene. Perfekt til stor eller tung byste, men passer selvfølgelig også like bra til liten byste.


Komfort-bh
En bh der komforten står i fokus. Den har ofte brede og vatterte skulderbånd som avlaster skuldrene.


Cupstørrelse
Cupstørrelse angir størrelsen på selve brystet i forhold til omkretsen. Cupstørrelsen angis med bokstaver, f. eks. B-cup. Minste størrelse er AA-cup.


Leotard-rygg
En leotard-rygg er en u-formet rygg som avlaster skuldrene, der skulderbåndene fortsetter langs u-ringningen helt ned til bh-lukkingen. Leotard-rygg kalles også balettrygg, da den gir et elegant og nett inntrykk.


Lounge-bh
Lounge-bh, også kalt Relax-bh, er bøylefrie, behagelige behåer, perfekt til avslapping. De er laget for å gi komfort snarere enn støtte.


Lycra
Lycra er et registrert varemerke for elastanfibre. Lycra kan tøyes inntil 6 ganger sin lengde og gå tilbake til opprinnelig lengde, uten å miste sin elastisitet.


Løft
Løft er en projeksjon og må ikke forveksles med støtte. Alle behåer støtter i en eller annen grad ved å holde fast bysten, men en bh som løfter, løfter opp bysten og er perfekt om en har en slapp byste, eller en byste som sitter langt ned.


Løftestøtte
Løftestøtte er et ekstra panel eller en slynge, som ligger langs nedre del av cupene. Er som oftest en lett vattering. Dette fungerer som en ekstra støtte og hjelper til med å gi bysten et ekstra løft.


Lang bh / Longline-bh
En lang bh, også kalt Longline eller Bustier, har ekstra støtte, i og med at behåen går lengre ned langs livet og fordeler vekten. Det ekstra lange livet har en utjevnende effekt på ryggen og overgangen til huden blir mindre synlig. Dette gjør den utmerket til bruk under stramme klær. Enkelte modeller har spiler i sidene, som gir meget god støtte.


Maximizer
En Maximizer er en bh med meget tykk og kraftig vattering i cupene og som ofte har tykkere puter i nedre og ytre deler av cupene. Dette skaper inntrykk av at bysten har økt en eller flere størrelser.


Mesh
En type elastisk netting, som er vanlig å bruke i eksempelvis sportsbh. Det er vanlig at ryggen på en bh kan være laget i elastisk netting - mesh.


Mikrofiber
En superfin syntetfiber som er finere enn 1 denier. Undertøy laget i mikrofiber er lette og føles meget myke. Vanligvis laget i polyester eller polyamid.


Minimizer
En Minimizer-bh gir inntrykk av at bysten er forminsket en cupstørrelse. Den har grunnere og bredere cuper, som fordeler bysten i en noe flatere form. Passer til den som synes at bysten er for omfangsrik eller for den med bred brystkasse.


Myk bh
En myk bh passer til kvinner som foretrekker en bh uten bøyler. Som oftest brukes ordet myk bh for å beskrive en bøylefri bh, men brukes også for å beskrive en Lounge-bh.


Multiway bh
En Multiway-bh er en bh med fleksible skulderbånd. De kan eksempelvis tas helt av, eller de kan koples i kryss eller festes sammen i ryggen ved hjelp av en liten hekte.


No-slip skulderbånd
På bh med «no-slip»-skulderbånd er skulderbåndene plassert ekstra tett sammen i ryggen, slik at de ikke skal skli ned, selv for smale eller skrånende skuldre.


Plunge-bh
En Plunge-bh er en bh som har dyp utringning mellom cupene.


Polyamid
Et syntetisk stoff, som er populært og godt likt å bruke i undertøy. Polyamidfibrene er lettstelt, føles myk og behagelig mot huden, samt har bra resistens mot fuktighet og hudolje.


Polyester
Det vanligste syntetiske stoffet som blir brukt i undertøy. Polyester er allsidig og kan brukes i en lang rekke forskjellige utførelser, som sateng, charmeuse, chiffon osv. Polyester er varme- og fargebestandig, tørker raskt og krymper mindre enn f.eks. bomullsfibrene. Polyester er vanlig å bruke i funksjonsstoffer. Det er stor forskjell i kvalitet blant de forskjellige polyesterstoffene.


Powernet
Et nettstoff som er vanlig å fôre undertøy med, for å forsterke dem.


Projektion
Projeksjon viser til hvordan brystene «korrigeres» i behåen. Det vanligste er at brystene løftes oppover, at de sentreres mot midten, eller at de separeres/deles.


Protese-bh
Protese-bh har en lomme på innsiden av cupene med plass til å legge inn en brystprotese/innlegg. Cupene er skåret ekstra høyt foran, for å kunne dekke eventuelle arr og proteser.


Push-up bh
En Push-up-bh er en bh med dyp utringning, som løfter opp brystene mot hverandre og brystene ser større ut, i og med at cupene har puter i ytter- og underdelen. Det finnes flere effekter med «push-up».


Rett rygg
På en bh med en rett ryggskjæring er ryggen like bred i midten som på sidene.


Relax-bh
Relax-bh er en behagelig, bøylefri bh som passer perfekt til avslappende dager. De er utviklet for å få komfort snarere enn støtte.


Rund rygg
Se u-formet rygg.


Sateng
Et tettvevd stoff med glanset forside og matt bakside. Kan være produsert i flere forskjellige stoffer, men polyester eller silke er mest vanlig.


Separasjon
Når en sier at en bh separerer bysten, betyr dette at den deler brystene. Det gjøres som oftest ved at behåen sitter tett inntil kroppen mellom brystene, f.eks. er dette vanlig på en bøyle-bh, der bøylene ligger an mot brystbeinet.


Silikonbånd
Silikonbånd langs overcupene blir brukt for å forsterke kanten på cupene. Dette gjøres f.eks. når en har et elastisk, tynt stoff i cupene. Silikonbåndet hindrer stoffet i å miste formen. Silikonbåndet gjør også at stoffet ligger tett inntil kroppen og ikke flytter seg.


Sidestøtte
Bh med sidestøtte i cupene tilbyr bysten ekstra støtte og hjelper til med å sentrere og løfte den frem mot midten. Sidestøtte passer alle typer bryst og størrelser, men er frem for alt perfekt for den med større bryst eller brystene langt fra hverandre, da sidestøtten hindrer at bysten «flyter ut» mot armhulene. Sidestøtte med vattering støtter ekstra godt.


Sidevinger som jevner ut
Sidevinger er et ekstra panel eller vinge som sitter langs armhulene i behåens sider. Det gjør at overgangen fra behå til kroppen ved armhulene blir jevnere og glattere.


Sove-bh
Sove-bh eller Relax-bh er designet med komfort som første prioritet. De er ofte laget i elastiske stoffer som puster. Hensikten er at de skal være så behagelige at en kan sove i dem.


Spacer-bh
Spacer er et lett og luftig stoff i tre lag. Det mellomste laget har luftlommer som lar luften sirkulere. De ytterste lagene transporterer fukt og varme bort fra kroppen, noe som gjør at stoffet egner seg godt dersom en ønsker en kjølende effekt.


Sports-bh
Sports-bh egner seg til aktiviteter der bysten holdes godt på plass. En sports-bh har «bounce-control», det vil si at brystene ikke beveger seg opp og ned når du beveger deg.


Stretchskulderbånd
På en bh med stretchskulderbånd er skulderbåndene elastiske, noe som letter ved armbevegelser og gir bedre komfort enn bånd som ikke er elastiske.


Uelastiske cuper
En bh med uelastiske cuper betyr at stoffet i cupene ikke er elastisk og dermed vil det heller ikke tøye seg/eller gi etter. Det finnes cuper med helt uelastiske stoffer, eller der det uelastiske stoffet er lett tøyelig i en retning, for å kunne tilpasse seg litt. Uelastiske cuper støtter bysten god og er spesielt bra dersom du trenger ekstra løft.


Stødige undercuper
En bh med stødige undercuper betyr at nederste delen av cupene er laget i et uelastisk stoff, mens øverste delen er elastisk. Dette er en god kombinasjon, fordi undercupene støtter bysten, mens øverste delen av cupene tilpasser seg bysten og er litt mer fleksibel når det gjelder størrelse.


Støtte
Sammenfattende ord om hvor stabilt behåen holder fast bysten og hvilken støtte bysten får. Jo kraftigere støtte en bh har, desto mindre beveger bysten seg opp og ned når du er i bevegelse. Det finnes forskjellige metoder, for at en bh skal støtte bysten godt og enkelte behåer er spesielt designet for å kunne støtte en fyldig og tung byste.


T-rygg
En bh med t-rygg har en smal bryterrygg, så kalt racerback. Denne modellen er vanlig i behåer med lukking foran, eller i en bh som trekkes over hodet.


T-shirt -bh
En t-skjorte-bh har glatte, formpressede cuper uten sømmer og egner seg derfor utmerket under tynne og tettsittende plagg. Finnes med eller uten bøyler.


Trefiredelscuper
Cuper som er lavere skåret enn hele cuper og dekker ikke hele brystet. Den dekker cirka tre firedeler av brystet. Også kalt demicuper.


Tredelt cupskjæring
På en bh med tredelt cupskjæring har cuper av tre forskjellige mønsterdeler. Formen på sømmene påvirker silhuetten på cupene og støtten. Tredelte cuper har som regel en rundere form enn todelte cuper.


Tulipanskjæring
En bh med tulipanskjæring har cuper sydd i tre deler og der konturen av sømmene danner form som en tulipan. Tulipanskjæringen gjør at bysten får en fin rund form og en flott utringning.. Kan finnes både med eller uten bøyler.


Tung byste
En byste som veier mye og som trenger hjelp til å bli løftet opp.


Todelt cupskjæring
På en bh som har todelt kupskjæring består cupene av tre forskjellige mønsterdeler. Formen på sømmene påvirker silhuetten på cupene. Finnes i mange forskjellige varianter og skjæringer.


Dekning
Dekning, også kalt «coverage», viser til hvor mye av brystene som dekkes av cupene på behåen. Hele cuper har dekker høyt opp.


U-formet rygg
På en bh med u-formet rygg er ryggen utringet mellom festene til skulderbåndene i ryggen. U-formen gjør at ryggen på behåen ser nettere ut, selv om hver side av bh-ryggen er bred og stødig.


Uniboob
Med Uniboob eller Uni-breast menes at brystene danner en eneste enhet og ser ut som formen til en loff, på grunn av behåens passform. Dette er den ultimate motsetningen til separering.


Undercuper
Undercuper viser til nederste del av cupene med horisontal søm.


Opphøyd front
Opphøyd front betyr at nederkanten på behåen mellom brystene foren er skåret slik at det blir mer plass til magen. Dette gjør også at behåen ser nettere ut.


Overcuper
Overcupene, også kalt topp-cuper, viser til øverste del av cupene med sømmer.