5 spørsmål du burde stille deg selv før du oppdaterer bh-skuffen

19 Nov 2021 12:00 am
Annica Svensson

Å lage en optimal og funksjonell undertøyskuff trenger ikke å koste skjorta. Hvordan få en optimal skuff på lureste måte. Dette er de fem spørsmålene du burde stille deg selv neste gang du skal kjøpe en bh.


Hvor mange plagg er det i undertøyskuffen din? Og av disse, hvor mange bruker du egentlig? Kanskje du er en av de kvinnene som har to eller tre favoritt-bh´er som du bytter mellom, mens resten ligger ubrukte og unyttige. Den eneste gangen du bruker dem er når elsklingene ligger i skittentøykurven. Kanskje du fortsetter å kjøpe nye plagg, men oppdager fort at de ikke føles riktig for deg.


1 - Hva koster undertøyet deg til slutt?
En bra undertøyskuff handler om kvalitet fremfor kvantitet. Den trenger ikke bestå av 20 bh´er og 50 truser. Gjennomtenkte kjøp lønner seg alltid i det lange løp. Tenk langsiktig. En bh av god kvalitet varer i flere år når du tar riktig vare på den.

Tar du vare på undertøyet og vasker det i en vaskepose, vil du ha glede av det i lang tid fremover.


«Fast Fashion»-plagg slites fort ut, mister formen og du må bytte dem ut ganske ofte med et nytt kjøp. Etter noen år har du brukt betydelig mer penger på bh’ene dine enn om du hadde investert i et par kvalitets-bh´er fra begynnelsen av.

Er undertøyskuffen din full av klær du elsker å ha på deg, eller er den full av unyttige bh´er som bare tar plass?


2 - Hva betaler du egentlig for?
Selv når du handler etter kvalitet, er det viktig å handle lurt. I tillegg til å produsere på greie vilkår handler kvalitet egentlig om gode stoffer, som tåler å få seg flere vask uten å miste formen, stoffer som ikke krøller, godt sydde bh’er, som ikke går opp i sømmene, eller at bøylene kryper ut. Kvalitet varer over tid og ser ikke ut som en helt annen bh etter et år. Men ikke la deg lure av dyre bh’er, som ikke er av god kvalitet. Det er flere av dem enn du tror. Sørg for å betale for kvalitet og ikke for merket.


3 - Hvilken type undertøy foretrekker du å bruke?
Tenk på hva du foretrekker og hvilken bh du automatisk velger om morgenen. Med eller uten bøyler, T-skjorte eller blonde-bh? Kjøp bare bh´er du liker å bruke. Ikke kjøp dem bare fordi de ser bra ut, eller har en fin farge. Kjenn etter hvordan den føles på og om du trives i den.


Hvilken bh tar du automatisk opp fra skuffen om morgenen?


Det skrives spaltemeter om hvilke bh´er som burde være en selvfølgelighet i enhver kvinnes undertøyskuff. Vi skriver også denne typen artikler her på bloggen, men husk på at dette kun er anbefalinger og inspirasjon. Rådene gjelder selvsagt ikke alle kvinner.


Hvis du aldri driver med sport, har du selvfølgelig ikke behov for en sports-bh uansett hva alle andre sier. Det samme gjelder den svarte lille sexy push-up bh´en. Hvis dette ikke er noe du føler deg komfortabel med å bruke, blås i den. Men hvis den er den eneste du bruker, fyll hele skuffen med den. Hvis alle sier at en t-skjorte-bh i beige er det lureste valget, men du synes det er kjedelig og hverdagslig, gå for en fargerik bh med broderi om du foretrekker det.


Det viktigste er å lytte til deg selv og tilpasse klærne til din personlige livsstil. Vær tydelig med hva slags undertøy du liker å bruke og gå for det.

Undertøy handler om å ta hensyn til seg selv og være komfortabel med hvem du er uansett størrelse. På bildet har Alexandra på seg bh'en Flora.


4 – Hvordan ser resten av klærne dine ut?
Undertøy og klær henger tett sammen og påvirker hverandre. Riktig undertøy gjør at klærne dine ser bedre ut og løfter ethvert antrekk. Har du feil type undertøy på deg, kan det rett og slett gjøre at klærne sitter dårligere. En pen kjole vil aldri komme til sin rett hvis bh´en ikke løfter og støtter godt nok.


Hva slags klær pleier du vanligvis å bruke? Tynne bluser eller trange topper, tykkere plagg med løsere passform? Irriterer du deg over om bh´en er synlig gjennom klærne, eller spiller det ingen rolle? Hvis du vil unngå at bh´en er synlig, velg en t-skjorte bh med cuper uten sømmer. Går du med klær i vanlig tykkelse pleier ikke en bh med sømmer på cupene å være synlig, men under tynne topper og bluser er en formpresset t-skjorte bh optimal. T-skjorte bh´er finnes med eller uten vattering.

Har du klær med utringning i ryggen, kan du velge en bh med ekstra lavt snitt bak. Bh´en vår Embroidered Dreams (se bildet over) ble laget med tanke på dette.


Hvis du opplever at skulderbåndene er synlig under toppen med bryterrygg, velg skulderbånd som du kan krysse bak.


Ønsker du å minske «pløsen» på ryggen, som oppstår når du bruker bh, velg en body eller bh med ekstra bred rygg som virker utjevnende, for eksempel Cotton Simplex (se nedenfor).

Her kan du se Amanda i Cotton Simplex, den er ekstra bred hele veien rundt, noe som gjør at du får en utjevnende effekt på ryggen.


Skjorter tar ikke hensyn til om du har stor eller liten byste.

Tilpass undertøyskuffen din etter hvilken type klær du liker å bruke. På bildet har Alexandra på seg bh´en Lovely Jacquard.


Skjorter lages vanligvis etter vanlige klesstørrelser og tar ikke hensyn til om du har større byste eller ikke. Føler du at det spriker mellom knappene når du lukker skjorten, kan en Minimizer-bh ofte redde situasjonen. Den har en litt grunnere cuper, som fordeler bysten over et større område, noe som gjør at bysten minsker i omkrets. Det føles rett og slett som om bysten er litt mindre.


En annen ting å huske på er at mange bh´er former bysten forskjellig. Noen kvinner foretrekker runde former, mens andre vil ha spisse. Det er først når du tar på deg en genser at det blir veldig tydelig hvordan bh´en former bysten. Det er ikke alltid du tenker på det når du har på deg bh´en i prøverommet. Spisse cuper gjør for eksempel at omkretsen blir større.

Bomullsundertøy er perfekt på varme dager. Bomull er slitesterkt og klarer mange vask.


Foretrekker du klær av naturstoffer som bomull, lin, ull eller bambus, så velg også en bh av naturstoffer. Bomull er et utmerket valg til undertøy. Perfekt på varme dager.


Ulempen med bomull er at den ikke fungerer så godt til formpressede cuper, som brukes til t-skjorte-bh´er. Har du tynne plagg og det er varmt ute, velg en t-skjorte-bh i stoff som puster, som for eksempel Keep Fresh.

Bh´en STAY FRESH er optimal under tynne plagg selv om sommeren. Det funksjonelle stoffet Keep Fresh, som brukes i cupene, skaper en luftig og kjølig følelse, da det lar huden puste.


5 - Bruker du riktig størrelse?


Visste du at du endrer bh-størrelse flere ganger i løpet av ditt voksne liv? Graviditet, amming, vektendringer og overgangsalder påvirker bysten. Selv om badevekten viser samme tall, endres kroppen og kurvene omfordeles. Det er ikke slik at du bare passer i en eneste bh-størrelse og alle andre sitter dårlig. Ofte passer en håndfull størrelser godt. Mange bh-spesialister i butikkene hevder gjerne at det kun er én størrelse som passer perfekt. Bh-båndet er alltid elastisk i ryggen, for å unngå at bh´en føles som en korsett. Er cupene elastiske har de større fleksibilitet i størrelsene enn for eksempel solide eller vatterte cuper.

En favoritt-bh skal gjøre deg like glad som McCallah er på bildet når hun bruker Rose.


Når det gjelder å finne riktig størrelse og passform for deg, kan du stole på sunn fornuft og følelser. Begynn med å ta en titt på størrelsestabellen vår, for å finne størrelsen din. Størrelsen du finner frem til fungerer som regel, men se dette først og fremst som en indikasjon. Kjenn etterhvordan bh´en føles og juster størrelsen deretter.


Gnager bh´en og etterlater seg merker på kroppen? På tide å bytte størrelse. Sklir skulderbåndene ned? Bytt modell. Skrukker cupene seg? Cupene er for store. Et annet tegn på at du bruker for store cuper er at du kan se innsiden av cupene når du bøyer deg fremover.


Hvis bøylene klemmer på brystvevet, eller om det dannes doble bryster over kanten på cupene, er dette veldig synlig når du har på deg en trang genser, da trenger du større cuper. Detter bysten ut av cupene når du rekker opp hendene? Da trenger du en mindre omkrets. Her får du mange tips om hvordan du kan se om du har riktig passform eller ikke.

Body skaper en trygg og trivelig følelse og virker glattende på ryggen. På bildet har McCallah Fantastic Flair.


Husk at undertøy handler om å ta hensyn til seg selv og føle seg komfortabel. De skal aldri føles ukomfortable. Det er kanskje ingen som ser hva du har under klærne, men når du føler deg komfortabel, legger andre også merke til det. Livet er for kort for ukomfortabelt undertøy.


Er du usikker på hvilken modell eller størrelse som passer til deg, hjelper vår hyggelige kundeservice deg gjerne med å finne den rette. Ingen spørsmål er for store eller for små.

399.00kr
Uten bøyler
349.00kr
Med bøyler
549.00kr
Med bøyler
449.00kr
Uten bøyler