Er en bomulls-bh bedre?

15 Oct 2021 12:46 pm
Annica Svensson

I mange år har Miss Mary vært en spesialist på bomull og en stor del av utvalget vårt består av bomulls-bh´er. Bomull er et fantastisk stoff og spesielt egnet til undertøy. Men er bomulls-bh´er virkelig bedre enn andre bh´er? Her går vi gjennom fordeler og ulemper med bomull.


Noe som alltid er etterspurt av kundene våre er bomull. Blant våre topp 5 bestselgere er det nesten alltid minst 2-3 bomulls-bh´er. Dette har vært tilfelle i mange år og fordelene med bomull er mange, men det er også tilfeller da bomull ikke er best egnet.


Bomull er et naturlig stoff som kommer fra planteriket. Av alle naturfibrene, ull, silke, lin og hamp, er bomull den som er mest egnet til undertøy. De andre stoffene er vanskeligere å ta vare på eller er mer ømfintlige. Selve fibrene i bomullen, som trådene er laget av, har en indre spiralstruktur som gjør den ferdige bomullen veldig slitesterk og holdbar, egenskaper som er viktige for klær som brukes ofte.

En bomullsbody som LOVELY LACE føles sval å ha på kroppen, samtidig som den skaper følelsen av trivsel og velvære.


Bomull føles mykt og behagelig å ha rett på kroppen. Du hører praktisk talt aldri noen som opplever at bomull gjør at det klør på kroppen. Den er utmerket for sensitiv hud og blir derfor et naturlig valg til tettsittende klær som undertøy.


Hvorfor du opplever bomullsundertøy som svalt


En av de største fordelene med bomull er evnen till å få klær til å puste. Cellulosen i fibrene avleder varme fra huden, noe som fører til at bomull ganske enkelt oppfattes mer svalt enn de fleste andre stoffer. Med andre ord perfekt på varme dager. Hvis du bruker en t-skjorte over bomulls-bh´en din, kan huden enkelt puste gjennom begge plaggene og det vil føles mye svalere enn om du for eksempel bruker en polyesterbluse over bomulls-bh´en.


Slik vasker du bomullsklærne dine


I motsetning til mange andre tekstilfibre er bomull faktisk sterkere i våt tilstand enn i tørr tilstand. Dette gjør bomull egnet til klær som vaskes ofte, noe du ofte gjør med undertøy. Den kan vaskes mange ganger uten å miste kvaliteten. Men akkurat som med alle andre klær er det viktig å følge produsentenes vaskeanvisninger.


Selv om selve fibrene av bomull tåler høye vasketemperaturer, er det viktig å huske på at ikke alle delene i en bh er laget av ren bomull. Den inneholder også andre fibre, som krever en mer forsiktig håndtering. De forskjellige delene i en bh kan reagere annerledes i vask. Det er ikke uvanlig at den kan bestå av 25-35 deler. Hvis det står håndvask på bh´en din, burde du derfor alltid vaske den for hånd. Et par truser i ren bomull inneholder for eksempel også syntetiske fibre i strikken.


På kvalitetskontrollene våre og produktutvikling hos Miss Mary, vasker vi alle stoffer og ferdige klær for å se hva slags vask de tåler, slik at du kan ha glede av klærne så lenge som mulig.


Hvilken type bh er bomull best og verst egnet til?


Bomull absorberer fuktighet og holder seg tørr så lenge fuktigheten fordamper raskere enn den absorberes av stoffet. Det er derfor ikke det beste materialet hvis du trener eller svetter mye, så bruk heller en bh laget av et funksjonelt stoff av syntetiske fibre, som vår sports -bh Exhale i Keep Fresh -stoff.

COTTON STAR bh´er laget av blonder i bomull for å få en mer romantisk følelse. Nederdelen av cupene er fôret med bomull, slik at du kan utnytte bomullens evne til å puste.


En annen bh som ikke er laget av bomull, er en t-skjorte-bh med cuper uten sømmer. Dette er fordi fibrene av bomull ikke er tilstrekkelig solide eller tøyelige. Derfor finnes det ingen formpressede cuper i 100 % bomull. Cuper i 100 % bomull er alltid laget av forskjellige deler som er sydd sammen. Fordelen med cuper med sømmer er at vi som produsent kan styre formen bedre enn på de som har formpressede cuper. Cuper med sømmer kan også lages i større cupstørrelser enn formpressede cuper.

COTTON DOTS bh uten bøyler med cuper i 100 % bomull. Stoffet er veldig solid og støtter og løfter selv i store størrelser.


De myke egenskapene som bomull har gjør at den er veldig behagelig. Som en hverdags-bh er bomull nesten uslåelig. Selvfølgelig kan du oppleve at bomull noen ganger kan føles litt for mye hverdag, men hvis du legger til litt blonder eller broderier, blir bh´en straks litt «finere» og mer romantisk. Bomulls-bh'er kommer i mange forskjellige utførelser. Hos oss er bomulls-bh´en uten bøyler den som er mest etterspurt.


Som sagt, er det bomull som har de største fordelene. For å få mest mulig ut av denne egenskapen, har vi valgt å ikke vattere cupene på bomulls-bh´ene våre. Vatterte cuper betyr at du ikke kan dra fordel av bomullens fine pusteevne og luftige følelse. Dersom vi fôrer cuper av bomull, gjør vi det alltid med bomullsfôr, slik at stoffet i cupene kan puste.

COTTON FRESH har cuper i 100 % glatt bomullskvalitet, i en sporty kombinasjon med en nettlignende miks av bomull/Lycra.


Hvorfor lages det ikke bh´er i 100 % bomull?


Du har kanskje lagt merke til at det er vanskelig å finne en bh som er laget av 100 % bomull. Når vi beregner komposisjonen, tar vi hensyn til alle stoffdelene som er i klærne, inklusive vattering, broderi, blonder, skulderbånd, bøylebånd osv.


Sammenlignet med syntetiske fibre er tøyeligheten og elastikken og evnen til å få tilbake den opprinnelige formen, etter å ha strukket stoffet, liten hos bomull. Dette betyr at ren bomull ikke brukes i alle delene til bh´en. Våre bh’er av bomull har vanligvis cuper i 100 % bomull, men de delene av bh´en som krever elastisitet, for eksempel ryggdelen, må ha en andel syntetiske fibere i seg. De fibrene som er mest egnet i disse sammenhenger er elastan, som også er kjent som Lycra eller Spandex. På denne måten kan du bruke bh´en din lenger og den vil fortsatt sitte som den gjorde da den var ny.

Bh-utvalget hos oss, som har høyest andel av bomull er Broderie Anglais med 83 % bomull. Cupene er i 100 % bomull, men ryggdelene har elastan i seg. Vatteringen vi bruker i våre populære komfortskulderbånd er heller ikke laget av bomull.


Selvfølgelig finnes det forskjellige kvaliteter av bomull. Hos Miss Mary bruker vi bare stoffer av høy kvalitet i alle klærne våre, inkludert bomull. Vi bruker bomull i forskjellige tykkelser, avhengig av hvilken type klær den skal brukes til. Bomullen vi bruker i trusepantyene våre er for eksempel sterkere enn i vanlige truser, slik at de blir ekstra solide og holder inn magen.

Bomullen som brukes i trusepantyene våre er veldig solid og fast og hjelper til med å holde inn og markere kurvene på en behagelig måte. Bildet viser Lovely Lace bh og Lovely Lace trusepanty.


Alle stoffene vi bruker hos Miss Mary er sertifiserte Standard 100 av Oeko-Tex, som er et globalt uavhengig testinstitutt. De sjekker at stoffene ikke inneholder noe som er skadelig å ha på seg rett mot huden. Dette er noe vi krever at alle stoffleverandørene våre har.


Kjøp kvalitet


Den største ulempen med bomull er at det kreves mye vann til dyrking. Dette gjelder også økologisk bomull. Men fordi bomullen er så holdbar, holder bomullsklærne i mange år, noe som reduserer forbruket og som igjen er bedre for miljøet. Hvis du kjøper klær av god kvalitet som varer lenger, trenger du ikke kjøpe så mange klær. Unngå Fast Fashion. Miss Mary-klærne dine er ikke bruk og kast klær. Du vil ha glede av dem i mange år fremover.