Kunsten å skape komfort med Miss Marys egen bh-ekspert

24 Jun 2021 7:14 am
Annica Svensson

Hvor vanskelig er det å lage en bh? Få mennesker vet dette bedre enn Miss Marys mønsterkonstruktør og designer Anne Nero, som i over 30 år har viet seg til å utvikle undertøy med perfekt passform og komfort. Her deler hun erfaringene sine.


I snart ti år har Anne Nero jobbet hos Miss Marys designavdeling på hovedkontoret i Borås, Sverige. Totalt har hun 30- års erfaring med å lage bh´er og undertøy. Når det gjelder kompliserte klær, som bh, kan du knapt ha for mye erfaring, for den spesielle fingertuppfølelsen som kreves, bygger du opp etterhvert. Anne er en av tre designere/mønsterkonstruktører på designavdelingen, som også består av fire testsyersker. Vi skynder oss bort til designavdelingen, for å utveksle noen ord med Anne om hvordan det er å jobbe som undertøydesigner.


Hva er det morsomste med jobben din?
Jeg synes det er morsomst å utvikle produkter og lage best mulig passform. Det er en tidskrevende prosess og veldig pirkete, noe jeg elsker.


Hva gjorde du før du begynte å jobbe hos Miss Mary?
Jeg har jobbet cirka 30 år med undertøy. Før Miss Mary jobbet jeg hos andre kolleger i bransjen, 6 år som direktrise, 9 år med konstruksjon og 7 år med testsying.

Designteamet hos Miss Mary. Fra venstre Marie-Louise, Anne og Ing-Marie.


Her hos Miss Mary har vi to roller, vi jobber både som designer og mønsterkonstruktør. For de som ikke vet forskjellen mellom de forskjellige yrkene, fortell hva de to stillingene betyr.
Som designer hos Miss Mary er designerens jobb å designe attraktivt, funksjonelt og tidløst undertøy. Du tegner en bh med en bestemt stil og snitt. Noen ganger skaper du stilen og snittet før du finner et stoff du vil jobbe med. Noen ganger finner du stoffet først, blir inspirert av det og lager bh´en med stoffet som utgangspunkt. Å velge stoff er morsomt fordi det er så mange forskjellige typer og utseende blant blonder og annet stoff til undertøy. Vi reiser på messer og ser etter stoffer, blonder og stoff fra de beste leverandørene i bransjen. Stoffer er en veldig viktig del av kvalitetsundertøyet.
Mønsterkonstruktørens oppgave er så å skape best mulig passform, som passer til formen og stoffet i henhold til designerens tegning. Passformen skal sitte pent og bra mot kroppen. Konstruksjonen skal støtte og løfte. Høy komfort er en stor del av Miss Marys identitet, og det er viktig at plagget føles bra mot kroppen.


Hvilken del liker du best - design eller mønsterkonstruksjon?
Vanskelig valg, men jeg vil nok si mønsterkonstruksjon, fordi det er en større utfordring. Det føles fantastisk gøy når du har klart å glede kunder med god passform og komfort.


«Noen få millimeter her eller der på mønsteret utgjør en stor forskjell på passformen.»

Anne i arbeid som undertøydesigner og mønsterdesigner hos Miss Mary.


Du har over 30 års erfaring med å jobbe med bh´er, hva er det som gjør bh´er så interessante å jobbe med?
Med bh´er jobber du med små marginer som gjør at resultatene kan bli veldig forskjellige. Noen få millimeter her eller der på mønsteret utgjør en stor forskjell på passformen. Jeg liker finessene som har stor betydelse til slutt.


Dere har en fullt utstyrt systue på designavdelingen, der det sitter flere testsyersker, hvor viktig er det for arbeidet ditt?
Det er veldig viktig, og vi jobber veldig tett sammen med testsyerskene. Det er deilig å ha testsyingen her, slik at vi ikke behøver å vente på prøvene vi må ha, dersom vi måtte sent dem til Tallinn, der vi har produksjonen vår. Nå ser vi resultatet med det samme og har muligheten til å foreta mange justeringer, for best mulig passform. Vi hadde ikke klart oss uten systua her, eller ja det ville i hvert fall tatt mye lengre tid og vi hadde ikke klart å opprettholde den høye kvaliteten vi har i dag hvis vi ikke hadde testsyingen her.


Du er også flink til å sy og har bakgrunn som en testsyerske, hjelper denne kunnskapen deg i rollen din som mønsterkonstruktør og designer?
Ja, den erfaringen er bra. Allerede på et tidlig stadium i prosessen, kan jeg konstruere og gradere ut fra et syperspektiv. Jeg kan forstå hva som er mulig å utføre i produksjonen. Sykunnskapen gjør også at jeg har innsikt i hva som vil være mulig å produktutvikle.


Hva er vanskeligst med å lage bh´er og undertøy?
Det er store utfordringer hele tiden. Hvert produkt stiller forskjellige krav og krever lang erfaring for at resultatet skal bli riktig bra. Det er det som er morsomt med denne jobben. Selv etter mange år i bransjen lærer du nye ting. Jeg er nysgjerrig og tester gjerne nye snitt, eller bruker stoff på en ny måte. Det er gøy å utfordre seg selv og beholde nysgjerrigheten.


Hva er det morsomste å lage - badetøy, bh´er, truser eller body?
Alle er morsomme på sin måte, men jeg foretrekker definitivt å lage bh´er. Det er mest komplisert med så mye småpirk- og detaljarbeid. Å lage badetøy er imidlertid gøy som omveksling.


Miss Mary er kjent for komfort, hvor vanskelig er det å lage en komfort-bh?
Vi har alltid hatt høye krav til oss selv, vi vil skape et produkt vi kan stå for. Som kvinne har vi fått vår del av bh´er som sitter dårlig og hvis du har en litt større byste, kan det gjøre veldig vondt. Jeg vet nøyaktig hvordan det føles. For å komme fram til bra komfort, tror jeg det er viktig at du bruker produktet selv og da mener jeg ikke bare at du prøver det i all hast i prøverommet, men at du bruker det hele dagen. Hvis du har feil størrelse, vil selv den mest vellagede bh´en føles ukomfortabel eller gnage et eller annet sted. Dette er grunnlaget du må gå ut fra når du kjøper en bh. Vi prøver å jobbe med stoffer som føles bra mot huden, som for eksempel bomull, snitt som føles behagelige, hele cuper, litt bredere sider og rygg enn du kanskje er vant til fra billigere merker. Brede skulderbånd får gjerne være vatterte. Modellene som har smale skulderbånd, har for eksempel ofte litt bredere bånd i større cupstørrelser.


«Ikke stirre blindt på størrelsetabellene, prøv deg fram til du finner en bh som føles bra for deg»

Anne i bh-atelieret i Borås, Sverige med favoritt bh´en sin Smooth Lacy


Hvilke tips har du til kvinner som synes det er vanskelig å finne riktig bh?
At de skal prøve seg fram til de finner en bh som føles bra og ikke stirre blindt på størrelsetabellene. Selv om du har en viss klesstørrelse, ser vi alle forskjellig ut. Alle har vi forskjellige proporsjoner, brystene sitter og ser forskjellige ut, skuldrene er forskjellige og så videre. Det er derfor det er så mange typer bh´er med så mange passformer. Vi ser det på de kvinnene, som kommer i atelieret som testmodeller, at en og samme bh kan se helt annerledes ut på to kvinner av samme størrelse.


Har du noe favorittstoff du jobber med?
Det finnes mange interessante og morsomme stoffer å jobbe med, men charmeuse er min favoritt. Det er et fast, men ikke helt fast stoff, det er noe elastisk i den en retning, noe som gjør det til et ypperlig stoff å få jobbe med. Det støtter og lager en fin form. Det har også en fin glans og skaper en følelse av luksus.


«Mitt favorittstoff er å jobbe med charmeuse»

Anne sjekker blondeprøver fra leverandører.


Synes du det er morsomst å lage bh´er med formstøpte cuper eller bh’er med cuper i flere deler med søm?
Cuper i flere deler, det er større utfordringer med dem enn med en formstøpte cuper. Du kan styre og påvirke passformen for best resultat, noe som er viktig, spesielt når du kommer opp i større cupstørrelser.


Hvilken type bh bruker du selv?
T-skjorte-bh med bøyler er det jeg foretrekker å bruke selv.


Bruker du Miss Mary-produkter selv?
Absolutt bestandig. Jeg prøver alltid alle de nye bh-modellene. Det er viktig at jeg bruker dem selv, for å kjenne på komfort og passform og hvordan bh´en føles når jeg bruker den en hel dag. Jeg har selv en F-cup og vil ha god støtte og høy komfort. Selv er jeg min egen kunde og stiller høye krav til bh’ene jeg skaper og har på meg.


«Jeg prøver alltid alle de nye bh-modellene. Det er viktig at jeg bruker dem selv, for å kjenne på komfort og passform.»

Annes personlige favoritt i Miss Marys utvalg er t-skjorte-bh´en SMOOTH LACY med bøyler.


Hvilken er din favoritt hos Miss Marys utvalg?
Jeg har en klar favoritt som jeg har jobbet med – SMOOTH LACY med bøyler. Jeg er så utrolig fornøyd med den, og jeg har bare hørt ros om den. Selv bruker jeg den nesten konstant. Alle får en veldig fin form i den og den støtter kjempegodt. Den har cuper uten vattering i fast stoff og formen er perfekt rund og løfter godt.

En annen av Annes favorittmodeller er å få jobbe med Floral Sun, designet av Lars Wallin.


Finnes det et ekstra minneverdig produkt som du syntes var veldig spesielt å få jobbe med?
Å lage den første Visionary-samlingen, som var et designsamarbeid mellom Lars Wallin og Miss Mary, var veldig morsomt og minneverdig. Det var en morsom utfordring, fordi kolleksjonen er veldig forskjellig fra vårt vanlige utvalg, både når det gjelder valg av stoff og konstruksjon. Sluttresultatet var flott. Av alle produktene jeg har laget mønstre for, men ikke designet selv, er FLORAL SUN en av mine absolutte favoritter fra den kolleksjonen.


Hvilke råd har du til de som har en drøm om å jobbe som undertøydesigner og mønsterkonstruktør?
Hvis du liker å skape både prakt og komfort i kombinasjon med millimeterarbeid med stor nøyaktighet, kan dette være en jobb for deg. Mønsterkonstruktør for bh´er er ikke en jobb du lærer på et blunk, men hvis du liker utfordringer og er veldig tålmodig er dette ideelle egenskaper å ha, som vil hjelpe deg i ditt daglige arbeid.

549.00kr
Uten bøyler
449.00kr
Med bøyler
349.00kr
Med bøyler
499.00kr
Med bøyler