En bh blir til – et besøk i Miss Marys ateljé

24 Oct 2018 8:12 AM
Annica Svensson

I motsetning til de fleste andre tekstilbedrifter i Sverige i dag har Miss Mary fortsatt ikke bare designavdelingen igjen på hovedkontoret, men også testsyingen. I dagens artikkel besøker vi vårt bh-atelier, der vårt team arbeider med å utvikle den perfekte passformen til din neste Miss Mary bh.


Miss Marys atelier ligger midt i tekstilbyen Borås og her har vi alltid vært helt fra bedriften ble grunnlagt for mer enn 60 år siden. Vårt personale holder til i øverste etasje i Textile Fashion Center i et åpent kontorlandskap med herlig lysinnslipp fra de store takvinduene. En stor del av lokalene er opptatt av vår designavdeling med tilhørende bh-atelier og det er akkurat det som skjer på denne avdelingen som vi skal se litt nærmere på her.

En smugtitt utenfra inn på kontoret til vår designavdeling i Textile Fashion Center i Borås.


Her arbeider våre designere og sjefdesigneren, en testsyer, samt en sømtekniker som også underviser på Textilhögskolan i undertøysøm. Disse kvinnene har over 120 års verdifull erfaring med bh-produksjon til sammen. Dette er spisskompetanse som virkelig er nødvendig, da bher er et meget spesielt design- og produksjonsområde, sammenlignet med de fleste andre plagg. I en serie artikler vil vi fortelle mer om kunsten i å produsere en bh og dele våre yrkeshemmeligheter med oss. Først ut er designeren, lederens og testsyerens viktige roller i det hele.

«Designavdelingen har 120 års spesialkompetanse innen bh-produksjon»


MAGIEN FRA EN DESIGNERS VISJON OG EN SJEFDESIGNERS TEKNIKK
En designer er ansvarlig for å ha koll på trender og farger, velger ut stoffer og lager en sammenhengende kolleksjon ved å skissere plaggene. Stoffutvalget er utrolig viktig, både når det gjelder passform og hva behåen skal tåle, for å gi støtte. Designerens visjon iverksettes sammen med sjefdesigneren, som er lenken mellom design og produksjon. Sjefdesigneren tegner deretter selve mønsteret og konstruksjonen av behåen.


Hos Miss Mary har rollene som designer og sjefsdesigner tidligere vært separerte, men fra noen år tilbake er de integrerte. Våre designere arbeider også som sjefdesignere og er ansvarlige for hele kjeden fra skisse til endelig passform. Dette fører til at de tekniske kravene som stilles til våre designere er omfattende og det er der deres flerårige spesialkompetanse innen bh virkelig spiller en rolle.

«Å lage en bh er et presisjonsarbeid og hver bh krever en stødig hånd.»


I forkant av enkelte kolleksjoner har vi benyttet oss av en gjestedesigner, som eksempelvis når Lars Wallin designet den første kolleksjonen til vår eksklusive undertøyserie Visionary. Etter at Lars var ferdig med designen og hadde valgt stoffer, har våre sjefdesignere laget mønsterkonstruksjonen, vært ansvarlige for passform og den kanskje mest tidskrevende prosessen i hele kjeden; graderingen.
Hva betyr så gradering?


«Våre designere arbeide også som sjefdesignere og er ansvarlige for hele kjeden fra skisse til endelig passform.»

Her ser vi Marie-Louise, som arbeider som sjefdesigner og lager en skisse som legges inn i datamaskinen.


ET NØYAKTIG OG DETALJERT HÅNDVERK
Etter at sjefdesigneren har designet mønsteret må hun gradere det, det vil si tilpasse mønsteret til alle øvrige størrelser som behåen skal produseres i. I og med at en bh har et dobbelt system for størrelsene, der hver omkretsstørrelse har flere cupstørrelser, resulterer dette i at en bh finnes i utrolig mange størrelser, sammenlignet med eksempelvis en kjole, jakke eller en topp. Det er faktisk ganske vanlig at en bh kan fås i 75 størrelser!


En meget dyktig sjefdesigner kan gradere behåen, slik at passformen blir like bra i alle størrelser, enten det gjelder små eller store bryst, liten eller stor omkrets. Hun bedømmer om stoffet er holdbart også til store størrelser, hvor mye det vil tøye seg dersom stoffet er elastisk og om det trengs smalere eller bredere skulderbånd osv.

«En meget dyktig sjefdesigner kan gradere en bh slik at passformen blir like bra i alle størrelser»


Avhengig av hvordan behåen er designet kan graderingen i blant foregå effektivt og smidig, men i blant viser det seg at en del modeller kan være meget kompliserte. Dette kan føre til at en må begynne på nytt, i verste fall flere ganger. Noen ganger kan det også hende at en finner et fantastisk stoff, som de ønsker å bruke på en ny bh som er tegnet og ønsket er å kunne designe og lage den for eksempel med H-cuper. Samtidig vet en at stoffet en så gjerne vil bruke ikke vil holde i en så stor cupstørrelse. Da har en to valg – å beholde stoffet, men produsere den i mindre størrelser, eller å beholde modellen, men bruke et annet stoff.


«Dersom en bh har 75 størrelser må det tegnes 2400 mønsterdeler»


En bøyle-bh i standardutførelse kan bestå av cirka 35 deler og samtlige deler må tilpasses hver enkelt størrelse. Dersom en bh skal produseres i 75 størrelser, betyr dette at det er 2400 deler som må graderes. Selv om dette blir gjort i et graderingsprogram, er det ikke noe som skjer per automatikk i programmet, men hver enkelt kurve og mønsterdel tegnes manuelt. Dette er den mest tidkrevende prosessen til designavdelingen. Kvalitet tar tid.


«For å ha optimal kontroll over passformen utfører våre sjefdesignere all gradering internt»


IKKE SOM ALLE ANDRE
Hvordan det velges å gjøre gradering og konstruksjon av mønsteret er meget forskjellig blant bedrifter i klesbransjen. Noen bedrifter har designere som lager plaggskisser og deretter lar de en ekstern fabrikk eller leverandør ta seg av mønsterkonstruksjonen, graderingen og målelistene. Andre bedrifter designer og tegner mønsteret i en størrelse selv, men lar deretter noen annen foreta graderingen. Det vanligste når det gjelder bh er at graderingen blir gjort på annenhver størrelse og at datamaskinen regner ut mellomliggende forskjeller. Kvaliteten på graderingen er avgjørende for hvor bra en bh kommer til å sitte i hver enkelt størrelse. Det er stor forskjell mellom billigere merker og kvalitets-behåer. Hos Miss Mary graderer vi hver enkelt størrelse med største nøyaktighet. Det får ta den tiden det tar for å bli riktig.

«Den nyeste teknikken gjør det lettere, men kan aldri erstatte manuelt arbeid»


Vi har også valgt å beholde hele prosessen i vårt eget bh-atelier, slik at vi har størst mulig kontroll i alle trinn. Våre designere, sjefdesignere og sømteknikere har et nært samarbeid, for å sikre at alle våre plagg virkelig sitter som de skal og føles behagelig å ha på i alle størrelser..

Mønsteret til en bh er skåret ut i papp og leses inn i datamaskinen.


TESTSYING I ATELIERET I BORÅS
I dag er det meget sjelden at en konfeksjonsbedrift fortsatt foretar testsyingen i Sverige. På 90-tallet flyttet mange bedrifter testsyingen sin utenlands. Her stikker Miss Mary seg ut og det er vi riktig stolte over!

En klassisk industrisymaskin som blir brukt til vanlig rettsøm.


Vårt bh-atelier i designavdelingen er fullt utstyrt med alle typer maskiner, som er nødvendige for å sy alle spesialsømmene på en bh – fra vanlig rettsøm til flatsøm, fra tretrinns sikk-sakk til fransk søm, fra vrangsøm til passepoil og mange flere. En vanlig bh har cirka 60 sømmer og består av 65 forskjellige momenter, for å sette sammen alle delene. Bøylen træs eksempelvis inn i bøylebåndet for hånd.

«En sømtekniker som Eivor, som har 20 års erfaring i å sy behåer, er en uvurderlig tilgang for en bedrift»


Etter at mønsteret er tegnet, skriver sjefdesigneren ut mønsteret og skjærer ut stoffet efter mønsterdelene. Sjefdesigneren lager også en mal (leggskisse), det vil si planlegger hvor hver enkelt mønsterdel skal plasseres på stoffet, for at det skal gå med så lite stoff mulig. Jo mindre overflødig stoff, desto bedre. I vår atelier syr deretter våre sømteknikere Eivor og Marie prøver på alle nya bh-modeller og samarbeider med sjefdesignerne, for å justere og forbedre gjennom hele prosessen. Vi begynner med å sy en bh med B-cuper og kontrollerer at denne sitter bra. Videre syr vi en med C-cuper og så videre oppover i størrelsene.

«Hver enkelt bh har cirka 60 sømmer og det inngår 65 forskjellige momenter, for å sette sammen alle delene»


KUNSTEN Å VITE AT BEHÅEN SITTER RIKTIG
For at en bh skal få optimal passform holder det ikke bare å prøve på en prøvedukke, men vi må teste på en levende person, slik at vi kan se hvordan den sitter og føles, samt fungerer under bevegelser. Vi kaller derfor inn kvinner i forskjellige størrelser, som kommer til vårt atelier for testprøving. Vi må ofte sy en modell flere ganger etter testprøvingen, for virkelig å få dem til å sitte perfekt i alle stillinger. Når en graderer mellom små og store cuper kan mye skille seg ut underveis. B-cuper og H-cuper stiller veldig forskjellige krav til konstruksjon og stoff.


For at alt skal fungere så bra som mulig, må alle på designavdelingen virkelig jobbe tett sammen. Alle er avhengige av hverandre og av testgruppen med kvinner. Det gjelder også at sjefdesignerne synkroniserer arbeidet seg imellom og ligger noenlunde likt med hensyn til passformarbeidet, slik at når testmodellene kommer til atelieret finnes det flere bh-modeller fra kolleksjonen som skal testes. Hele denne prosessen pågår frem og tilbake over lang tid.


«Vi har finjustert og testet vår metode og designprosess gjennom 60 år»


Når vi er ferdig med bh-modellene i alle størrelser sender vi et perfekt, eksakt sydd plagg i en viss størrelse, samt mønster og beskrivelse til vår fabrikk. Etter at et eksemplar av hver størrelse er sydd, reiser en sømtekniker sammen med vår stoffinnkjøper og en kvalitetstekniker til fabrikken, for å gjennomgå alle prøvene sammen med våre kollegaer på fabrikken. Alle størrelsene testet og måles, for å se at de stemmer med målelistene og ikke avviker. Dette er meget viktig, da våre produkter selges online. Kundene må kunne stole på størrelsetabellene.

At vi tester ytterligere en gang til i denne fasen, gir oss enda en mulighet til å sørge for at det plagget du får tilsendt virkelig er blitt helt riktig. Det har faktisk hendt at vi har stoppet enkelte bh-modeller og utsatt dem til neste kolleksjonslansering, slik at vi kan rekke å arbeide enda mer med passformen.


…OG HVA HENDER VIDERE?
Flere testprøvinger og målinger er ikke tilstrekkelig. Så for å forsikre oss om aller beste kvalitet, benytter vi oss av et testpanel med et dusin kvinner, som får bruke og teste et ferdig testplagg i flere uker, slik at vi kan være helt sikre på at stoffene holder og f.eks. ikke nupper eller blir stygge, eller at behåen ikke begynner å gnage eller trekke seg skjevt.


«Et testpanel tester alltid en bh innen den setts i produksjon.»


Dessuten vaskes plagget mange ganger. Deretter gjennomgår vi hva alle syntes om alle bh-modeller i et siste kolleksjonsmøte. Vi foretar eventuelle, siste endringer, innen vi trykker på knappen for å starte produksjonen i full skala.

Hver eneste Miss Mary bh-modell du har kjøpt de siste årene har gått gjennom hendene til disse kvinnene.
Fra venstre Anne (designer/sjefdesigner), Marie-Louise (designer/sjefdesigner), Eivor (sømtekniker),
Marie (sømtekniker), Ing-Marie (designer/sjefdesigner).


I denne designprosessen, som vi har finjustert gjennom mer enn 60 år, har vi utviklet en metode, som gjør at vi reduserer feilmarginen til et minimum. For oss betyr kvalitet mer enn bara et ord vi sier for at det skal høres bra ut. Vi har integrert gjennom hele produksjonsprosessen. Det er ikke for ingenting at vi har valgt å ha så mange trinn og har fortsatt med å ha gradering og prøvesying i Borås. Men selvsagt, ingen er helt perfekt, så dersom du en eller annen gang skulle oppdage at du ikke er helt fornøyd med ditt Miss Mary-produkt, ønsker vi oppriktig at du kontakter vår kundeservice, slik at vi får mulighet til å hjelpe deg. Du har alltid 100-dagars bytterett og åpent kjøp. Alle tilbakemeldinger, både ris og ros, hjelper oss med å lage din perfekte bh.


I fremtidige artikler vil vi fortelle mer om selve prosessen med hvordan vi konstruerer en bh, så kom gjerne tilbake til bloggen vår snart igjen. Fortell gjerne i kommentarfeltet om det er noe du alltid har ønsket å vite om undertøy og som du ønsker at vi skal ta opp i bloggen. På snarlig gjensyn!

You may also like