Visste du? 15 uvanlige fakta om behåer

7 Nov 2018 12:30 PM
Annica Svensson

Mange blir sikkert ganske forundret over at det ligger så utrolig mye historie og arbeid bak et så pass hverdagslig plagg som en bh. Jo bedre kvalitet, desto mer komplisert er det å lage en bh. Her er 15 forskjellige saker og ting du kanskje ikke visste om behåer.


Visste du at…?


1. Britiske kvinner er de som bruker størst cupstørrelse ifølge flere undersøkelser i bransjen. Gjennomsnittsstørrelsen til en britisk kvinne er 80 D. Dette stemmer også hos oss. I England selger vi mest av størrelse 90 E. Hos Miss Mary er gjennomsnittet internasjonalt 85 D fulgt av 85 C.

2. Det finnes ingen snarveier eller raske, automatiske løsninger når en skal lage en bh. Å sy en eneste bh kan involvere 35 stoff- og tilbehørsdeler, 60 sømmer og 65 forskjellige momenter. Alle momentene består ikke bare av sømmer, men også å brette inn kanter eller putte inn bøyler for hånd. Flere enn 10 personer arbeider tett sammen fra første til siste søm.


3. En vanlig bh består ofte av 35 forskjellige deler. Ofte kan en enkelt modell ha 75 ulike størrelser og da må det tegnes omtrent 2400 deler. Hos Miss Mary tegner og justerer vi disse for hånd. Hver enkelt størrelse stiller ulike krav til støtte og passform.

4. I og med at hver eneste kropp er unik og brystene er plassert forskjellig, kan samme bh-modell og størrelse se forskjellig ut på to kvinner som prøver den, til tross for at de har samme mål og samme størrelse. Derfor er det nødvendig at bh-modellen testes av flere kvinner og ikke bare en, for å garantere beste passform.


5. Det blir brukt samme bøyler til søsterstørrelser, dvs. 85 B = 80 C = 75 D.


6. Skulderbåndene er ikke den delen på behåen som skal støtte bysten. En bh er konstruert slik at båndet rundt ryggen tar seg av støtten og holder behåen på plass. En bred rygg har derfor mer støtte enn brede skulderbånd. Brede skulderbånd sørger mest for komfort og hindrer at de gnager på huden.


7. En Minimizer-bh med bøyler har bøyler som er en størrelse større enn det som er vanlig på en bh i samme størrelse. Bøylestørrelsen på en Minimizer blir kompensert ved at cupene lages ekstra grunne. På den måten forblir volumet det samme, men resulterer i at bysten blir flatere og derfor oppleves mindre.

80% av alle kvinner bruker feil bh-størrelse. Feil størrelse kan forårsake verk i skuldre, nakke og bryst.


8. At 80 % av alle kvinner bruker feil bh-størrelse har du sikkert hørt flere ganger. Dette blir flittig sitert for de fleste bh-merkene og i media. Men vet du var opplysningene opprinnelig kommer fra? Kilden er en undersøkelse fra 1999 av Kanhai and Hagg. Dette er senere også blitt bekreftet i separate undersøkelser fra 2002 av Greenbaum, Heslop, Morris, Dunn, samt i 2008 av Cameron and Fitzgerald. Sistnevnte undersøkelse kom også frem til at 70 % bruker for liten størrelse og 10 % for stor.

9. Den første patenterte bh-designen ble laget av to silkelommetørklær og en rosa snor av amerikanske Mary Phelps Jacobs, da hun trengte den til en fest og ikke ville bruke korsett.


10. Behåen fikk en skikkelig salgsfart under 1. Verdenskrig, da styrelederen hos War Industries, Bernard Baruch, ba kvinnene slutte med å bruke korsetter, fordi metallet som ble brukt til disse i stedet var nødvendige til krigsutrustning. Ved å produsere færre korsetter ble det spart 28 000 tonn metall i USA – nok til å bygge et helt skip – dermed begynte kvinner å bruke bh i større utstrekning.


11. Systemet med cuper ble oppfunnet i 1922 av en russisk-amerikansk kvinne ved navn Ida Rosenthal, men kom i kommersielt bruk under 30-taltet. I mange år etterpå ble det bare produsert A-D cuper. Først på 90-tallet ble det vanlig med cuper større enn E.


12. De første helvatterte cupene ble laget av Frederick of Hollywood på 40-tallet. Det var også de som skapte den første «push-up»-bh.


13. Det er vanskelig å lage gode, formpressede cuper i de største størrelsene over G-cuper. Dette skyldes at stoffer som egner seg til de store cupene ikke kan strekkes hvor mye som helst, uten å miste form eller styrke. De største størrelsene har derfor sømmer.


14. En stor byste kan veie 4 kg. Dette stiller store krav til behåen. Derfor handler det aldri «bare» om lekre stoffer og blonder når det blir laget behåer i store størrelser. Stoffer av høy kvalitet er nøkkelen til god støtte og komfort.


15. Bh-cuper kan formes på mange forskjellige måter med helt ulike resultater, som vil påvirke både passform, silhuett og støtte. Jo flere deler cuper med sømmer behåen har, desto mer kan passformen bli styrt av mønsterkonstruktøren. Tredelte cuper med tulipanskjæring har samme runde form som formpressede cuper.


Vet du selv noen mer interessante saker og ting om behåer, som vi ikke har nevnt her? I så fall post dette gjerne i kommentarfeltet nedenfor. Vi elsker å få kjennskap til alle mulige interessante saker om undertøy, da vi synes at de er verdifulle, spesielt i og med at jeg og kollegaene mine her på kontoret selv så stolt titulerer oss undertøynerder.

You may also like