I Miss Marys garderobe - fra korsetter til kamel

14 Jun 2020 8:27 AM
Annica Svensson

Visste du at MISS MARY har produsert kvalitetsundertøy i over 60 år? Følg med oss på et nostalgisk tilbakeblikk om hvordan det så ut på det glade (og i blant litt gale) 70-tallet.


Miss Marys første undertøy så dagens lys i 1962. Deretter vokste sortimentet år for år. Først og fremst var det kanskje støttende og stødige korsetter og bh’er vi forbandt med Miss Marys undertøysortiment, men vi solgte også truser, hofteholdere og underkjoler. Vi hadde til og med en «helseserie» med velgjørende plagg til kroppen, som eksempelvis støttestrømper og termoplagg.


BH’ER I ALLE FORMER MEN FÆRRE STØRRELSER
Allerede på 70-tallet introduserte vi den første t-skjorte-bh’en i sortimentet vårt. Selv om begrepet t-skjorte-bh ikke var myntet på 70-tallet, men funksjonen var den samme med glatte, formpressede cuper uten sømmer.

En typisk bh-modell som var populær på 60- og 70-tallet var kryss-bh’en. I løpet av 70-tallet lanserte vi en forknappet modell med praktiske trykknapper. Kryss-bh’en fikk navnet sitt på grunn av X-konstruksjonen som separerte bysten.

Push-up bh’en introduserte vi i sortimentet allerede på 60-tallet, men da kalte vi den for fyllings-bh. Den var fortsatt populær også på 70-tallet og vi passet på å fotografere dem på en litt mer lekfull måte, som sett som på bildet nedenfor.

CUPSTØRRELSER OG STØRRELSESSYSTEMER
På 60-tallet hadde vi cupstørrelsene A-D for bh’er og korsetter. Denne spennvidde av størrelser var stort sett standard i undertøybransjen. På slutten av 70-tallet begynte vi med DD-cuper til den store og tunge bysten. Ifølge dagens størrelsessystem, som brukes til bh og korsett, tilsvarer DD-cuper dagens E-cuper. I USA og England bruker de fortsatt DD-cuper. I dag har Miss Mary inntil J-cuper i sitt sortiment.

Men det var ikke bare cupstørrelser som skilte seg ut fra hvordan størrelsetabellene ser ut i dag. På flere av våre korsettserier ble det brukt to forskjellige målesystemer, en til kvinner som var 163 cm eller lengre og en til kvinner som var 162 cm eller kortere.

Garantiserien til kvinner på 163 cm eller lengre

Garantiserien til kvinner på 162 cm eller kortere


KRAFTIG STØTTENDE PLAGG
Vår mest berømte korsettserie var GARANTI-serien som vises på de to klippene ovenfor. Disse var storselgere i mange år. De het garantiserier fordi vi garanterte at midjemålet skulle minske med minst en størrelse når de ble tatt på, sammenlignet med om en gikk uten korsett. Serien ble produsert i det verdensberømte, sveitsiske stoffet BALLY med Lycra®. Lycra® var basisstoffet i alle Miss Marys korsetter. Undertøyet på hele 60- og 70-tallet var for det meste hvitt, men fantes også i beige, rosa og blått. I 1972 introduserte vi vår første, sorte korsett (se bildet over).


Etterfølgende sesong lanserte vi en helt ny bestselgende korsettserie som het DE LUXE. Den besto av et korselett og en panty i ekstra tynn og sval LYCRA® med vakkert blomstermønster. Det spesielle med disse plaggene var at de hadde en spesialkonstruert innerpanty, som formet og slanket midjen inntil 7 cm. Nøyaktig som GARANTI-serien var DE LUXE produsert med tanke på forskjellige kroppslengder. Den som målte 39 cm eller kortere fra under bysten til skrittet var en LADY MARY, mens den som var lenger var en MISS MARY.

Alle korsetter var ikke formet like stramt, eller hadde like mange forsterkninger som DE LUXE eller GARANTI-serien. På midten av 70-tallet lanserte vi et korsett laget i det smidige stoffet BODYCARE, som var tøyelig i alle retninger, noe som ga en fullstendig bevegelsesfrihet.

På 60-tallet hadde alle våre pantyer og korsetter strømpeholdere - faste eller avtakbare – men i 1976 introduserte vi vår første body uten strømpeholdere. Den var beige med brune, trykte blomster, et herlig, trendy 70-talls mønster.

Vi hadde også bodyer med formpressede cuper. Disse var litt nettere enn de øvrige korsettene, som var betydelig mer skulpturerte.

UNDERTØY SOM FREMMET HELSEN
På 70-tallet solgte vi også en helse- og støtteserie med undertøy. Disse ble utviklet i samarbeid med legen Erik Velander. Her inngikk blant annet «de eneste medisinsk fungerende støttestrømpene med sirkulær kompresjon». Strømpene hadde 3 måneders maskegaranti. Gikk det en maske, selv ved daglig bruk, sendte vi nye strømper uten ekstra kostnad.

I helseserien inngikk det også en bh med integrert termoplate, som ga en velgjørende varme for muskulaturen i rygg og nakke. Den ble sagt å forebygge og motvirke krum rygg, verk og tretthetsfølelse i skuldrene. Den ble produsert i Lycra med vakkert blomstermønster. Det fantes til og med et støttekorsett, som skulle gi bedre holdning og hvile for ryggen.

Men Miss Mary solgte ikke bare undertøy til damer, i sortimentet inngikk også herreundertøy. Den støtteunderbuksen til menn, som ble lansert på slutten av 60-tallet, fikk på 70-tallet det selgende navnet Mr. M, for støtte og lindring ved trett eller vond rygg!

Alt stoffet vi benyttet til plaggene våre har alltid vært av beste kvalitet. GARANTI-serien var eksempelvis produsert i datidens verdensberømte stoff BALLY Lycra fra Sveits. Av alle forskjellige stoffer er det nok ett som stikker seg ut mer enn alle andre og det var vår strikkede termoserie i ekte kamelhår. I serien inngikk lange underbukser, vester, skuldervarmere, sokker, torgvanter, knevarmere, magepantyer og underbukser. Kamelull var populært på 70-tallet for sine overlegent varmende egenskaper og ble anbefalt til personer med reumatisme eller som var utsatte for kulde og trekk. Få ting ånder vel mer av 70-tallet enn disse plaggene.

Visst er det moro å se hvordan moten har endret seg gjennom tidene? Er du nysgjerrig på mer informasjon om hvordan det så ut før i tiden, anbefaler vi vår første artikkel i serien MISS MARYS GARDEROBE, der du kan se og lese om hvordan den aller første undertøykolleksjonen så ut da den kom i 1962.

You may also like