Et tilbakeblikk på undertøy fra 60-tallet

13 Dec 2019 7:19 AM
Annica Svensson

Visste du at Miss Mary of Sweden har produsert undertøy fra begynnelsen av 60-tallet? Følg med oss tilbake til da alt startet en gang i tiden og se hvordan vår første undertøykolleksjon så ut.


I dag produserer vi bare undertøy, men slik har det ikke alltid vært. Da bedriften ble grunnlagt i 1957 var navnet «Marys Mode» og produserte kjoler, kapper, bluser og annen damekonfeksjon.

Slik så katalogen ut høsten 1962. Det var den første som også inneholdt undertøy.


I flere årtier ble det også solgt barne- og herreklær. Men ikke nok med det, det ble også solgt sminke, parfyme og hjemmetekstiler. Den første undertøykolleksjonen ble lansert i katalogen for høsten/vinteren 1962/63 og ble en fantastisk suksess fra første stund.


Siden 2005 har det vært fullt fokus på undertøy, noe vi er mest kjent for i dag.


UNDERTØYET GJØR SITT INNTOG
Først dukket vi ned i arkivet og fant fram de gamle katalogene våre, for å se hvordan det første undertøyet så ut. Og slik så katalogen ut, da det første undertøyet fra Miss Mary så dagens lys. De besto av bh, korsetter, hofteholdere og pantyer, som fikk tre sider i katalogen.

Ifølge klassisk stil på 60-tallet var cupene på behåer og korsetter ekstremt konformede med mye fyll og cupinnlegg. Nesten alle behåer hadde justeringen oppe på skulderen. Konstruksjonen på cupene er interessante å se. Cupskålene, der kanalene til bøylene går, var i blant triangelformet! Det som er vårt kjennetegn i dag, er de brede, vatterte komfortskulderbåndene. De fantes overhodet ikke på den tiden.

Pantyer, korsetter og hofteholdere var forsterket med stive, flate felt foran, som holdt inn mage og midje lik et panser. Det var plaggene og ikke kroppen som utgjorde silhuetten. Nå for tiden er plaggene våre vesentlig mer tiltalende og behageligere. Men på 60-tallet gjaldt noe helt annet.

Den eneste fargen som ble tilbudt i den første kolleksjonen var hvitt, men allerede året etter fantes det flere farger, da vi også tilbød enkelte plagg i lyserosa og lyseblått!

En serie som gikk igjen på siste halvdel av 60-tallet var en luksuriøs, franskinspirert serie i rød og purpurfarget blonde og med en «eksklusiv, amerikansk nettnylonstrikk».

Fordi det på den tiden var meget vanlig med nylonstrømper til skjørt og kjole, utstyrte vi alle våre hofteholdere, korsetter og pantyer med funksjonelle strømpebåndholdere. Utklippet nedenfor er fra 1963.

På de hvite plaggene vi brukte til fotograferingene sydde vi stikningene langs sømmene med grå tråd. Dette ble gjort for at det skulle være tydelig hvor forsterkningene gikk. På de ferdige plaggene som kundene kjøpte hadde sømmene samme farge som selve plagget.

CUPSTØRRELSENE GJØR SIN ENTRE
I i962 benyttet en seg ikke av det doble størrelsesystemet på bh med bånd og cupstørrelser, som dagens standard. Det som ble målt var bare målet over selve bysten.

På bildet nedenfor ser du en bh som vi kalte «universalcuper som passer de fleste typer byste.» For å finne riktig størrelse til dette plagget ble målet tatt under bysten.

Alt syntes å være litt enklere for alle i undertøybransjen før det doble størrelsesystemet kom. Noen ganger het størrelsene bare 1-2-3-4 osv. I løpet av 1963 begynte vi så smått å bruke cupstørrelser, men bare på enkelte modeller. Gjennom hele 60-taltet var den største cupstørrelsen C-cup.


På 60-tallet ble det heller ikke opplyst hvilke stoffsammensetninger som ble brukt i undertøyet. I stedet ble det brukt beskrivelser som nylonblonde i cupene, plysjkledde bøyler, svampgummistøtte i cupene, bomullspoplin, strikk i ryggen, flortynn marquisett, nylonmarquisett, nylon-mesh, terylene-pike og sateng.


«RIKTIG KONTRA FEIL»
I og med at Miss Mary i begynnelsen bare solgte via postordre var det nødvendig at konstruksjonen tydelig framgikk av bildene. Faren for at kunden skulle misforstå plaggets funksjon eller passform måtte reduseres. Bilder på damer som viste hvordan korsettene skulle sitte «riktig eller feil» oppsto på midten av 60-tallet. Nedenfor et utklipp fra 1969.

En anekdote angående våre «Før og Etter-bilder» er at vi faktisk ble anmeldt til det svenske Konsumentverket på 70-tallet, da vi hadde skrevet i katalogen at man umiddelbart uten diett blir en størrelse smalere av våre korsetter. Vår daværende eier og adm. direktør Ingemar Rydström, satte derfor helt uoppfordret på seg et korsett foran dommeren og viste at midjemålet hans faktisk hadde blitt over en størrelse mindre! Dermed ble tiltalen lagt ned. Deretter presenterte vi «vår berømte korsettserie med skriftlig garanti om at De blir slankere over midje, hofte og stuss – uten å hindre Deres bevegelsesfrihet, eller redusere Deres krav til bekvemmelighet.»

Du husker kanskje denne tiden, eller kan hende din mamma eller mormor gjør det? I så fall, hør gjerne fra deg til oss med ditt tidligste minne om Miss Mary. Vi er så takknemlige for at så mange av dere har vært trofaste Miss Mary kunder i mange år. Har du oppdaget oss ganske nylig, er vi like glade og håper å få være din beste venn i undertøyskuffen i mange år framover.


I vår første katalog skrev vi «Vårt mål er å gi Dem en så ærlig og redelig behandling at De alltid forblir en stortilfreds Mary-kunde». Visst lyder formuleringen gammeldags og vi ville ikke ha uttrykt oss med nøyaktig disse ordene i dag, men sluttresultatet forblir det samme.

You may also like