Mine bryst er forskjellige – hvordan finner jeg en riktig bh?

27 Sep 2019 6:06 am
Annica Svensson

Det er helt naturlig å ha forskjellige størrelser på brystene. Veldig ofte og ganske vanlig er det minst en cupstørrelse forskjell mellom venstre og høyre bryst. Hva skal du da tenke på når du skal finne ut hvilken bh-størrelse du skal ha?


Akkurat som med ansiktshalvdelene dine er heller ikke brystene helt symmetriske. At det det er forskjell både i form og størrelse er som sagt helt naturlig. Betrakt brystene som søsken, de deler gener, men trenger ikke se like ut for det.


«Brystene er som søsken, de deler gener, men trenger ikke se like ut for det.»

Stirr deg ikke blind på målebåndet om du har veldig stor forskjell på brystene. Målet du tar over bysteomfanget er en indikasjon, da dette er genomsnittet for begge brystene. I stedet må du prøve deg fram og teste forskjellige bh-modeller. En tommelfingerregel er å velge en cup som passer til det største brystet, da det er dette som trenger mest støtte.

Vatterte cuper støtter, samtidig som de skjuler asymmetrien på bysten. På bildet vises Winter Dew.


Helvattering / konturcuper
Dersom det er stor forskjell på brystene, vil en bh med vatterte cuper være et utmerket valg. Cupene er formbestandige og det betyr at de beholder samme form, enten den er i bruk eller ikke. Det vil ikke være synlig at det minste brystet ikke fyller ut hele cupen og behåen vil gi inntrykk av at begge brystene er symmetriske. Perfekt for de kvinner som ikke ønsker at forskjellen skal være synlig. Vatteringen gjør også at cupen ikke blir rynkete.
Husk på: Vatterte cuper er alltid faste, derfor skal du velge en som passer til det største brystet og som ikke klemmer på brystvevet.


Elastiske cuper
En bh som har faste undercuper og elastiske overcuper er en annen god løsning for asymmetriske bryst. Den faste undercupen støtter og løfter, mens det elastiske stoffet i overcupen er fleksibelt og tilpasser seg det større brystet.
Husk på: Velg ikke så små cuper at det største brystet sveller ut i overkant.


«En bh med faste undercuper og elastiske overcuper støtter samtidig som den er fleksibel i størrelsen.»

Elastisk stoff i cupen tilpasser seg bysten. På bildet vises Lovely Lace.


Bh-innlegg
Dersom det er veldig stor forskjell på størrelsen, finnes det innlegg som kan legges inn i den ene cupen på behåen, for å fylle ut tomrommet som oppstår. Da får også det minste brystet bedre støtte av behåen. Enkelte bh-modeller har lommer i cupene med uttakbare innlegg i form av små, flate puter, som du kan velge å fjerne i den ene cupen.


Protese-bh
Når det er stor forskjell på brystene og dersom du pleier å bruke innlegg, kan det være verd å teste en protese-bh. En protese-bh ser ut som en vanlig bh, men har en lomme på innsiden av cupene. Den er konstruert for å kunne klare tyngden som det løse innlegget gir.


Det du bør unngå
Unngå helst å ha på en bh uten vattering med cuper i et fast stoff. Det faste stoffet er ikke fleksibelt og vil ikke tilpasse seg bysten. I stedet kan det bli rynker på cupen til det minste brystet. Rynkene blir som oftest godt synlige under klærne.


En viktig ting å ha i tankene er at alle tommelfingerregler ikke passer alle kvinner, i og med at alle kropper er forskjellige og unike. Derfor er det viktig å prøve seg fram til du finner en god løsning som passer nettopp dine behov.