Hemmelighetene som avslører hvilken form bysten får av behåen

13 Sep 2019 8:18 AM
Annica Svensson

En del bh-cuper former brystene spisse, mens andre former dem runde, men hvordan vite hva som gjør hva? Her er knepene du trenger å vite, for å avgjøre hvordan behåen vil forme bysten før du har prøvd den i det hele tatt.


Har du vært med på at du har prøvd en bh, den passer perfekt og ser kjempefin ut, helt til du setter på deg en genser over. Helt plutselig ser ikke behåen ikke så bra ut i det hele tatt. Det er kanskje først når en er påkledd at en virkelig legger merke til selve silhuetten og da kan det i verste fall bli en skikkelig overraskelse! Brystene peker i en helt annen retning enn det du var vant til, eller de sitter i en annen høyde enn du hadde tenkt deg. Kanskje du ønsket en naturlig, spiss form, men bysten ser i stedet flatere ut. Eller kanskje du ville ha en rund silhuett og det ser ut som de strutter i stedet. Silhuetten skiller seg virkelig ut fra bh til bh. Og preferansene er veldig individuelle fra kvinne til kvinne. Vi er alle ute etter ulike ting når vi velger en bh.


«De dyktigste mønsterdesignerne kombinerer flere knep når de skal lage en bestemt bh-silhuett.»


HVILKE EGENSKAPER PÅVIRKER FORMEN?
Hva er det for egenskaper ved en bh som påvirker formen? Cupsømmene og stoffet er to viktige faktorer, men det er også mange andre ting som innvirker. En virkelig god mønsterdesigner kombinerer ofte flere knep når det skal lages en bestemt silhuett. Her er insiderknepene, som gir en indikasjon på hvordan behåen vil passe til din byste, før du bestemmer deg for hvilken bh du skal kjøpe neste gang.


BØYLER
Bøylene påvirker formen mer enn du kanskje tror. De løfter bysten mer enn det en bøylefri bh gjør. Dette påvirker selvfølgelig profilen. Har du på deg en bøylebehå i riktig størrelse, skal bøylene separere bysten ved å ligge tett inntil kroppen mellom brystene. Dette gir hvert enkelt bryst optimalt støtte og hindrer også at det oppstår en såkalt pølse, eller «uniboob». Hvor høyt bøylene går opp mellom brystene påvirker også formen. Formen på selve bøylen kan variere, fra å se ut som en «U» til å se ut som en «J» på en meget utringet bh, såkalt «plunge-bh»!. Høye bøyler separerer selvsagt enda mer. Her hos Miss Mary bruker vi først og fremst bøyler i tre høyder, der den midterste er den som er mest vanlig. Det skiller cirka 2 cm mellom de ulike høydene.


«Vil du dytte sammen, eller samle sammen bysten skal du bruke lavere bøyler.»

Bøylene har forskjellige høyder mellom brystene. Til venstre FLORAL SUN med våre laveste bøyler og til høyre vises STAR med våre høyeste bøyler.


Høyden på bøylene er en preferanse på det en foretrekker. Vil du virkelig dytte sammen eller samle sammen bysten, skal du bruke lavere bøyler, men vil du ha maksimal støtte og dekning bruk de høyere. Pleier du å ha problemer med at bøyleendene stikker inn i brystbenet, test lavere bøyler. Ligger brystene veldig tett sammen, kan en noen ganger oppleve at bøylene tvinger brystene fra hverandre når de separeres, prøv da en bh med lavere bøyler.


MINIMIZER CUPER
Enkelte bh-modeller, såkalte «minimizers», har grunnere cuper enn vanlige behåer. Cupene på en minimizer lager en «flatere» profil. Bøylene som blir brukt i denne behåen er en størrelse større enn dem som brukes i andre modeller. Dette. i kombinasjon med grunnere cupformer, gjør at cupene beholder samme volum, men fordeler bysten over en større flate på kroppen. Inntrykket blir at bysten virker mindre enn den er. En minimizer-bh passer også til kvinner som har bredere byste eller mindre dyp byste.

Til venstre, LACE ALL OVER minimizer-bh som gir flatere bysteform. Til høyre vises, en bh med formpressede cuper.


FORMPRESSEDE CUPER
Formpressede cuperer som regel runde, men ikke alltid. Dette skyldes hvordan den støpeformen ser ut som stoffet blir formpresset etter. Mangler cupene vattering eller fôr og er produsert i et elastisk stoff, vil cupene tilpasse seg din egen bystes naturlige form. For å få helt runde former, må stoffet forsterkes med en lett vattering på ca.3 mm. Dette kalles contour cuper. Det betyr at de former bysten i stedet for tvert om. Disse cupene er som oftest runde og løfter også meget godt, da vatteringen er fast og ikke kan tøye seg.


«Contour-cuper former bysten, i stedet for tvert om.»


3-DELTE CUPER
Jo flere sømmer cupene har desto mer kan mønsterdesigneren justere formen på de ferdige cupene. Det er ganske enkelt flere muligheter til å påvirke, da det er flere mønsterdeler å jobbe med. Tredelte cuper kan se ut på mang forskjellige måter. En klassisk skjæring er tulipanskjæring, som du ser på bildene nedenfor. Denne skjæringen har en rund form.

Behåen AMSTERDAM har tredelte cuper med klassisk tulipanskjæring. På bildene ser vi også at cupene også har sidestøtter i ytterkantene. Til høyre vises BRODERIE ANGLAISE , som har to parallelle sømmer.


I blant er grensen utydelig når det gjelder hva som regnes som tredelte eller todelte cuper. Det finnes så mange forskjellige måter å gjøre skjæringen på. Enkelte cuper har to parallelle sømmer, se BRODERIE ANGLAISE ovenfor, og er teknisk sett laget i tre deler, men er kanskje ikke den første skjæringen en tenker på når det snakkes om tredelt skjæring. Avhengig av hvordan delene er tegnet, pleier denne typen noen ganer bli regnet som todelt. Det morsomme med en bh er at den kan designes på utrolig mange måter.


2-DELTE CUPER
Todelte cuper er som navnet sier, cuper som er sydd sammen av to forskjellige mønsterdeler. Selve sømmen kan ligge i nesten hvilken som helst retning. Det mest vanlige er skrått langsgående som på v bøyle-bh JOY, se bildet til venstre nedenfor.


«Det morsomme med en bh er at den kan designes på utrolig mange måter!»

Til venstre: Eksempel på cuper med todelt skjæring. På bildet vises JOY. Til høyre ses QUEEN, som har todelte, elastiske cuper med ekstra toppdel og vattert løftestøtte.


Skjæringen som syns på vår bøylefrie QUEEN, se eksempel til høyre over, er også todelt, men er forlenget øverst og i midten med ytterligere en del i elastisk nett. Akkurat som på andre cuper er det ikke bare mønsterdelene som påvirker formen, men også stoffet, det vil si hvorvidt det er elastisk eller fast, samt om det er fôret eller vattert.


2-DELTE CUPER MED SIDEFELT
For enkelte cuper kan være vanskelig å bestemme enten de er todelte, eller har flere deler. En slik vanlig skjæring er todelte cuper med et ekstra felt i siden. På bildet til venstre nedenfor synes en typisk slik bh, der cupenes sider og behåens sider dannes av ett eneste stykke. Om du sammenligner med behåen i bildet til høyre, ses forskjellen tydeligere om hva som er cup og hva som er behåens side, i og med at behåen har bøyler som tydelig «avdeler».

Til venstre: COTTON TWIRLS med todelte cuper og sidefelter. Disse sidefeltene utgjør også sidene på behåen, som dekker en plass utenfor selve cupene. Til høyre: JACQUARD & LACE bøyle-bh med todelte cuper med sidefelter som fortsetter opp langs skulderbåndene.


På begge disse modellene går skulderbåndene ned i cupene og utgjør selve cupsidene. Grensen blir derfor ganske konturløs med hensyn til det som danner cupene. Denne type skjæring blir derfor vanligvis kalt 2-delte cuper med ekstra sidefelter.


RETNINGEN PÅ SØMMEN
En rett, vertikal søm tvers over cupene var vanlig på 1950- og 60-tallet. I dag finnes det flere typer skjæringer. Jo mer vertikal sømmen er, desto mer retter den brystene fremover. En horisontal søm gjør mer for å løfte bysten oppover.


«Jo mer vertikal sømmen er, desto mer retter den brystet fremover.En horisontal søm gjør mer for å løfte bysten oppover.»


Men dette er bare en indikasjon og ikke hele sannheten, ettersom andre faktorer som eksempelvis stoffet også spiller en stor rolle. Påkjenningen på stoffet er størst midt på cupen, der sømmen som oftest er plassert. Cupsømmene forsterkes for det mest med et bånd på innsiden. For å unngå å føle sømmene blir cupene ofte fôret eller vattert.


SIDESTØTTE
Sidestøtter i cupene hindrer at brystene «flyter ut» mot armhulene. De samler i stedet sammen brystene og fører de sammen inn mot midten. Det fører til en mer slankere silhuett, når vi betrakter oss selv i speilet rett forfra. Vi pleier å si at denne behåen sentrerer bysten.

LOVELY LACE bh uten bøyler har vatterte sidestøtter i cupene, som hjelper til med å sentrere bysten.


Sidestøttene kan bestå av et ekstra lag stoff (sidestøtte uten vattering) eller et vattert felt (vattert sidestøtte), som ligger i cupenes yttersider.


DELVIS VATTERING
Delvis vatterte eller helvatterte cuper har også ekstra støtte til bysten. Om vatteringen sitter i sidene (sidestøtter) sentrerer den bysten. Sitter den i nederste delen av cupene, bygges støttene opp nedenfra og bysten får et ekstra løft oppover. Den hindrer også bystens tyngde i å tøye ut cupene nedover. Denne forsterkningen kan være bra ved ekstra tung byste, eller om brystene henger mer, uansett størrelse.

Fra venstre: Bøylefrie GRACE med vattert løftestøtte i undercupene, MEADOW DREAMS med tynn vattering i hele cupen, såkalt helvattering.


VATTERING
Helvatterte cuper betyr at hele cupen er lett vattert, som eksempelvis MEADOW DREAMS, som vises på bildet ovenfor. Vattering som brukes i de fleste behåer på markedet i dag, inkludert hos oss, er ca.3 mm tykk. Kraftig nok for å få støtte, men tynn nok for å gi inntrykk av at bysten blir større. Når cupene er helvatterte, blir cupene faste og definerer bystens form. Det blir en såkalt contour kuper. Den skaper nesten alltiden naturlig, rund form, men formen kan variere, avhengig av hvordan den er sydd. Om den er formpresset blir den nesten alltid rund.


FASTE CUPER
Har cupene et fast stoff, vil denne behåen ikke tilpasse seg etter bysten. Fordelen med faste cuper er at de løfter bedre og brystene vil ikke tøye ut stoffet etter en tid, men ulempene er at det ikke finnes noe spillerom med hensyn til størrelsesfleksibilitet. Dersom brystene ikke fyller ut cupene, kan det oppstå rynker. Det kan hende om du har forskjellig størrelse på brystene, eller om brystene er mindre fyldige øverst.

Til venstre ses bøyle-behåen COTTON DOTS, som har en spiss form på grunn av todelt cupskjæring i et fast stoff. LACE VISION har elastiske, todelte cuper og har en rundere form. Stoffet er fôret, for ekstra stabilitet.


ELASTISKE CUPER
Et elastisk stoff støtter eller løfter ikke like godt som et fast stoff, men føles ofte mer bekvemt. Dette fører også ofte til mer spillerom for å kunne tilpasse størrelsen. Det er vanlig med stretchblonde i eksempelvis overcupene, slik at det kan tøye seg litt etter formen på brystene. Perfekt om du har ulike størrelser på brystene, om du opplever at bysten endrer størrelse, avhengig av hvor du befinner deg i måneden, eller om du går opp eller ned i vekt. Da dette stoffet tilpasser seg bysten, oppstår færre rynker.


«Cupformene tilpasser seg kroppsvarmen.»


TIDENS PÅVIRKNING
En ting vi anbefaler deg å tenke på når du prøver en bh for første gang, er å kjenne på cupstoffet og legge merke til om det er elastisk eller ikke. Cupene vil nemlig tilpasse seg etter kroppen og kroppsvarmen. Selv om du synes at behåen er litt spiss til å begynne med, vil den gi etter og bli litt rundere etter en tid, dersom den ikke er helt fast eller vattert selvfølgelig.


Om du er usikker på hvilken bh som passer akkurat deg og dine behov, eller hvilken størrelse du skal ha, ta gjerne kontakt med vår kundeservice. De er eksperter på å hjelpe kvinner over telefon, via e-post eller chatt, for å finne den perfekte behåen.

You may also like