Hvorfor har ryggene på behåene mine forskjellige lengder?

16 Aug 2019 10:13 am
Annica Svensson

Dette med omkretsstørrelsen på en bh kan stille til en del hodebry. Har du også merket at to behåer med samme størrelse noen ganger har forskjellige lengder i ryggen? Her er alt du ikke visste om ryggen og omkretsen på en bh.


I blant får vi spørsmål om hvorfor ryggen på to behåer har forskjellige lengder. Det kan skille flere centimeter mellom plaggene. Det betyr ikke at en av dem er feilmerket med en annen størrelsesetikett. Omkretsen (lengden) på selve behåen er ikke det samme som størrelsen. Dersom du skal måle hvilken bh-størrelse du har må du derfor måle på din egen kropp. Mål altså ikke på din favoritt-bh, selv om du synes at den sitter helt perfekt. Er du 85 cm rundt kroppen under bysten er du størrelse 85. Dersom du derimot måler lengden på en bh i størrelse 85 kan den være kortere. Hvorfor? Dette skyldes flere ting.


«At ryggene på behåene dine har forskjellige lengder er faktisk helt normalt»

1.STOFFET
Behåer kan lages av mange forskjellige typer stoff, alle med sine unike egenskaper. Noen stoffer er mere føyeligere, andre er mer stabile. En bh må føles og se like bra ut i alle størrelser. Den skal sitte stramt og støtte godt, men likevel føles behagelig og følge kroppens bevegelser.


Alle bh-rygger har en form for elastisitet. Uten det hadde plagget sittet stramt som et korsett og det hadde føltes vanskelig å puste. For at ryggen ikke skal miste spensten, bruker vi stoffer med elastan i. Elastan er en tekstilfiber som sørger for at det elastiske stoffet ikke mister formen. Forestill deg en tyggegummi som du drar ut og hvordan den deretter ikke går tilbake til sin opprinnelige størrelse. En hårstrikk går derimot tilbake til opprinnelig størrelse. Elastanen i et stoff gjør at et elastisk stoff fungerer mer som et gummibånd enn en tyggegummi.


2.STRIKKEN
Hvilken type strikk som blir brukt påvirker også. Jo bredere og kraftigere strikk vi bruker desto kraftigere motstand. En bh som har bredere strikk lages derfor lengre enn en bh med tynnere strikk, i og med at den vil strekke seg ut mer senere.


3. BØYLENE
En bh med bøyler lages også lengre i ryggen enn en bøylefri bh. Dette skyldes at bøylene er stive og «holder sammen» forsiden på behåen. På en bh med bøyler er det bare ryggen som kan tøyes ut, aldri forsiden.


FORSKJELLEN LIGGER I PASSFORMEN
Passformen må føles perfekt allerede når behåen blir prøvd første gangen. Følelsen en får under de få sekundene foran speilet er avgjørende for om en vil kjøpe plagget eller ikke. Men en bh skal jo ikke bare sitte bra når den prøves, den må fortsette å være perfekt, selv etter at den er brukt og vasket mange ganger.

«En bh må sitte like bra i alle størrelser»


Hos Miss Mary tester og tilpasser våre mønsterdesignere mønsteret til behåen atskillige ganger under arbeidet med en ny bh-modell. Alle testprøvinger gjør vi alltid på riktige kropper og ikke på dukker. Det er jo bare på en person en kan se løft og støtte og samtidig få tilbakemelding om hvordan behåen føles på. Vi lager mønster, syr, tester, justerer og forbedrer til den sitter som støpt. Vår designavdeling har over 120 års erfaring med bh-produksjon tilsammen og det kommer godt med! Med så lang erfaring i bagasjen har de rukket å arbeide med nesten alle typer bh-modeller og stoffer som finnes. Med fingertuppfølelse vet de nøyaktig hvor og hvordan de skal minske eller øke på en mønsterdel, slik at den skal sitte like perfekt som kundene krever av en Miss Mary bh.


KVALITETSKONTROLL
Når vi har sydd en prøve vi er fornøyd med, henger mønsterdesignerne våre opp behåen langs en tommestokk og fester en tyngde helt nederst på plagget. Se eksempel på bildet nedenfor. Ved hjelp av tyngden tøyes stoffet på samme måte som den vil gjøre det om den sitter rundt en kropp. På den måten kan vi kontrollere riktig størrelse på plagget.


«Vi utfører vekttester på alle størrelser»

Hos Miss Mary utføres det måletester ved hjelp av tyngder, for å kontrollere at ryggen har riktig størrelse. Dette er en bh i størrelse 75 C. Til venstre vises at behåen måler 70 cm på midterste hektelukning i «avslappet» tilstand. På kroppen vil den likevel bli 75 cm, som tyngdetestet til høyre viser.


DETTE SKAL DU TENKE PÅ NÅR DU KJØPER EN BH
Hva må du derfor tenke på når du skal kjøpe en ny bh? Det er som sagt helt normalt at en bh vil være lengre enn andre, så i stedet for å sammenligne dem med hverandre anbefaler vi deg å sette den på deg og føle hvordan den sitter. Ha i tankene at behåen vil sitte litt strammere når den er helt ny. Vi anbefaler også at du skal bruke den ytterste hektelukningen, helt til behåen har tilpasset seg og strekt seg ut litt. Da vil du ha glede av behåen enda lengre, for selv en bh av beste kvalitet må nok strammes til etter flittig bruk.


Dersom du er usikker på hvilken bh som passer akkurat deg og dine behov, eller hvilken størrelse du skal ha, kontakt vår kundeservice. Vi er eksperter på å hjelpe kvinner over telefon, via e-post eller chatt, for å finne den perfekte behåen. Ingen saker eller spørsmål er for store eller for små.