Hvorfor er bh-ryggen så viktig?

18 Dec 2020 4:47 PM
Annica Svensson

Det legges mye fokus på om vi bruker for små eller for store cuper, men hvordan bh’en skal sitte rundt overkroppen og i ryggen er minst like viktig. Her viser vi hvorfor ryggen spiller en rolle og hva du skal se nøye på neste gang du prøver en bh.


Visste du at mesteparten av støtten til bh’en får du faktisk fra båndet som sitter rundt kroppen? Hensikten med skulderstroppene er først og fremst å holde cupene inntil kroppen, ikke løfte opp bysten. Omtrent 60 % av bhens støtte kommer fra omkretsbåndet, 20 % fra cupene og resterende 20 % fra skulderstroppene.


«Båndet rundt kroppen påvirker hvor mye støtte bysten vil få av bh’en»

Båndet bør sitte ganske stramt hele veien rundt og er derfor alltid laget i et elastisk materiale med en liten andel elastan. Materialet mellom cupene er derimot solid, for å holde cupene på plass. I og med at vingene på bh’en (rygg og side) er elastiske vil båndet tøye seg. Det vil ta cirka to uker før en nyinnkjøpt bh har tilpasset seg etter kroppen, så pass derfor på at bh’en ikke sitter for løst når du prøver den for første gang.


«Dersom du kan dra bh-båndet bak 5 cm ut fra ryggen vil størrelsen være passe»

Hvor stramt skal bh-båndet sitte?
Vi pleier å si, at dersom du kan dra bh-bånd bak 5 cm fra ryggen er størrelsen passe. Båndet skal ikke sitte så stramt at det blir ubehagelig eller skjærer inn. Dette er selvfølgelig en avveining for kvinner med tyngre byste, båndet skal kunne støtte godt og dersom du har større byste, må båndet sitte litt rammere enn for den som har mindre byste. Det er derfor cupene er laget i et kraftigere stoff og at design og skulderbåndene gjerne er bredere i større størrelser. Alle deler i en bh gjør sitt til for å avlaste hverandre.

Jo bredere bh-båndet er, desto bedre støtte får bysten. Bildet viser FLORAL SUN.


Stemmer det at jo bredere rygg, desto bedre støtte?
Jo bredere rygg og side, desto bedre støtte gjelder for alle typer bh’er, både med og uten bøyler. Bøylene sprer støtten videre til rygg, side og cuper. Jo bredere rygg, desto større støtte kan fordeles.


«Bøylen fordeler støtten til resten av delene i bh’en»

Figuren viser hvordan støtten sprer seg til øvrige deler av bh’en, inkludert vingene (sidene og ryggen).


Lukkingen spiller også en rolle
Lukkingen bak på en bh kan nesten justeres sideveis, tre trinn er standard. Når bh’en er ny bør du alltid bruke det ytterste trinnet. Senere kan du flytte til neste trinn, ettersom bh’en tøyer seg, Dersom du kjøper en bh som sitter passe fra begynnelsen av, har du ingen mulighet til å justere passformen i ettertid.

Når bh’en er ny skal den sitte passe stramt, slik at du bruker de ytterste hektene.


Enkelte modeller har lukning foran, smidig for dem som har vanskelig for å få armene bak på ryggen for å nå fram til hektene. Ulempen er likevel at en bh som har lukning foran, ikke er justerbar, da dette skulle forårsake at avstanden mellom cupene endres.

Eksempel på en rett skåret bh-rygg uten lukning. Bildet viser COTTON LACE med lukning foran. Denne modellen har en bred og stødig rygg.


Antall hekter i høyden
På de minste størrelsene er det vanligvis to eller tre hekter i høyden, mens antall hekter øker med størrelsen, mens enkelte modeller med ekstra brede rygger starter allerede med fire i høyden fra minste størrelse.

STAY FRESH har 4 hekter i høyden, selv i den minste størrelsen. På denne bh’en går skulderstroppene ned hele veien til hektelukningen, så kalt leotardskjæring.


Ryggskjæringen
På bh’er med brede sider og hele cuper brukes det ofte en u-skjæring på bakstykket mellom skulderstroppene, slik at det skal se nettere ut, men den støtter fortsatt like godt. U-skjæring er den vanligste ryggen på markedet i dag, men det finnes også bh’er som er skjært rett i ryggen, eller har en bryterrygg, så kalt T-skjæring.

COTTON DOTS bh uten bøyler har en klassisk u-skjæring i ryggen.


«Båndet støtter mere enn cupene og skulderstroppene til sammen!»

AMSTERDAM bøylebh har rett skjæring i ryggen med tre hekter i minste størrelse.


Bh-båndet må sitte vannrett
Står du i profil foran speilet og ser hvordan bh’en sitter, skal nederkanten sitte i samme høyde hele veien rundt, det betyr at ryggen ikke skal trekkes oppover. Gjør den det har du mest sannsynlig for stor omkretsstørrelse og har forkortet skulderbåndene for mye.


«Bh’en skal sitte vannrett, dersom du ser deg selv i profil»

For optimal støtte og passform skal bh’en sitte vannrett i ryggen og ikke trekkes oppover.


Men det finnes tilfeller når båndet blir trukket litt opp og er vanskelig å unngå og det er på bh-modeller, der skulderstroppene er plassert tett inntil hverandre i ryggen. Dersom disse skulderbåndene kortes inn, har skulderstroppene en tendens til å trekke midterste del av bh-ryggen litt opp, i og med at de sitter så tett. Men vanligvis er tommelfingerregelen at, dersom bh’en blir trukket opp i ryggen, må du hoppe inn til neste hekte i ryggen.

FLAMES bøyle-bh med leotardrygg og u-skjæring skulderstropper som sitter tett og ikke glir ned.

JOY er en nettere bh med normal avstand mellom skulderstropper, u-rigning og solid nettingstoff (mesh).


Hvordan du bruker en bh-forlenger
Dersom omkretsbåndet sitter for stramt rundt kroppen, men bh’en sitter god for øvrig, kan du bruke en bh-forlenger, som du fester i hektelukningen. Dette er perfekt dersom du har gått opp i vekt, men liker bh’en godt og gjerne vil fortsette å bruke den. Eller du har kanskje nettopp kjøpt en ny bh og vet at den kommer til å sitte bra etter at den har tilpasset seg. Du må bare tenke på at dersom du bruker en bh-forlenger, vil skulderstroppene havne lengre fra hverandre. Dersom du pleier å ha problemer med at skulderstroppene sklir ned, selv om de er passe lange, da vil en bh-forlenger ikke være en optimal løsning.


Omkretsen i samme størrelse kan variere
Du har kanskje lagt merke til at lengden på hele bh’en, det vi si når du lenger den ut åpnet opp i hele sin lengde og den ligger vannrett på en jevn flate, kan de forskjellige bh-modellene variere, til tross for at de har samme størrelse! Dette skyldes stoffet og at ulike stoffer tøyer seg forskjellig når de sitter på kroppen. Enkelte stoffer er mer elastiske enn andre. I vår utførlige stoffguide beskriver vi fordeler og ulemper med de forskjellige tekstilfibrene som blir brukt til undertøy.

«Det påvirker også omkretsen, dersom bh’en har bøyler eller ikke»


En annen faktor som spiller en rolle, er dersom bh’en har bøyler eller ikke. På en bøyle-bh kan forsiden ikke tøye seg så mye, på grunn av at bøylene er stive, derfor lages det lengre vinger på en bøylefri bh i samme størrelse. Les mer om dette her.


Det er hvordan bh’en sitter på kroppen som avgjør størrelsen, ikke når bh’en er ubrukt.


Hvordan finner du riktig bh-størrelse?
Den vanligste feilen som blir gjort, når en skal finne riktig bh-størrelse, er at målingen av omkretsen blir for løs hele veien rundt. Da blir omkretsbåndet for stort og cupene for små. Er du usikker på hvilken størrelse som er riktig for deg, kan du måle etter vår størrelsestabell, eller ta kontakt med vår kundeservice per e-post, telefon eller via sosiale media, så hjelper de deg mer enn gjerne. De er eksperter på å finne riktige størrelser til dem de ikke treffer i virkeligheten. Les mer her om hvordan våre kunderådgivere arbeider i vår intervju med Ida, som er sjef for Miss Marys kundeservice.

You may also like