Derfor er jacquard perfekt til undertøy

5 Jun 2020 12:19 PM
Annica Svensson

Jacquard tilfører alle plagg eleganse og går aldri av moten. Det er like hett i dag som det var for hundrevis av år siden, da det bare var de aller rikeste som hadde råd til det. Her skal vi se nærmere på hva det er som gjør dette luksuriøse og ikoniske stoffet så spesielt. Og hvorfor det alltid lønner seg å satse på jacquard i garderoben.


Jacquard har funnets i hundrevis av år, men for 200 år siden revolusjonerte det hele tekstilindustrien. Du vil finne jacquard over alt fra dyre møbelstoffer og duker til antikke tapetgobelenger på slott og herregårder, fra elegante kjoler og kapper til strikkede plagg og det lekreste undertøy. Men nøyaktig hva jacquard egentlig er og hvordan det har seg at det kan finnes så mange bruksområder? Det skal vi forklare nærmere.

Jacquard kan ha mange utseender og mønstre. Her vises ensfarget jacquard i et tøft leopardmønster, som tilfører denne bh’en et friskt og litt sporty utseende. Mer informasjon om denne bh’en finner du her.


HVA ER JACQUARD?
Et jacquardstoff er alltid mønstret. Det som skiller jacquard fra andre mønstrete stoffer er hvordan mønstret kommer frem. Et jacquardmønster blir ikke trykt, men mønsteret inngår i selve veven. Jacquard er ganske enkelt en teknikk og kan fremstilles av nesten hvilken som helst tråd, som eksempelvis bomull, silke, polyester eller akryl.


Vi spurte Anne Nero, mønsterkonstruktør og undertøydesigner hos Miss Mary of Sweden om hva som gjør jacquard så spesielt. Anne har 30 års erfaring i å fremstille dameundertøy. Hun har også arbeidet for flere av Skandinavias ledende varemerker. Hun har vært ansatt hos Miss Mary i 8 år og står bak flere av våre bestselgere.

”Jacquard er elegant og vakkert og fremhever hvert eneste plagg”


Anne Nero, designer og mønsterkonstruktør


«Jacquard er elegant og vakkert og fremhever hvert eneste plagg» sier Anne. «Når en lager undertøy kombinerer en som oftest minst to forskjellige stoffer i ett plagg, på en bh bruker en flere. Dersom en ønsker å ha et mønstret stoff, finnes det mange teknikker å få frem et mønster på. Det kan trykkes, stanses ut eller presses frem, men få ting har en slik eleganse som når det veves eller strikkes som jacquard.”


VEVD MØNSTER KONTRA TRYKT
En av de største fordelene med jacquard er at mønsteret veves inn i selve stoffet. Det kan derfor ikke verken forsvinne eller blekne. Motivet på trykte stoffer blekner ofte etter mange vask og flittig bruk. Dersom fargen er trykt på ferdig metervare, har fargen ofte tendens til å «sprekke» når stoffet blir strukket ut om det er elastisk. Dessuten er mønsteret ofte bare trykt på den ene siden. Ved tilvirkning av jacquard bruker en allerede farget garn eller tråd, noe som gjør at det både blir farge- og mønsterbestandig.


«Mønsteret på et jacquardplagg forsvinner aldri»


Jacquard kan veves med tråder i forskjellige farger, slik at de danner et mønster, eller det kan gjøres med bare en farge og danner da et «opphevet» mønster. Et eksempel på dette vises i bildet nedenfor. Akkurat dette stoffet er en strikket jacquard, som vi bruker til vår Hold me body

I praksis kan jacquard ha nesten hvilket motiv som helst. Det kan være alt fra et enkelt, geometrisk, gjentatt mønster som striper eller ruter, men det kan også danne et enestående komplisert motiv, som i den antikke damaskveven fra 1400-tallet, vist på bildene nedenfor. Variasjonene er uendelige og her er det bare fantasien og prislappen som setter grenser.


«Bare de aller rikeste i samfunnet hadde råd til å kjøpe jacquard»

Jacquard kan veves i ekstremt komplekse mønstre, som i denne italienske damaskveven fra 1400-tallet. Bilde er hentet fra boken K.F. Koehler's Antiquarium av Alexander Spelz.


HVORDAN EN VEVER FRA LYON REVOLUSJONERTE EN HEL INDUSTRI
Før i tiden var damask, brokade og andre jacquardvever ekstremt kompliserte å veve. For å kunne oppnå denne typen komplekse mønstre var veveren nødt til å få hjelp av flere medhjelpere. De løftet enkelte rundetråder for hånd etter en på forhånd nøye utregnet plan.


I Kina ble det brukt enorme vevestoler i to etasjer, der medhjelperne satt på øverste etasje og løftet og dro i rundetrådene, slik at de dannet et mønster. Forståelig nok ble disse stoffene enormt kostelige. Det var bare de aller rikeste i samfunnet som hadde råd til å kjøpe dem.


«En tidligere vever fra Lyon forandret tekstilindustrien for all fremtid»


Men på begynnelsen av 1800-tallet ble alt forandret! Veveren Joseph-Marie Jacquard (1752–1834) fra den franske byen Lyon, kjent for sine silkeveverier, oppfant en helt ny type vevstol, den som nå kalles jacquardvevstolen. Oppfinnelsen hans førte til at det nå kunne veves utrolig kompliserte mønstre vesentlig enklere og mye raskere enn før og det ble heller ikke nødvendig med hjelpere til å løfte rundetrådene.


Jacquardvevstolen brukte hullkort, lik de som ble brukt i stemplingsur. På grunn av hullkortteknikken kunne vevstolen «programmeres» på forhånd til å veve et bestemt mønster. Dette var et av de første eksemplene på koding, lenge før den første datamaskinen kom. Jacquards oppfinnelse fikk raskt et enormt gjennomslag i tekstilindustrien. 20 år senere fantes det omkring 10 000 jacquardvevestoler og det bare på veveriene i Lyon.


I videoen nedenfor fra Victoria & Alberts Museum i London, kan du se hvordan jacquardvevestolen fungerer med hullkortene.

JACQUARD TIL UNDERTØY
Den opprinnelige veveteknikken med hullkort ble også vellykket overført til strikkemaskiner. Strikket jacquard finnes i dag i mange forskjellige kvaliteter og brukes fra kjoler og cardigans til bh og truser. Selv med dagens datoriserte teknikk er jacquard likevel tidskrevende å fremstille. Eksempelvis tar jacquardvevd blonde lengre tid å veve sammenlignet med vanlig blondeveving. Det er dette som gjør at jacquard først og fremst blir brukt til mer eksklusive plagg og varemerker.


«Vevd jacquard former seg etter kroppen og passer perfekt til undertøy»

Hun liker å eksperimentere og arbeide med forskjellige typer stoffer og bruker gjerne jacquard, mye på grunn av dens allsidighet og høye kvalitet.


«Jacquardblonden blir kjempefin på cupene til en bh eller body, eller som detaljer på en truse. Den kan se ut på mange forskjellige måter. Jacquard er stort sett meget slitesterk. Den har høy kvalitet, noe som merkes tydelig og som også lønner seg, i og med at det er utrolig holdbar i lengden» sier Anne.


I og med at bh’er og truser, samt bodyer er de plaggene i vårt sortiment som kanskje blir vasket ofte, utsettes de for mye slitasje. Men mye på grunn av at jacquardmønsteret ikke forsvinner eller blekner vil plaggene se ut som nye i lang tid.

Miss Marys Jacquard & Lace bh der vi har brukt leopardmønstret jacquard i kombinasjon med blomstermønstret blondes. Jacquardblonden kjennetegnes ved at for- og bakside ser likedan ut, på en «vanlig» blonde blir baksiden litt annerledes.


Undertøy i jacquard gir et eksklusivt inntrykk som ikke unngår noen. Stoffet oppleves luksuriøst både å ha på og se på. Den unike mønsterkvaliteten og inntrykket gjør at jacquard virkelig skiller seg ut og aldri går av moten. Den er like aktuell nå som for 200 år siden, bortsett fra at den nå er tilgjengelig for alle, ikke bare de velsituerte. Du vil ha glede av ditt jacquardplagg i mange år. Det lønner seg å satse på kvalitet og med jacquard kan det aldri slå feil.

You may also like