Søsterstørrelser - det magiske trikset med cupstørrelser

5 Apr 2019 10:13 AM
Annica Svensson

Hvor nøyaktig er dette med bh-størrelser egentlig? Selv om du vet eksakt din bh-størrelse, kan det likevel være slik at du kan passe i ytterligere én eller to størrelser. Du opplever at disse behåene sitter nøyaktig eller nesten like bra. Men hvordan kan dette være mulig? I dag ser vi nærmere på hva alle kvinner burde kjenne til – Søsterstørrelser.


Du har sikkert hørt at 4 av 5 kvinner har på seg feil bh-størrelse. Når vi sier «feil» størrelse tenker vi på en størrelse som ikke passer i det hele tatt, eksempelvis der bysten velter over cupkantene, eller der cupene er halvfulle. Søsterstørrelser derimot er noe helt annet. Det er når feil størrelse likevel er riktig størrelse. Høres dette vanskelig ut? Det trenger det ikke å være i det hele tatt.


Det magiske forholdet mellom cuper og omkrets


For å kunne klargjøre hva søsterstørrelser er, må vi først gjennomgå hvordan systemet med størrelser på behåer er bygd opp. En bh har dobbelte størrelser – omkretsen rundt ryggen, som måles like under bysten og angis i tall, eksempelvis 85, samt størrelsen på selve cupene, som angis med en bokstav, eksempelvis B-cuper.


Cupene er alltid proporsjonal i forhold til omkretsen. Det vil si at den endrer seg etter hvor mye omkretsen øker. B-cuper i omkrets 95 har ikke samme volum som B-cuper med omkrets 75. Fakta er at dersom en fyller cupene i en bh i størrelse 90 B full av vann, så vil den romme like store mengder som en bh i størrelse 75F!


C-cuper er ikke like store i alle størrelser

Søsterstørrelser betyr at volumet i cupene er de samme i flere omkretsstørrelser. Eksempelvis har 85 C like store cuper som 80 D og 75 E.


Dette gjør at dersom du prøver 75 F-cuper og synes at cupene sitter bra, men at den er aldeles for stram hele veien rundt, da kan du prøve en bh med størrelse 80 i omkrets. Men i stedet for å prøve 80 med F-cuper, skal du heller velge 80 E. 75 F og 80 E har samme cupvolum, det er bare omkretsen som er endret. Prøver du 80 F vil cupene være for store, mens behåen derimot vil sitte bra hele veien rundt.


Tabellen nedenfor viser sambandet - de oransje feltene har samme cupvolum. Tommelfingerregelen er enkel: Opp en størrelse i omkrets, gå ned en størrelse i cuper. Ned en størrelse i omkrets, gå opp en størrelse i cuper.

Søsterstørrelser – når flere enn en bh- størrelse passer


Det er akkurat dette som kalles søsterstørrelser – 85 C er søster til 80 D og 90 B. La oss si at du har størrelse 85 C. Dersom behåen er elastisk i ryggen, kan du sikkert også bruke 80 D, da den vil tøye seg etter en tid og tilpasse seg din kropp. Synes du at 80 D sitter for tett hele veien rundt kan du enkelt øke omkretsen noen centimeter ved hjelp av bh-forlengeren i hektelukningen. En 90 B kan du dermed bruke på innerste hekte, slik at den blir litt strammere.


Tommelfingerregelen er enkel: Ned en størrelse i omkrets, Opp en størrelse i cuper.


Når skal en ikke bruke søsterstørrelser
Når skal en da ikke bruke en søsterstørrelse? Trenger du hjelp til å løfte en tung byste, anbefaler vi ikke å bruke «storesøster». Det betyr den søsterstørrelsen som har større omkrets. Faren blir at behåen vil sitte for løst hele veien rundt og ikke vil gi den den støtten som den skal. Det er mer vanlig å gå ned en søsterstørrelse, fra 85 C til 80 D, enn å gå opp, nettopp av den anledning.


Fordelen med søsterstørrelser
Dersom du endelig etter lang tids leting finner en bh som du føler at du bare må ha, men den ikke finnes i din størrelse, vil det da være perfekt å sjekke om den finnes i en søsterstørrelse. Opp en størrelse i cuper, ned en størrelse i omkrets. Eller tvert om. Prøv gjerne selv. Det fungerer nesten alltid.

You may also like